Άκουσα κάποιο πολιτικό στέλεχος που ανήκει σε παράταξη -λάθος, σε κόμμα, γιατί η έννοια παράταξη είναι κάτι που η συγκεκριμένη ιδεολογία του δεν το έχει καταφέρει- να λέει ότι χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί το κόμμα του για να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας.

Στην αρχή νόμισα ότι αναφερόταν στη γνωστή ταινία του 1961 του Δαλιανίδη με τη Ζωή Λάσκαρη. Όμως ανέκρουσα πρύμναν διότι είχε προσδιορίσει ότι η χώρα έχει πάρει την κατηφόρα. Έτσι απέκρουσα και την εκδοχή να εννοούσε τον «Κατήφορο» του Γρηγόρη Ξενόπουλου, διότι και η χώρα θηλυκού γένους είναι, αλλά δεν είναι γυναίκα όπως η πρωταγωνίστρια του εξαίρετου Έλληνα λογοτέχνη. Για να μην αδικώ το στέλεχος, προβληματίστηκα. Και διερωτήθηκα αν πράγματι η χώρα έχει πάρει τον κατήφορο.

Σκέφτηκα ότι ο άνθρωπος μπορεί να εννοεί τη βία που υπάρχει στην κοινωνία μας και συμμερίστηκα την άποψή του. Πάλι όμως δεν μου έβγαινε ότι εννοούσε αυτό, αλλά κάτι μεγαλύτερο, που απαιτεί, για να διασωθεί από τον κατήφορο, έναν μεσσία. Έτσι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι εννοεί πως κατήφορο έχει πάρει η χώρα από μια άθλια διακυβέρνηση, σύμφωνα με το στέλεχος. Έπρεπε όμως να το διασταυρώσω, γιατί προσωπικώς καλά περνάω, αλλά και οι γύρω μου. Και αν εξαιρέσεις την τσιμπημένη τιμή του παιδικού γάλακτος, δεν είδα γύρω μου κάποια απελπισία. Άνοιξα ξένες εφημερίδες και ξένους ιστότοπους. Άνοιξα ιστοσελίδες των καταραμένων οίκων αξιολόγησης. Διάβασα δηλώσεις κορυφαίων ξένων στελεχών -να σου πάλι τα στελέχη- και ηγετών. Όλοι μάς εκθειάζουν, για να μην πω ότι αυτοί που θέλουν να κάνουν εδώ δουλειές μάς λιβανίζουν. Βέβαια δεν περίμενα από τους ξένους να μάθω τι γίνεται εδώ, αλλά δεν χρειάζεται, επειδή εμείς περνάμε καλά και κάποιοι άλλοι καλύτερα, να μην πάρω και κάποια άλλη γνώμη.

Ενδεχόμενως το στέλεχος που ανησυχεί για τον ελληνικό κατήφορο και θέλει, με πάσα ειλικρίνεια, να αναλάβει το κόμμα του να πατήσει φρένο, να ήλθε πρόσφατα από το εξωτερικό. Αν μάλιστα ήλθε από κανέναν επίγειο παράδεισο, ενδεχομένως να έχει κάθε λόγο να είναι προβληματισμένος. Γιατί «δεν τον κόβω» να μας ήλθε από τη Γάζα. Το κακό για τη σεβαστή θεωρία του είναι ότι πρέπει να πείσει και μερικά ακόμη εκατομμύρια συμπατριωτών του. Που βλέπουν κι αυτά έναν κατήφορο. Αλλά που γνωρίζουν ότι τον έχουν πάρει ανάλογες θεωρίες…

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 10/1