Η είδηση είναι της περασμένης εβδομάδας και πέρασε, όπως λέμε, στα ψιλά της ειδησεογραφίας. Ένα ανθοπωλείο στα Εξάρχεια -την πολύπαθη αυτή περιοχή που έχει υπάρξει και άβατο, πιο αυστηρό μάλιστα από εκείνο του Αγίου Όρους- ένα ανθοπωλείο λοιπόν λεηλατήθηκε μέρα μεσημέρι από τους γνωστούς μπαχαλάκηδες. Το γιατί έχει τη σημασία του, όπως αναφέρεται στα φέιγ βολάν που πέταξαν: «Ενάντια στον εξευγενισμό(!) της γειτονιάς μας»!

Από μια άποψη έχουν το δικό τους δίκιο. Πώς μπορεί να είσαι μπαχαλάκης, άπλυτος και μαστούρης από τη μια πλευρά και από την άλλη να έχεις την απαίτηση να ζεις σε περιβάλλον με κοστούμια, γραβάτες και να σου μιλούν με το «σεις» και με το «σας»; Ο λόγος της επιδρομής περιγράφει το DNA μιας μειοψηφίας, που έχει ως όπλο της τη βία σε ποικίλες εκδηλώσεις. Είτε πρόκειται για τα πανεπιστήμια είτε για συγκεντρώσεις ή πορείες διαμαρτυρίας, που αποτελούν την αφορμή για να τα σπάσουν στις πόλεις, είτε πρόκειται για άλλες δραστηριότητες, όπως λ.χ. του ανθοπωλείου, που «εξευγενίζουν».

Αυτού του είδους η βία έχει ιδεολογικό πρόσημο. Είτε αυθεντικό είτε χρησιμοποιούμενο ως επαναστατική δικαιολογία. Το πρόσημο είναι αριστερό, λες και καθετί που προκύπτει από εκεί έχει κάνει τον κόσμο καλύτερο! Όμως η ιστορία έχει δείξει ότι αυτή η ιδεολογία, που πλέον βρίσκεται σε προφανή υποχώρηση, δεν έκανε τις χώρες όπου εφαρμόστηκαν οι αρχές της καλύτερες, ενώ υπονόμευσαν τη δημοκρατία, την κοινωνική ευημερία υπέρ μιας μικρής νομενκλατούρας, και διαμόρφωσαν ένα αυταρχικό πλαίσιο διακυβέρνησης.
Αυτή την αυταρχικότητα επιδιώκει και ο αναρχισμός των μπαχαλάκηδων και των κάθε είδους κουκουλοφόρων. Να μην υπάρχει έννομη τάξη, να είναι όλοι εξισωμένοι στη μιζέρια, να επικρατεί ο νόμος της βίας και τα άβατα. Δηλαδή το καθεστώς να είναι μία έκνομη κατάσταση.

Η κανονικότητα θεωρείται εξευγενισμός! Και προφανώς όλες αυτές οι «ιδέες» δεν είναι άσχετες με τα όσα παρατηρούνται και μεταξύ των ανηλίκων που θεωρούν ως κανονική συμπεριφορά τη βία, την άρνηση και σε αρκετές περιπτώσεις και την εγκληματικότητα, πλημμεληματική ή κακουργηματική. Παρακμάζει η κοινωνία ή απλώς υπάρχουν μέσα της κακοήθεις όγκοι ή σάπια κύτταρα; Και ποιος είναι αυτός που θα θεραπεύσει τους όγκους αυτούς ώστε ο εξευγενισμός να μη θεωρείται μίασμα και κατάρα;

Πολλοί θα υποστηρίξουν τη μεταφυσική άποψη ότι η ζωή κάνει κύκλους και την παρακμή θα διαδεχθεί η ακμή. Ίσως, αλλά «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Υπάρχουν με άλλα λόγια σοβαρότερα προβλήματα από τον γάμο των ομόφυλων-ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Και όσα βλέπουμε καθημερινώς να συμβαίνουν, καταγεγραμμένα στο αστυνομικό δελτίο, αποτελούν την ανησυχητική συνέχεια νοοτροπιών όπως αυτή που εκδηλώνουν οι αρνητές του εξευγενισμού, επειδή προφανώς προτιμούν να ζούμε σε κοινωνία ζούγκλας.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»