Παλαιό ενδοστρατοπεδικό άσµα, τις καλές εποχές που κάναµε στον στρατό έως και 36 µήνες και στην επιστράτευση νοµίζαµε ότι θα µας κρατήσουν µέχρι να απελευθερώσουµε τα Βαρώσια, έλεγε τα εξής: «Φαντάρε, πού πας; Πλύν’ την καραβάνα σου και έλα να φας». ∆εν λέω… ωραίο πράγµα να υπηρετείς την πατρίδα (ακόµη κι αν εκείνη δεν σε υπηρετεί όπως πρέπει, διότι κάποιοι άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτό). Εν πάση περιπτώσει, «εις οιωνός άριστος, αµύνεσθαι περί πάτρης», αν και στα χρόνια µας έχει µετατραπεί σε «αµύνεσθαι περί… πάρτης».

Παλαιότερα έλεγαν ότι ο στρατός σε κάνει άνδρα. Μην πάει το µυαλό σας (το διεστραµµένο) αλλού. Εννοούσαν ότι ο στρατός σε κάνει πιο ώριµο να βγεις στην κοινωνία, µια και σε µάθαινε στην πειθαρχία και κυρίως ισοπέδωνε τις τάξεις. Φαντάσου λ.χ. να είσαι στο Ναυτικό, εσύ να έχεις βγάλει πανεπιστήµιο, και ένα «πιλάφι», όπως λένε τους υπαξιωµατικούς µονιµάδες που έχουν αποφοιτήσει από το πανεπιστήµιο της ζωής, να σε διατάσσει να πλύνεις την «Καλλιόπη». Ωραία πράγµατα που σε ισιώνουν, σε προσγειώνουν. Γι’ αυτό άλλωστε λέγανε ότι εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει ο στρατός. Πάµε παρακάτω…

Καθώς έτσι έχουν τα πράγµατα, δύσκολα µπορεί να αποφύγει κανείς τη θητεία. Όσο ψηλά κι αν βρίσκεται κανείς, ιδιαίτερα µάλιστα αν οι φιλοδοξίες του µπορεί να ανατραπούν από το κουσούρι ότι δεν υπηρέτησε την πατρίδα. Θα µου πείτε, οι φιλόδοξοι και µάλιστα στο πεδίο της πολιτικής µπορεί να θέλουν να την υπηρετήσουν κατ’ άλλο τρόπο. Εµάς µας ρώτησαν όµως; Όχι. Γι’ αυτό, καλό είναι να κάνουν τη θητεία τους και µετά τους λέµε αν θέλουµε να υπηρετήσουν κι εµάς.

Επιπροσθέτως, για όλους ισότητας, δηλαδή να εξισωθούµε κι εµείς µε το γυναικείο φύλο -το αυθεντικό, γιατί το άλλο µάς έχει πάρει φαλάγγι- θα πρέπει να υπηρετούν τη θητεία τους και οι γυναίκες. Γιατί δηλαδή είναι ικανές ως οδηγοί να µας ρίχνουν µούντζες, όταν έχουµε εµείς προτεραιότητα, παραδείγµατος χάριν, και να µην είναι ικανές να κρατήσουν π.χ. ένα G3. Αρκεί να µην το παίρνουν σπίτι τους και ο καλός τους πει τον δεσπότη Παναγιώτη, που λένε οι παλαιότεροι, οι έχοντες γνώσιν της θηλυκής εκδικητικότητας.

Μ’ αυτά και µ’ αυτά φτάνουµε στο τέλος και της σηµερινής εκποµπής, που λένε και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Οπότε συνοψίζοντες καταλήγουµε στα εξής ασφαλή συµπεράσµατα: Πρώτον θα πρέπει στο εξής το χακί, το σκούρο µπλε ή το ραφ να το ράβουν οι Brooks Brothers ώστε να ερεθίζεται ο ναρκισσισµός των ανδρών και να σπεύδουν να υπηρετήσουν. ∆εύτερον, έχουµε δει γυναίκες πρωθυπουργούς, Προέδρους ∆ηµοκρατίας, γιατί να µη δούµε και µία στρατηγό; Με δωδεκάποντα ε, όχι µε άρβυλα!