Ενα άλλο ενδεικτικό παράδειγµα -εκ των πολλών- του τι είναι η ξεχαρβαλωµένη σηµερινή Ελλάδα αποτελούν τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα και τα όσα συµβαίνουν σε αυτά. Οι συνεπείς φοιτητές και οι γονείς τους έχουν πλέον πικρή εµπειρία για το τι συµβαίνει στα ΑΕΙ, που εξελίχθηκαν σε χώρους διακίνησης και ναρκωτικών.

Αυτά τα οποία συµβαίνουν εντός των ΑΕΙ τα επιβεβαίωσε η Οµοσπονδία Συλλόγων ∆ιδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού µε ανακοίνωσή της, σύµφωνα µε την οποία τα φαινόµενα ανοµίας στα ΑΕΙ οφείλονται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από την Πολιτεία και τα συντεταγµένα όργανά της! ∆εν χωρεί αµφιβολία ότι βασικό αίτιο για τις παρανοµίες στους πανεπιστηµιακούς χώρους είναι το άσυλο και η λαϊκίστικη ελαστικοποίηση της ερµηνείας του.

∆ιότι το άσυλο, που ούτε ο Γιωργάκης ο Παπανδρέου θέλησε να καταργήσει, έχει αποτελέσει διαχρονικά, µέσα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, το υπόβαθρο για τη διάλυση των ελληνικών πανεπιστηµίων. Το άσυλο στις δηµοκρατίες δεν έχει καµία έννοια να υπάρχει. Εκτός και αν εξυπηρετεί ως κάλυψη είτε τη διακίνηση ναρκωτικών είτε το παρεµπόριο από αλλοδαπούς, όπως έχουµε δει να συµβαίνει σε πανεπιστηµιακούς χώρους. ∆ιότι τη διακίνηση ιδεών σε καθεστώς δηµοκρατίας κανένας δεν την απαγόρευσε.