Tου Νίκου Σίμου

Μπήκαμε και στον τελευταίο μήνα του χρόνου –και με την ευκαιρία, καλό μήνα. Παντού γράφεται ότι ο Δεκέμβρης είναι κρίσιμος μήνας διότι περιμένουμε κρίσιμες συζητήσεις και ψηφοφορίες στη Βουλή. Για τον φόρο ακινήτων, τους πλειστηριασμούς και, βεβαίως τον Προϋπολογισμό (πριν μάλιστα τον εγκρίνει η τρόϊκα).

Υπάρχει κίνδυνος «ατυχήματος»; Και να οδοηγηθούμε σε πολιτική αστάθεια, παραμονές μάλιστα της ελληνικής Προεδρίας επειδή κάποιοι δεν θα ψηφίσουν; Οι νεοδημοκράτες βουλευτές πολύ φοβούνται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Φοβούνται συγκεκριμένα ότι ο κίνδυνος προέρχεται από το βασικό...δεκανίκι της κυβέρνησης που είναι το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένως, έχοντας οι νεοδημοκράτες καθημερινές παραστάσεις από τα όσα συμβαίνουν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ είναι πεπεισμένοι:

(α) ότι το άλλοτε κραταιό κόμμα εμφανίζει συμπτώματα σταδιακής αποσύνθεσης, μέχρις εξαφάνισής του από το πολιτικό προσκήνιο (β) ότι εξ αιτίας της κατάστασης αυτής αλλα και του γεγονότος ότι είναι υποχρεωμένοι, ως συνεταίροι της κυβέρνησης να ψηφίζουν αντιλαϊκά μέτρα, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πλέον δεν ενδιαφέρονται πλέον για την επιβίωση του κόμματός τους αλλά για τη δική τους. Που σημαίνει ότι πρέπει να δείξουν στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες εκλέγονται ότι έχουν κοινωνικές ευαισθησίες και ότι οι ψηφοφόροι τους μπορούν, ατομικώς, να τους εμπιστεύονται ανεξαρτήτως του κομματικού φορέα στον οποίον ανήκουν (γ) ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν μπορεί να επανασυσπειρώσει το κόμμα καθώς και ότι έχει χάσει τον έλεγχο, ειδικώς μάλιστα μετά από το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Βεβαίως ο πρωθυπουργός γνωρίζοντας την κατάσταση αυτή αλλά και τις διαθέσεις λ.χ. των ΔΗΜΑΡιτών βουλευτών που στήριζαν στο παρελθόν την κυβέρνηση, μίλησε για «μαξιλαράκι ασφαλείας». Το πως αυτό είναι εξασφαλισμένο, μόνο εκείνος το ξέρει. Αντιθέτως είναι εξ ίσου χρήσιμο να γνωρίζει ότι, παρά το γεγονός ότι οι νεοδημοκράτες βουλευτές δεν είναι αυτοί που θα καταψηφίσουν ό, τι θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, εν τούτοις έχουν και αυτοί μεγάλο προβληματισμό, όπως και οι συνάδελφοί τους του ΠΑΣΟΚ, ως προς το πως τους αντιμετωπίζουν πλέον και αυτούς οι τοπικές κοινωνίες στις οποίες εκλέγονται. Με άλλα λόγια, όπως ελέχθη και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συνεζητείτο ο Προϋπολογισμός, οι αντοχές των (νεοδημοκρατών) βουλευτών έχουν εξαντληθεί και, έτσι αποστέλλεται μήνυμα κυρίως στο Μαξίμου ότι δεν μπορεί να είναι οι βουλευτές απέναντι στην κοινωνία την οποία εκπροσωπούν.