Αν και υποτίθεται πως όλοι συμφωνούν ότι εγκληματικές οργανώσεις δεν έχουν καμιά θέση στο Κοινοβούλιο, βρεθήκαμε ξανά μπροστά σε μια τρικυμία εν ποτηρίω. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια. Προβάλλοντας διάφορα προσχήματα, θολώνοντας το τοπίο με δική του τροπολογία για να μην ψηφίσει την κυβερνητική και τελικά βρίσκοντας την αφορμή χάρη στην (ακατανόητη) ανακοίνωση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου. Η πικρή αλήθεια είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ένα βεβαρημένο παρελθόν επί του θέματος. Τον Δεκέμβριο του 2014 έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά μαζί με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, με πρόσχημα και όχημα την προεδρική εκλογή. Προηγουμένως, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή είχαν συμπήξει το δήθεν αντιμνημονιακό μέτωπο. Συναριθμούσαν τις ψήφους τους με κάθε ευκαιρία – από τα πιο καθημερινά, όπως οι συνεχείς ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, έως το νομοσχέδιο για τη Μικρή ΔΕΗ.

Και τελικά με τη συμπαράταξή τους υπέρ του «όχι» στο γελοίο δημοψήφισμα του Ιουλίου 2015. Επί κυβέρνησης Σαμαρά ψήφιζαν συνεχώς μαζί. Για την ΕΡΤ, κατά της μείωσης της τιμής των φαρμάκων, για τις ασφαλιστικές ενημερότητες εργαζομένων, στις προτάσεις μομφής, όταν μαζί ψήφιζαν κατά του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στις ονομαστικές ψηφοφορίες για τα «κόκκινα» δάνεια, στις ψηφοφορίες επί των προϋπολογισμών, στην ψηφοφορία για τον διορισμό της κυρίας Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ειδικά όσον αφορά την τελευταία περίπτωση, υπήρξε και δημόσια ομολογία: Στις αρχές Ιανουαρίου 2019, ο αρθρογράφος της εφημερίδας της Χρυσής Αυγής «Εμπρός», Λευτέρης Πανούσης, γνωστός και από τις εμφανίσεις του στις διαδικτυακές εκπομπές της ναζιστικής οργάνωσης, αφού χαρακτηρίζει «βαριά και ασήκωτη πράξη» την υπερψήφιση της Θάνου, καθώς, όπως γράφει, με τον τρόπο αυτόν «η Χρυσή Αυγή αποδέχεται τους μηχανισμούς του νεοφιλελεύθερου, κυνοβουλευτικού συμμοριτισμού», σπεύδει να εξηγήσει: «Όλοι μας ξέρουμε ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι κατηγορούμενη για σοβαρότατο “αδίκημα”, που σηκώνει μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση (εγκληματική οργάνωση)… Αν εσάς σας είχαν τυλίξει στο σιδηρό πλέγμα μιας τέτοιας κατηγορίας τι θα κάνατε; Πόσο ήρωες θα είσαστε, όταν θα ξέρατε ότι ο δικαστής ετοιμάζεται να σας κατακρεουργήσει; Θα κάματε τη χάρη στην όποια αρχιδικαστίνα Θάνου, να την ψηφίσετε για πρόεδρο όπου αυτή γούσταρε για να μην έρθετε σε σύγκρουση με το δικαστικό κατεστημένο. Όταν μάλιστα από αυτά τα δικαστικά, παραδικαστικά, επιδικαστικά και καταδικαστικά κονκλάβια, κρεμόταν η ζωή σας;». Και, βέβαια, στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν πως… δεν διαχωρίζουν τους ψηφοφόρους. Και τον Ιούλιο, ζητούσαν δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ, μιλώντας για «αίτημα 139 βουλευτών», προσμετρώντας δηλαδή και τους χρυσαυγίτες βουλευτές. Αξίζει, τέλος, να θυμόμαστε ότι στις 18 Μαΐου 2013, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας το είπε ξεκάθαρα: «Η Δημοκρατία δεν απειλείται μόνο από όσους είδαν φως και μπήκαν, από τους μισαλλόδοξους που έλεγαν πως είναι παιδιά των ηττημένων του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και τώρα λένε ότι είναι τα παιδιά των νικητών του εμφυλίου, σπέρνοντας μίσος και διχασμό στη χώρα, αλλά και από αυτούς που τη μετέτρεψαν, με πρόσχημα την έκτακτη ανάγκη, σε δημοκρατία αλά καρτ. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που δεν έχουμε κίνδυνο να γυρίσουμε στο αλήστου μνήμης “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”, αλλά στο “Ελλάς Ελλήνων Επιστρατευμένων”». Ουσιαστικά, δηλαδή, εξίσωνε μια νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση που διέθετε τη Δεδηλωμένη, με τη χούντα! Τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Και επομένως δεν αποτελεί έκπληξη αυτή η διελκυστίνδα που παρακολουθούμε εδώ και μήνες με κορύφωση τις τελευταίες εξελίξεις.

Διαφορετικά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ψηφίσει την πρώτη διάταξη και δεν θα έσπευδε να χρησιμοποιήσει μια αχρείαστη δήλωση ενός δικαστή. Αντίθετα, θα συμφωνούσε πως όσο περισσότεροι δικαστές εμπλέκονται σε μια τόσο σημαντική απόφαση, αυτή αποκτά μεγαλύτερη δύναμη, καθιστώντας αδύνατη την αμφισβήτησή της από τους αρνητές της Δημοκρατίας.

*Η κυρία Βούλτεψη είναι υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, βουλευτής Β3’ Νοτίου Τομέα Αθηνών, δημοσιογράφος

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή».