ΔΕΝ ΞΕΡΩ αν ο «πόλεμος» εντός της αντιπολίτευσης είναι «ανόητος», όπως υποστήριξε η κ. Γεροβασίλη, που προφανώς εκφράζει κάποιου είδους επίσημη κομματική γραμμή. Και δεν έχει και σημασία, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η απλή αναλογική υπήρξε στρατηγικό τους λάθος.

Πέρασαν χρόνια προπαγανδίζοντας την απλή αναλογική και μεταφέροντας ψευδή παραδείγματα από το εξωτερικό. Η απεμπόλησή της, κατόπιν εορτής, δείχνει πως όταν κάνεις ένα τόσο στρατηγικό λάθος όλα μπορεί να τα περιμένει κάποιος από σένα. Η απλή αναλογική αποτέλεσε κανονική στρατηγική, προκειμένου να δημιουργηθούν διαλυτικές καταστάσεις και να οδηγηθούμε σε ασταθείς κυβερνήσεις μειοψηφίας.

«Η Ιβηρική χερσόνησος δείχνει τον δρόμο», μας έλεγαν. Κατέστη η απλή αναλογική στρατηγικό λάθος από τη στιγμή που καταργήθηκε στην πράξη από τον ελληνικό λαό. Δηλαδή κατέστη στρατηγικό λάθος επειδή δεν οδήγησε σε μια ασταθή κυβέρνηση ανίερων συμμαχιών και ευκαιριακών συμφωνιών. Με λίγα λόγια, για τον ΣΥΡΙΖΑ καλή στρατηγική είναι αυτή που βολεύει αυτόν και όχι τη χώρα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και οι αμείλικτοι αριθμοί.

Αν ο λαός ήθελε κάποιου είδους συνεργασία μεταξύ των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων, τότε θα επέτρεπε στον ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατήσει κάπως το ποσοστό του και δεν θα τον οδηγούσε στην κατάρρευση. Από την άλλη πλευρά, θα έδινε και στο ΠΑΣΟΚ ένα ποσοστό που προστιθέμενο σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ θα έδειχνε προς μια προοπτική συνεργασίας. Αλλά τα πράγματα υπήρξαν ξεκάθαρα: Κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και κάθε άλλο παρά «ισχυρό διψήφιο ποσοστό» για το ΠΑΣΟΚ.

Βρέθηκαν έτσι να παλεύουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όχι για να αποδείξουν την ικανότητά τους να κυβερνήσουν, αλλά για τη… δεύτερη θέση. Ποιος θα κυριαρχήσει στην Κεντροαριστερά! Αλλά όλοι σ’ αυτή τη χώρα γνωρίζουν ότι αυτή πρέπει και να κυβερνηθεί.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ έχει ρόλο σοβαρό και θεσμικό όταν μπορεί να δει την πραγματικότητα και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα. Το ζήτημα δεν είναι μόνο πως δεν απομένει πολύς χρόνος ώς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση για κάτι τέτοιο… Το ζήτημα δεν είναι μόνο πως τα δύο κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ) έχουν φαινομενικά καταθέσει τα όπλα και συναγωνίζονται για τη δεύτερη θέση και για το ποιο από τα δύο θα αποτελέσει την αυριανή αντιπολίτευση…

Το ζήτημα είναι πως σ’ αυτόν τον πόλεμό τους αποφεύγουν τα μεταξύ τους πυρά επιλέγοντας να επιτίθενται κατά της ίδιας της επιλογής του λαού, που είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ διακηρύσσει πως είναι κόμμα εξουσίας και το ΠΑΣΟΚ πως είναι το κόμμα που εκφράζει την Κεντροαριστερά. Πολεμούν μεταξύ τους, αλλά στην πραγματικότητα κοινός στόχος τους είναι η Νέα Δημοκρατία. Προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν τη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη για να αποκομίσουν οφέλη για τους εαυτούς τους.

Τελικός σκοπός τους παραμένει μια μελλοντική συνεργασία τους. Ο πόλεμος είναι καινούργιος, αλλά το σχέδιο παλιό. Θέλουν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους για να τα προσθέσουν μετά! Το σχέδιό τους παραμένει σε ισχύ και ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης. Έχουν άτυπα φτιάξει το μέτωπό τους. Για να το πετύχουν αυτό συνεχίζουν να ρίχνουν δηλητήριο, λέγοντας τα ίδια και τα ίδια: Η συντήρηση, οι οικονομικές ελίτ, η αδικία, το κράτος δικαίου, οι ανισότητες, η «παρέα» του Μαξίμου, οι υποκλοπές, οι απευθείας αναθέσεις.

Απλά ο κ. Ανδρουλάκης υποστηρίζει πως η νίκη της Νέας Δημοκρατίας «είναι αποτέλεσμα του τρόπου και του ύφους της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ». Αλλά την ίδια ώρα που καταγγέλλει «τον τρόπο και το ύφος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Ανδρουλάκης επαναλαμβάνει ακριβώς αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία μόλις καταδικάστηκαν στην κάλπη. Και με το ίδιο ύφος!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να κάνει ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα του στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που δεν καταλαβαίνει πως αν απορρίφθηκε το «ύφος» του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει καμιά περίπτωση να πετύχει ο ίδιος!

Η κυρία Βούλτεψη είναι πρώην υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος και υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή στις 3-4/6/2023