Κι αυτό γιατί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην παραγωγή πλούτου και κατ' επέκταση στην κοινωνική συνοχή.

Σε αυτές τις συνθήκες, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να κάνουν το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Να απαλλαχθούν από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να τολμήσουν.

Να τολμήσουν να επενδύσουν στη γνώση, στον άνθρωπο, στην καινοτομία και στην ποιότητα. Να θέσουν φιλόδοξους στόχους, να επενδύσουν σε αξίες. Να καταφέρουν να κερδίσουν την αναγνώριση και την εμπιστοσύνη καταναλωτών αλλά και το σεβασμό ανταγωνιστών.

Πάνω απ' όλα, να ανοίξουν καινούριους δρόμους για την ελληνική επιχειρηματικότητα και την ελληνική οικονομία.

Αυτή είναι η εικόνα που οφείλουμε όλοι να καλλιεργήσουμε τόσο εντός όσο και εκτός των ελληνικών συνόρων. Και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει τι μπορούν να καταφέρουν όταν υπάρχει βούληση και όραμα. Έχουν την ικανότητα να παίρνουν πρωτοβουλίες και να μετατρέπουν τα οράματα και τις ιδέες σε πραγματικότητα.

Έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στην αλλαγή και να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία για καινοτομία, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς. Έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας.

Οι επιδόσεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι περισσότερο από ποτέ καθοριστικές για το μέλλον. Θα προσδιορίσουν την ελληνική θέση στη νέα εποχή των τεχνολογιών, των καινοτομιών, της υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Αν θέλουμε να κερδίσουμε το μέλλον, οφείλουμε να ξεπεράσουμε υφιστάμενες αδυναμίες που υπονομεύουν την ιδιωτική οικονομία. Να κάνουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα λίκνο της κοινωνίας και της οικονομίας της γνώσης.

Η πρόκληση είναι σαφής και δεδομένη: Επιτυχής τοποθέτηση μέσα στο νέο διεθνές απαιτητικό περιβάλλον μέσα από το δυναμικό τρίπτυχο «Καινοτομία - Ποιότητα - Εξωστρέφεια».

Ωστόσο θα πρέπει να γίνει αντιληπτό απ' όλους ότι το να βγούμε στο ξέφωτο της ανάκαμψης δεν είναι ο επόμενος σταθμός σε ένα προκαθορισμένο δρομολόγιο. Θα το πετύχουμε εφόσον κινηθούμε ως οικονομία και κοινωνία προς τη σωστή κατεύθυνση και όχι ακολουθώντας την πεπατημένη των εφήμερων εντυπώσεων.

Aπαιτείται λοιπόν μια ευρεία συμφωνία για την κατεύθυνση που θα κινηθεί η οικονομία μας. Τώρα είναι η ώρα να συμφωνήσουμε για να μη χαθεί το momentum.

Η ισχυρή ελληνική επιχειρηματικότητα που θα τροφοδοτεί τη δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί ουσιαστική συνεργασία. Την κρίση δεν θα την υπερβούμε κοιτάζοντας με νοσταλγία το παρελθόν αλλά κοιτάζοντας με έμπνευση και όραμα το μέλλον.

Οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΕΒΕΑ στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου είναι μια ιδανική αφορμή για να δούμε πέρα από τον ορίζοντα των μνημονίων και της ύφεσης. Να δούμε τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Το πού κοιτάμε έχει πάντα σημασία. Η επιλογή λοιπόν που έχουμε είναι στην πραγματικότητα μία και μόνη: Μπροστά!