Ένα περιστατικό που συνέβη προχθές στη Βουλή και πέρασε στα «ψιλά» συµπυκνώνει όλα τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν του επιτρέπουν να ανακάµψει δηµοσκοπικά, αδυνατώντας να κεφαλαιοποιήσει ακόµη και ένα µικρό ποσοστό φυσιολογικής κυβερνητικής φθοράς.

Επιχειρώντας να ανατρέψει την εις βάρος του κόµµατός του κατηγορία ότι µε τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα οι ποινές για τους παιδεραστές έγιναν ελαφρύτερες, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «ναι µεν µειώσαµε τη µέγιστη ποινή από 20 σε 15 χρόνια φυλάκισης, αλλά αυξήσαµε τον χρόνο που εκτίουν από 1/3 σε 2/5, άρα αυστηροποιήσαµε τον νόµο». Η αλήθεια είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν µας έχει συνηθίσει σε τεχνοκρατική επιχειρηµατολογία, αλλά το νέο του στυλ φαίνεται να άρεσε στην Κοινοβουλευτική Οµάδα, που θεώρησε ότι «ρούµπωσε» τους δεξιούς µε αδιάσειστα στοιχεία.

Μπορεί λοιπόν οι δικοί του να έφυγαν από την αίθουσα µε την αυτοπεποίθησή τους στο ζενίθ, όµως ήρθε άµεσα η «νεοφιλελέ» Μιράντα Ξαφά να τους χαλάσει το πανηγύρι. Εκανε έναν απλό υπολογισµό, σαν αυτόν που κάνει ο γιος µου που µαθαίνει κλάσµατα στο ∆ηµοτικό, και κατέληξε σε διαφορετικό συµπέρασµα. Υπολόγισε ότι µε το παλαιό σύστηµα η ποινή ήταν 20x1/3=6,7 χρόνια, ενώ µε το νέο είναι 15x2/5=6,0 χρόνια. Πρόσθεσε, δε, δηκτικά για τον Τσίπρα: «Και τελείωσε Πολυτεχνείο». Κανείς µας βεβαίως δεν ξεχνά την αλήστου µνήµης «στροφή 360 µοιρών» που είχε ξεστοµίσει ο µηχανικός Αλέξης Τσίπρας, όµως στην προκειµένη περίπτωση µπορεί να συµβαίνουν δύο πράγµατα.
Ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε, επιστήμονες, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ανέθεσαν το «μητρώο στελεχών» στον Γαβρόγλου
Το προφανές είναι ότι έκανε ξανά λάθος. Μαζί µε αυτόν έκαναν λάθος και οι σύµβουλοί του. Μπορεί όλοι µαζί να έλειπαν στο συγκεκριµένο µάθηµα ή να είχαν κάνει κατάληψη όταν η δασκάλα έπρεπε να διδάξει τα κλάσµατα. Το νέο τεχνοκρατικό προφίλ που επιχειρεί -όπως διαρρέουν άλλωστε οι δικοί του- να χτίσει δεν ταιριάζει στο φλύαρο και βερµπαλιστικό στυλ του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς οι σύντροφοι είδαν ότι ο Μητσοτάκης «σαρώνει» µε τους Πιερρακάκηδες και τους Λιβάνιους και µε τον παραδοσιακό ελληναράδικο τρόπο θεώρησαν ότι πρόκειται για κάτι απλό, που οι ίδιοι -αν και δεν το έκαναν στο παρελθόν- µπορούν πολύ εύκολα να το αντιγράψουν και µάλιστα να το κάνουν καλύτερα. Οπως όλα. Μόνο που ο Μητσοτάκης χρησιµοποίησε νέους, άριστους επιστήµονες γι’ αυτές τις δουλειές, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ανέθεσαν το «µητρώο στελεχών» στον Γαβρόγλου. Ισως «επειδή ξέρει από νεολαία», καθώς θήτευσε στο Παιδείας. Μπορεί άλλωστε να καθόταν µε τη νεολαία στα οικογενειακά τραπέζια.

Υπάρχει όµως και η άλλη εκδοχή, που µοιάζει πιο κοντά στην κοσµοθεωρία των ΣΥΡΙΖΑίων. Θέλουν να µεταµφιέσουν το παλιοµοδίτικο στυλ τους µε τεχνοκρατικό επίχρισµα, χωρίς όµως να αλλάξουν τον παραδοσιακό αριστερίστικο τρόπο. Αυτόν που τους έφερε άλλωστε στην εξουσία. Κουτοπόνηρα λοιπόν σκέφθηκαν ότι τα νούµερα που θα αραδιάσει ο Τσίπρας στη Βουλή είναι τόσο σύνθετα που θα µπερδέψουν το ακροατήριο και, βασιζόµενοι στην πειθώ του αρχηγού, θα καταφέρουν να «περάσουν» στην κοινή γνώµη την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το µαχαίρι στο κόκκαλο των παιδεραστών και των λοιπών κακοποιών. Ο,τι από τα δύο και αν συµβαίνει, αποτελεί βασικό συστατικό της αποτυχίας. Ακόµη χειρότερα, ίσως είναι ένα κράµα όλων όσα προαναφέρθηκαν. Νοµίζουν ότι είναι ικανότεροι σε όλα, υποτιµούν τους αντιπάλους τους, έχουν περισσή αυτοπεποίθηση και θεωρούν ταυτόχρονα όλους εµάς ηµι-βλάκες, που δεν ξέρουµε να χωρίσουµε δυο γαϊδάρων άχυρα, πόσω µάλλον να καταλάβουµε αν το 1/3 του 20 είναι µεγαλύτερο ή όχι από τα 2/5 του 15...


 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΆ το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου