ΑΠΟ ΤΗΝ επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ιούνιο του 2023 η κυβέρνηση ξεκίνησε δυναμικά και αυτή την τετραετία με την ψήφιση νομοσχεδίων που δίνουν λύσεις σε σημαντικά προβλήματα του ελληνικού λαού. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να έχουν αντιρρήσεις επί της ουσίας, ψάχνουν να βρουν αφορμές για να μην τα υπερψηφίσουν. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς πρόκειται για μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια με ρυθμίσεις αναγκαίες για τη χώρα. Αρχικά ο νέος Ποινικός Κώδικας φέρνει σημαντικές αλλαγές, που επιταχύνουν τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και εξορθολογίζουν κάποιες διατάξεις με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας όλων των επιπέδων. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω την αυστηροποίηση των ποινών, την επαναφορά του μέτρου ασφαλείας της δικαστικής απέλασης, την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων αναστολής των ποινών, την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων απόλυσης με όρους, τον περιορισμό των αναβολών σε μόνο μία, την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

ΕΠΙΣΗΣ, αυξημένης σημασίας είναι και το νομοσχέδιο που αφορά την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Με αυτό το νομοσχέδιο επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας διαμορφώνοντας ένα πρωτοποριακό σύστημα ταυτοποίησης των κατόχων εισιτηρίων, αλλά και εισάγοντας έναν αποτελεσματικό έλεγχο των λεσχών φιλάθλων. Παράλληλα, αναβαθμίζεται ο ρόλος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της βίας (ΔΕΑΒ) και συστήνεται η Εθνική Επιτροπή Συντονισμού. Σημαντική καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα αποτελεί το ήδη ψηφισθέν νομοσχέδιο και αφορά την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές. Πρόκειται για διατάξεις που αίρουν τα εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων από το εξωτερικό, αλλά και του εσωτερικού όταν δεν μπορούν να το κάνουν διά ζώσης. Στόχος αυτής της πρόβλεψης είναι ο περιορισμός του φαινομένου της διαρκώς αυξανόμενης αποχής από την εκλογική διαδικασία. Με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που θα έρθει προς διαβούλευση, τα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι πολλά. Θα αναβαθμιστεί η παρεχόμενη εκπαίδευση, θα μετατραπεί η χώρα μας σε διεθνή εκπαιδευτικό προορισμό, θα απαλλαγεί το δημόσιο πανεπιστήμιο από τη γραφειοκρατία και θα τεθούν οι όροι για τη διευκόλυνση της διεθνοποίησής του.

ΤΕΛΟΣ, με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 5082/2024 λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και γίνονται προσπάθειες για τον εξορθολογισμό και τη διαφάνεια των τιμών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε να λάβει η κυβέρνηση κι άλλα μέτρα για τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών, αν αυτό θεωρηθεί ότι είναι απαραίτητο. Με τα παραπάνω ενδεικτικώς αναφερόμενα νομοσχέδια επιδιώκεται η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η θωράκιση της ασφάλειας των γηπέδων από παραβατικά στοιχεία, η ευρύτερη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, η βελτίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η οικονομική ανακούφιση των πολιτών. Πρόκειται για τομείς ευρύτερου ενδιαφέροντος και επιδιώκεται να λυθούν χρόνια προβλήματα. Η κυβέρνηση, λοιπόν, παράγει έργο με ταχείς ρυθμούς, ενώ η αντιπολίτευση κάνει απέλπιδες προσπάθειες να την ακολουθήσει αγκομαχώντας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 30/01/2024