Το επικείμενο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι έχει προκαλέσει μεγάλη ανακούφιση στην κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπουργοί και βουλευτές οδεύουν προς την ψήφιση των νέων μέτρων που ισοδυναμούν με ένα νέο τέταρτο Μνημόνιο χωρίς κανέναν δισταγμό ή δεύτερη σκέψη. Το κυρίαρχο για όλους είναι πλέον περισσότερο από προφανές ότι αποτελεί η παράταση της παραμονής στην εξουσία. Κι είναι έτοιμοι στο βωμό αυτής της παράτασης και συντάξεις να (ξανα)κόψουν και φοροαπαλλαγές να μειώσουν και ασφαλιστικές εισφορές να αυξήσουν και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

Το χειροκρότημα που ακούει ο πρωθυπουργός κάθε φορά που απευθύνεται στους βουλευτές του λέγοντας πώς «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία» είναι πλέον πιο θερμό και παρατεταμένο απ΄ όσο για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τις συνεχείς υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς θα έπρεπε κανονικά να το διαχειρίζονται με μία σχετική σεμνότητα οι άνθρωποι που μας κυβερνούν. Όχι μόνο δεν κάνουν αυτό όμως αλλά θεωρώντας προφανώς ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» προχωρούν σε επιθέσεις -στην αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως- που ξεφεύγουν πλέον εντελώς από τα όρια της έστω και στοιχειώδους ευπρέπειας στην πολιτική αντιπαράθεση.

Τελευταίο παράδειγμα , η επιλογή να περιλαμβάνονται σε ανακοινώσεις που εκδίδονται από το Μέγαρο Μαξίμου αναφορές σε «πρωινάδικα», στην «Αθλητική Κυριακή» ή στην «Δίκη της Δευτέρας» που δείχνει ότι κάποιοι …έχουν ξεφύγει. Κι αντί να περιοριστούν σε απαντήσεις επί της ουσίας ειρωνεύονται και μάλιστα με χιούμορ ευτελές και χοντροκομμένο.

Ας έχουν υπόψη τους όλοι αυτοί πως η αλαζονεία και η έπαρση είναι πάντοτε οι χειρότεροι σύμβουλοι για κάθε μορφής εξουσία. Η αίσθηση της μονιμότητας που προφανώς νιώθουν με την τελευταία θεαματική κωλοτούμπα τους , είναι απλώς και μόνο αίσθηση. Ας ρωτήσουν και τους προκατόχους τους οι οποίοι πλήρωσαν ακριβά για την οίηση που συνόδευε την λήψη επώδυνων για την κοινωνία μέτρων.

Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούν τόσο το καλύτερο ενδεχομένως και για εκείνους, σίγουρα όμως για το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης στον τόπο σε μια τόσο δύσκολή περίοδο…