Το πιο σημαντικό από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας για την ανάδειξη ηγεσίας στον υπό διαμόρφωση νέο φορέα της Κεντροαριστεράς δεν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Το δεύτερο αλλά επίσης σημαντικό γεγονός ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η συμμετοχή σε πολιτικοδημοσιογραφικό επίπεδο. Στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά και φιλικές τους γραφίδες δεν κατάφεραν να κρύψουν την αμηχανία και τον εκνευρισμό τους. Μέχρι σενάρια για «χιλιάδες κομματικά στελέχη της ΝΔ που πήραν εντολή από τον Κυριάκο να συμμετέχουν στην διαδικασία» διαβάσαμε. Από αυτούς τους ίδιους που όλο το προηγούμενο διάστημα έγραφαν πως «ο Κυριάκος δεν ελέγχει το κόμμα του». Τρικυμία εν κρανίω...

Τι δείχνει και η μεγάλη συμμετοχή αλλά και οι αντιδράσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Ότι ο ιστορικός χώρος της Κεντροαριστεράς αναδιατάσσεται κι έχει πλέον σοβαρές προοπτικές για το άμεσο μέλλον. Ότι οι πολίτες που απογοητεύθηκαν στο παρελθόν από το ΠΑΣΟΚ ,στράφηκαν στον Αλέξη Τσίπρα αλλά αντιλήφθηκαν ότι είχαν να κάνουν με έναν τυχοδιώκτή λαϊκιστή θα μπορούσαν να παλιννοστήσουν πολιτικά, ασφαλώς υπό προϋποθέσεις.

Μία πολύ κρίσιμη προϋπόθεση είναι και η ενότητα του χώρου. Όταν ξεκίνησε η εσωτερική διαδικασία εκλογής ηγεσίας στην Κεντροαριστερά πολλοί είπαν ότι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων θα μπορούσε να εκφυλίσει τον προεκλογικό αγώνα. Όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο αλλά αποδείχθηκε ότι αυτός ο μεγάλος αριθμός συνέβαλε προφανώς και στην σημαντική προσέλευση κόσμου στην διαδικασία.


Άπαντες λοιπόν από τώρα θα πρέπει να δεσμευτούν ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της επόμενης Κυριακής, θα βαδίσουν μαζί στη συνέχεια. Κι όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί θα πρέπει να το δηλώσει άμεσα.
Όσο για τους εκνευρισμένους και αμήχανους κυβερνητικούς και φιλοκυβερνητικούς, μάλλον πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο διεμβολισμός της Κεντροαριστεράς που τόσο πολύ επιθυμούν να παγιώσουν δεν θα είναι γι αυτούς και τόσο εύκολη υπόθεση όσο νόμιζαν. Τα καλά νέα γι αυτούς όσο περνά ο καιρός τόσο και λιγοστεύουν πλέον...