Μία απόφαση, η οποία εγείρει ουκ ολίγα ερωτήματα τόσο για την σκοπιμότητά της όσο και για το ύψος της δαπάνης την οποία προβλέπει, αλλά και για την χρονική συγκυρία στην οποία εκδίδεται, εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα 5 Αυγούστου ο υποδιοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής Χρήστος Μαγριπλής και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 16 Αυγούστου στη “Διαύγεια”.

Η απόφαση φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 39854/5-8-2019 και υπογράφεται από τον Χρήστο Μαγριπλή.

Πρόκειται για την έγκριση της δαπάνης ύψους περίπου… 4 εκατ. ευρώ για την… ενεργειακή αναβάθμιση του αντικαρκινικού ογκολογικού νοσοκομείου της Αθήνας “Άγιος Σάββας”!

Το λιγότερο το οποίο θα μπορούσε να κάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα ήταν να ελέγξει σχετικά τον υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Αρκεί αυτό; Αρκεί αυτό και όλα μέλι – γάλα;

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να τρέξει και να τρέξει με υψηλές ταχύτητες, όπως τρέχουν, άλλωστε, άλλα υπουργεία.

Δεν έχουν περάσει πολλές ώρες από την στιγμή, κατά την οποία ο πολύ στενός συνεργάτης του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, ο διοικητής του νοσοκομείου Σαντορίνης κ. Πανοτόπουλος εξέδωσε μία πρωτοφανούς περιεχομένου ανακοίνωση, με την οποία… απειλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με «λουκέτα» στο μαιευτικό και το χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου, εάν δεν αναπληρωθεί ο μοναδικός αναισθησιολόγος του ιδρύματος, ο οποίος λαμβάνει από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Αυγούστου κανονικά την άδειά του!

Φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν έχει παρά να αναθεωρήσει τους σχεδιασμούς της σχετικά με την σταδιακή αλλαγή των προσώπων, τα οποία κατέχουν τις κορυφαίες θέσεις στη διοίκηση του ΕΣΥ και του δημοσίου συστήματος Υγείας της χώρας μας, γενικότερα.

Ο σχεδιασμός είναι από τον ερχόμενη Σεπτέμβρη να ξεκινήσουν οι αλλαγές στα πρόσωπα των διοικήσεων των επτά Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), να ακολουθήσουν οι αλλαγές των προσώπων στις διοικήσεις όλων των εποπτευομένων από το υπουργείο Υγείας φορέων και Οργανισμών και, τέλος, στη συνέχεια να αλλάξουν τα πρόσωπα στις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας.

Με αυτόν τον σχεδιασμό, όμως, μπορεί να φτάσουμε στο τέλος του έτους και να παιδεύεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με τις αλλαγές κάποιων «σκληρών» διοικητών νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, γεγονός το οποίο δεν αναμένεται να καταγραφεί στους επιταχυντές της δράσης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Η διαπίστωση είναι ότι οι νυν διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας έχουν κηρύξει ένα είδος «λευκής απεργίας», εάν δεν υπονομεύουν κιόλας, ορισμένες από αυτές τις διοικήσεις, κάθε προσπάθεια για αλλαγή του κλίματος και του «στίγματος» της πολιτικής διεύθυνσης του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Και, ως γνωστόν, μετά τις διαπιστώσεις επέρχεται η ανάληψη σχετικής δράσης…