Το πιο σημαντικό βήμα για την ριζική αναδιάρθρωση του συστήματος της γενικής εφημερίας των νοσοκομείων του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου θα μπορούσε να αποτελέσει η απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για την επέκταση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός» σε ολόκληρο το ισόγειο του ιδρύματος.

Είχαμε γράψει πολύ πρόσφατα, εδώ, από τις «Στήλες» των parapolitika.gr, ότι το Λεκανοπέδιο δεν έχει ανάγκη από τόσα ΤΕΠ όσα είναι επίσης τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής. Το Λεκανοπέδιο έχει ανάγκη μόνον από 4 – 5 αυτόνομα και πλήρως στελεχωμένα ΤΕΠ, ακροβολισμένα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν τα πρώτα σημεία συνάντησης των ασθενών με το δευτεροβάθμιο επίπεδο του δημοσίου συστήματος Υγείας του Λεκανοπεδίου.

Δεν είναι ποτέ δυνατόν, αν και αυτό συμβαίνει, το νοσοκομείο της Βούλας «Ασκληπιείο» να εφημερεύει ορισμένες ημέρες και για τον… Πειραιά, δεν είναι δυνατόν, αν και αυτό συμβαίνει, να βρίσκει κανείς θωρακοχειρουργό μόνον εάν διανύσει όλο το μήκος και το πλάτος του Λεκανοπεδίου, στο «Ασκληπιείο» της Βούλας, τον «Ευαγγελισμός» ή το «ΚΑΤ»… Δεν είναι, τέλος, ποτέ δυνατόν, αν και αυτό συμβαίνει, να εφημερεύει μόλις μία πνευμονολογική κλινική για όλη την Αττική!

Με εικοσιτετράωρη καθημερινή λειτουργία και με ανάλογη ενίσχυσή τους από μόνιμη δύναμη ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), τα 4 – 5 αυτόνομα ΤΕΠ του Λεκανοπεδίου θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να δίνουν εντολή για διακομιδή ασθενών σε οποιαδήποτε κλινική νοσοκομείου του ΕΣΥ της Αττικής.

Η απόφαση του Βασίλη Κικίλια για την επέκταση του ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού» θα διευκολύνει, σε πρώτη φάση, τη δύσκολη γενική εφημερία του ιδίου του «Ευαγγελισμού», στην οποία προσέρχονται περίπου… 1.200 – 1.500 ασθενείς, εκ των οποίων οι 160 – 200 εισάγονται για νοσηλεία.

Εάν η επέκταση του ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού» συνοδευθεί από την καθημερινή εικοσιτετράωρη λειτουργία του, αυτό δεν θα αποτελέσει μόνον ένα πολύτιμο πείραμα, προκειμένου να αντληθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα όλα τα απαραίτητα συμπεράσματα, αλλά θα δώσει επίσης τη δυνατότητα στον «Ευαγγελισμό» να απαλλαγεί οριστικώς από τα δεκάδες ράντζα, τα οποία επιβαρύνουν και αμαυρώνουν την εικόνα του ιδρύυματος, μετά από κάθε ημέρα γενικής εφημερίας.