Είπαμε να ανατρέξουμε στο άρθρο 31 του νόμου 4411/2016 (“Αντισταθμιστικά μέτρα κατάργησης ΕΚΑΣ”).

Το άρθρο 31 του νόμου 4411/2016 προσδιορίζει τα αντισταθμιστικά μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους – τέως δικαιούχους του ΕΚΑΣ, για τους οποίους ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) κατηγορεί ποικιλοτρόπως τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Ο πιο μεγάλος φαρμακευτικός σύλλογος της χώρας μας, λοιπόν, κατηγορεί δημοσίως και μεγαλοφώνως τον Βασίλη Κικίλια ότι… παραπληροφορεί όταν δηλώνει πως η πλήρης απαλλαγή των τέως δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη ισχύει, βάσει του άρθρο 31 του νόμου 4411/2016, για όλους ανεξαιρέτως τους τέως δικαιούχους του ΕΚΑΣ και όχι μόνο για εκείνους οι οποίοι επιλέγουν γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ο ΦΣΑ ισχυρίζεται ότι η πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη δεν αφορά, βάσει νόμου (;), όλους τους τέως δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αλλά αποκλειστικά και μόνον εκείνους τους τέως δικαιούχους του ΕΚΑΣ οι οποίοι επιλέγουν γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα και όχι πρωτότυπα ή off patent φαρμακευτικά σκευάσματα…

Εξέδωσε, μάλιστα, μία πολύ “σκληρή”, αλλά αρκούντως ατεκμηρίωτη ανακοίνωση ο ΦΣΑ!

Δεν πρόκειται να σας εξηγήσουμε πως και γιατί κάνει, εν προκειμένω, τεράστιο λάθος ο πιο μεγάλος φαρμακευτικός σύλλογος της χώρας μας, καθώς ουδείς δύναται να κατανοήσει τα κίνητρα και τις σκοπιμότητες του συλλόγου, αλλά θα παραθέσουμε ασχολίαστο ολόκληρο το επίμαχο άρθρο 31 του νόμου 4411/2016.

Ιδού, λοιπόν, το άρθρο 31 του νόμου 4411/2016 για τα αντισταθμιστικά στην απώλεια του ΕΚΑΣ μέτρα:

“1. Σε όσους, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 92 του N. 4387/2016 (Α΄ 85), όπως ισχύει, στερούνται την παροχή ΕΚΑΣ, εφαρμόζονται τα εξής αντισταθμιστικά μέτρα, μέχρι την τελική κατάργησή του:

α. Απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

β. Σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, χορηγείται ως έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό.

γ. Στους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκε.

2. Για το έτος 2016 θεσπίζονται τα εξής συμπληρωματικά μέτρα:

α. Απαλλαγή από την καταβολή εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των τριάντα (30) ευρώ μηνιαίως.

β. Χορήγηση μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή ποσού από εκατόν δεκαπέντε (115) ευρώ μηνιαίως και άνω, ισόποσης με το ποσό που αντιστοιχεί στο 30% της απώλειας.

3. Οι διατάξεις του άρθρου αυτού αρχίζουν να ισχύουν την 1η Αυγούστου 2016. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών ορίζεται κάθε άλλη λεπτομέρεια”…

Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο και πολύτιμο, τις περισσότερες φορές, να αναζητεί κανείς τις πρωτογενείς πηγές των πληροφοριών του και να μη μένει στον ακραίως επιδερμικό σχολιασμό της κείμενης νομοθεσίας, κάπου μεταξύ τύρου και αχλαδίου…

Για την Ιστορία, διαβάστε στον παρακάτω σύνδεσμο ολόκληρη τη σχετική, άκρως λανθασμένη ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε πολύ πρόσφατα ο ΦΣΑ και δεν αναφέρεται… σε κανέναν νόμο:

ΦΣΑ για απώλεια ΕΚΑΣ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ