Πολύς λόγος έγινε για την… «άρνηση», ισχυρίζονται, του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) να δεχθεί ότι έπρεπε από την αρχή να αποσταλεί λαρυγγικό επίχρισμα από τον 66χρονο, ο οποίος νοσηλεύεται σε πολύ σοβαρή κατάσταση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου. Μα, τι μας λέτε;

Δηλαδή, η… «άρνηση» του ΕΟΔΥ έδεσε τα χέρια δεοντολογικά στον θεράποντα γιατρό; Όχι και ποτέ! Απόδειξη είναι το γεγονός ότι, παρά την λεγόμενη… «άρνηση» του ΕΟΔΥ, λαρυγγικό επίχρισμα απεστάλη, κάποια στιγμή, στα εργαστήρια, προκειμένου να διενεργηθεί η μοριακή εξέτασή του, η οποία έδωσε τελικά θετικό αποτέλεσμα.

Εάν η λεγόμενη «άρνηση» του ΕΟΔΥ να αποσταλεί το δείγμα – μία τυπική και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου διαδικασία αυτή η… «άρνηση», καθώς η γνώμη του θεράποντα υπερισχύει πάντα – έχει κατακλύσει τα πρωτοσέλιδα και τους κύριους τίτλους μερίδας των ΜΜΕ της χώρας μας, είναι αποκλειστικά και μόνον για να ασκηθεί η συνδικαλιστική αντιπολίτευση, την ώρα κατά την οποία η διαχείριση της προσπάθειας για τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας διαθέτει ακόμη και τη συναίνεση της ιδίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πλέον αρμόδιος, όμως, ο λαμπρός και πάντα προσηνής και ευγενής καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, έδωσε χθες την πιο ουσιαστική απάντηση στις ως άνω συνήθεις αιτιάσεις:

««Όχι, δεν είναι τρύπα στο σύστημα, ούτε πρόβλημα. Οι γιατροί, οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί στα τηλέφωνα, λειτούργησαν με βάση τις οδηγίες και δείχνει αυτό που σας είπα για αυτό το νέο ιό. Ότι ο ιός αυτός θα διασπαρεί ό,τι μέτρο και να πάρεις.

Δε μπορείς αυτή τη στιγμή να βάλεις σε καραντίνα 86 χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι αδύνατον. Πρέπει να το σκέφτεσαι ιδιαίτερα στα σοβαρά περιστατικά και ήδη έχει ξεκινήσει σύστημα επιτήρησης για τον ιό στα σοβαρά περιστατικά. Και πρέπει να τηρείς με θρησκευτική ευλάβεια σαν πολίτης, τα μέτρα υγιεινής που δεν τηρήθηκαν και από πολλούς συμπατριώτες μας εις ένδειξη αγανάκτησης, κατά κάποιον τρόπο, για κάποια από τα μαζικά μέτρα, τα καθ’ υπερβολήν που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Θα σας πω εδώ κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Όλοι βρίσκουν μια ευκαιρία να καταγγέλλουν το σύστημα υγείας. Καλό θα ήταν να σκέφτονται τις ευθύνες τους και να βοηθούν τον κόσμο, παρά να πανικοβάλουν τον κόσμο και να μιλούν για τρύπες και ελλείμματα στο σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο πιέζεται αφόρητα και με

αυτοθυσία των γιατρών δίνει πραγματικά μάχη σε καθημερινό επίπεδο – το έχω ζήσει στα επείγοντα του νοσοκομείου «Αττικόν» – για να βοηθήσει το συνάνθρωπο.

Είναι νομίζω ντροπή να βγαίνουμε και να καταγγέλλουμε τα νοσοκομεία μας, τα οποία αυτή τη στιγμή κάνουν θαυμάσια δουλειά αφιλοκερδώς και δωρεάν στους Έλληνες πολίτες και τους Έλληνες γιατρούς οι οποίοι με αυτοθυσία υπηρετούν τον Έλληνα πολίτη. Το έχω ζήσει και πρέπει από την καρδιά μου να σας το πω, ότι πολύ στεναχωριέμαι όταν βγαίνουν συνάνθρωποί μας και ιδιαίτερα του επαγγέλματός μας να καταγγέλλουν τα νοσοκομεία μας. Είναι ντροπή».