Αποτελεί πάγιο εύρημα των επιστημονικών ερευνών στην πολιτική συμπεριφορά, το ατράνταχτο γεγονός ότι οι νέοι και οι νέες, σε προφανή αντίθεση με την λεγόμενη κοινή αίσθηση ή την κοινή λογική, λαμβάνουν μέρος πολύ λιγότερο σε όλες τις μορφές της πολιτικής συμμετοχής, σε σχέση με τους ηλικιακά μεγαλύτερούς τους.

Μάλιστα, αυτό το φαινόμενο της ισχυρής θετικής συσχέτισης ηλικίας – πολιτικής συμμετοχής, έως την ηλικία των 60 ετών, παρατηρείται έως την ηλικία των 60 ετών, όταν η πολιτική συμμετοχή των πολιτών αρχίζει να παρουσιάζει καθαρά πτωτική πορεία.

Με άλλα λόγια, οι 17χρονοι και οι 20χρονοι, αγόρια και κορίτσια, συμμετέχουν πολύ λιγότερο σε πολιτικές συζητήσεις, σε πολιτικές καμπάνιες, σε πολιτικές διαμαρτυρίες, σε προεκλογικές εκστρατείες και, φυσικά, σε εκλογές, σε σχέση με τους 25χρονους, τους 30χρονους, τους 40χρονους, κ.ο.κ.

Πολλή κουβέντα, όμως, γίνεται προεκλογικά στη χώρα μας για τα υψηλά ποσοστά, τα οποία καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις για τα λεγόμενα «αντισυστημικά» κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ (sic), το ΜέΡΑ25, αλλά και τα ακροδεξιά μορφώματα, ακριβώς στις ηλικιακές κατηγορίες των νεότερων συμπολιτών μας.

Το ερώτημα, όμως, είναι το εξής: Πόσοι 17χρονοι, αγόρια και κορίτσια, θα προσέλθουν τελικά στις κάλπες των εθνικών εκλογών, εάν έχουμε ένα συνολικό ποσοστό της τάξης του 65% - 75% για τη γενική συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές; Δεν είναι προφανές ότι αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες ίσως ακόμη και λιγότεροι από το 50% - 55% επί του συνόλου της ηλικιακής κατηγορίας των 17 – 24 ετών; Φυσικά, και αυτή η αναμονή μένει να αποδειχθεί και θα αποδειχθεί μόνον δια του αποτελέσματος. Σύμφωνοι.

Εάν, όμως, επιβεβαιωθούν για άλλη μία εκλογική αναμέτρηση οι διαπιστώσεις της Πολιτικής Συμπεριφοράς, ιδιαιτέρως της Εκλογικής Συμπεριφοράς, τότε αυτό το ποσοστό του 12% επί του συνόλου των νεαρών ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις, το οποίο, σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή, κ. Δρυμιώτη, δηλώνει ότι θα ψηφίσει το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, τι σημαίνει, αλήθεια, σε απόλυτους αριθμούς, εάν αυτό το ποσοστό επιβεβαιωθεί και στις κάλπες των εθνικών εκλογών για τις επίμαχες ηλικίες;

Έτσι, καλά κάνουν τα κόμματα, τα λεγόμενα αντισυστημικά, να μας βομβαρδίζουν με τα «υψηλά ποσοστά» τους στις νεότερες ηλικίες, καλύτερο θα ήταν, όμως, για όλους εμάς να μην «ψαρώνουμε» τόσο εύκολα και, κυρίως, να «διαβάζουμε« όλη την «εικόνα», καθώς και τα στατιστικά της προαπαιτούμενα...