Ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε εθνικές εκλογές. Και το κάνει όχι από κάποια δημοκρατική ευαισθησία, γιατί τέτοια δεν διαθέτει, αλλά εξ ‘ανάγκης. Η διαφορά των δέκα μονάδων και το βατερλώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν του δίνει καμία νομιμοποίηση για να παραμείνει στο Μαξίμου.

Για αυτό και το αποτέλεσμα της Κυριακής λειτούργησε ως θρυαλλίδα εξελίξεων και ανέδειξε τη δυναμική των γεγονότων. Οι κάλπες έδωσαν τη δυνατότητα στους πολίτες να εκφραστούν μετά από περίπου τέσσαρα χρόνια. Και να πουν ένα βροντερό «φύγετε» στον Αλέξη Τσίπρα και την ανερμάτιστη παρέα του.

Ταυτοχρόνως, οι κάλπες έστειλαν πολλά θετικά μηνύματα και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα. Ίσως το ενθαρρυντικότερο μήνυμα της κάλπης είναι η στάση των πολιτών, που στην πλειονότητά τους αντέδρασαν στην προσπάθεια εξαγορά τους. Αρνήθηκαν τα φιλοδωρήματα του κ. Τσίπρα, είπαν όχι στις χειρότερες πρακτικές του παρελθόντος. Και την ίδια στιγμή, επιβράβευσαν τον πρόεδρο της ΝΔ που σε καμία στιγμή δεν ακολούθησε τον κ. Τσίπρα σε πλειοδοσία. Ήταν η πρώτη φορά, δηλαδή, που η κυβέρνηση μοίραζε και η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν φειδωλή σε υποσχέσεις. Το γεγονός αυτό είναι από μόνο του σημαντικό και δείχνει το μοντέλο που ευαγγελίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, παρότι στοχοποιήθηκε ο ίδιος και η οικογένειά του από τους μηχανισμούς προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόγεια του Μαξίμου, δεν ακολούθησε στο λασποπόλεμο. Επέλεξε όλο αυτό το διάστημα να μιλάει με τις προτάσεις του. Για την οικονομία, τη φορολογική πολιτική, το ασφαλιστικό, την παιδεία, την υγεία. Παρότι μπορεί να δεχόταν εισηγήσεις για άλλου τύπου καμπάνια, εκείνος έμεινε πιστός στις αρχές του. Είναι, ίσως, ο πρώτος πολιτικός που την επόμενη μέρα δεν θα φοβάται το «αρχείο». Δεν θα υπάρχουν δηλώσεις του με υποσχέσεις που δεν θα έχουν υλοποιηθεί. Από μόνο του το στοιχείο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό εχέγγυο για την επόμενη μέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κληθεί σύντομα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας απαλλαγμένος από…δεσμεύσεις και βαρίδια. Διότι σε αυτή την κάλπη, εκτός των άλλων, ηττήθηκαν ο παλαιοκομματισμός, οι λαοπλάνοι και αυτοί που μιλούν εξ’ ονόματος άλλων. Οι πολίτες έβαλαν στο χρονοντούλαπο τους Αντώναρους, τους Τσιτουρίδηδες, τις Παπακώστες, αλλά και τους «Ρασπούτιν». Αυτούς που ενώ μιλούσαν στο όνομα της παράταξής μας, στήριξαν τους πιο σκληρούς πολέμιούς της.

Σήμερα, λοιπόν, είναι μια χαρούμενη μέρα για την ΝΔ, αλλά και την Ελλάδα μας. Διότι ανοίγουν διάπλατα οι δρόμοι για μια νέα πορεία. Η μεγάλη ωριμότητα που έδειξαν οι πολίτες σε συνδυασμό με το νουνεχή τρόπο που πολιτεύτηκε ο κ. Μητσοτάκης, μας προϊδεάζουν για τα καλύτερα που έρχονται. Στο χέρι μας είναι να τα κάνουμε πράξη.