Η Λίνα (Στυλιανή) Μενδώνη είναι Ελληνίδα πολιτικός και υπουργός πολιτισμού στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη 2019.
 
Πρόκειται για μία από τις πέντε γυναίκες που βρίσκονται στη κυβέρνηση Μητσοτάκη που έχουν μάλιστα αναλάβει σημαντικά χαρτοφυλάκια.

Ο λόγος για την σιδηρά κυρία του ΚΑΣ με ρεκόρ συνεδριάσεων, η οποία είναι αρχαιολόγος ερευνήτρια με διεθνείς δημοσιεύσεις.

Η εξωκοινοβουλευτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το υπουργείο Πολιτισμού, διατέλεσε για δέκα χρόνια Γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, με 12 διαφορετικούς υπουργούς και υφυπουργούς, (Ελισάβετ Παπαζώη, Θεόδωρος Πάγκαλος, Βαγγέλης Βενιζέλος, Παύλος Γερουλάνος, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος - Κώστας Τζαβάρας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Τασούλας).

Λίνα Μενδώνη ήρθε σε επαφή με τον κόσμο της πολιτικής το 1994 όταν διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων και στο υπουργείο Αιγαίου, όπου υπουργός ήταν η Ελισάβετ Παπαζώη. Οταν η Ελισάβετ Παπαζώη έγινε υπουργός Πολιτισμού, εκείνη την ακολούθησε λαμβάνοντας τη θέση της γενικής γραμματέως για να ακολουθήσει η παραπάνω πορεία.


Από τη θέση της Γενικής Γραμματέως, προώθησε καθοριστικά ζητήματα σύγχρονου πολιτισμού εξασφαλίζοντας την ένταξη στο ΕΣΠΑ του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, της Art Athina στα δύσκολα χρόνια της κρίσης.

Ακόμη, η υπόθεση της άρσης των τεράστιων προβλημάτων του ΕΜΣΤ προκειμένου να ξεκινήσει η μεταφορά του στου ΦΙΞ πέρασε και αυτή από τα χέρια της, στηρίζοντας μάλιστα την Αννα Καφέτση σε δύσκολες στιγμές.

Ως πρόεδρος του ΚΑΣ φρόντισε το 2010 να συζητηθούν περισσότερα από 1.984 θέματα κυρίως για να προωθηθούν εντάξεις στο ΕΣΠΑ. Παράλληλα ήταν και αυτή που χειρίστηκε το πολύκροτο θέμα της Αμφίπολης.

Η συνεργασία της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκινά από όταν εκείνος ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αμέσως δημιουργήθηκε μια σχέση σεβασμού και εκτίμησης. 

Η Λίνα Μενδώνη διακρίνεται από τον απόλυτο ορθολογισμό, την εμμονή της με την τάξη και το πρόγραμμα αλλά και την ταπεινή της φύση και για αυτό αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή την απόλυτη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Γεννήθηκε το 1960, σπούδασε στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ'όπου αποφοίτησε το 1981 και το 1984 απέκτησε πτυχίο στο ιστορικό-αρχαιολογικό τμήμα του ιδίου πανεπιστημίου, ενώ πήρε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1988.

 Έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά προγράμματα, επιφανειακές έρευνες και συστηματικές ανασκαφές, του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ από το 1983 έως το 1988 εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτις του Προγράμματος Νοτίου Ελλάδος του ΚΕΡΑ. Από το 1987 είναι επικεφαλής διεπιστημονικής ομάδας για την αρχαιολογική έρευνα της Κέας, Κυκλάδες. Από το 1989 κατέχει θέση ερευνητού στο ΚΕΡΑ. Την περίοδο 1995-1998 είναι επικεφαλής του διεπιστημονικού προγράμματος «Ιστορία του Τοπίου και Τοπικές Ιστορίες. Από το φυσικό περιβάλλον στο πολιτιστικό τοπίο». Είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών οργανισμών. Το διάστημα 1994-1999 διετέλεσε ειδική επιστημονική σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, και στο υπουργείο Αιγαίου. Από τον Δεκέμβριο του 2009 κατέχει τη θέση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, την οποία κατείχε, επίσης, μεταξύ Μαρτίου 1999 - Μαρτίου 2004. Έχει τιμηθεί με το παράσημο Commendatore (II Clase), Ordine della Stella della Solidarieta' Italiana της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Είναι παντρεμένη με τον πανεπιστημιακό Παναγιώτη Δουκέλλη και έχει έναν γιο, τον Νικόλα.