Η ανακοίνωση των ονομάτων των πρώτων γενικών και ειδικών γραμματέων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έκρυβε και μία έκπληξη. Αυτή ακούει στο όνομα Φώτης Κουρμούσης, ο οποίος είναι ο μοναδικός γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τσίπρα,  ο οποίος έμεινε αμετακίνητος και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη. Έχοντας στην αρμοδιότητά του τη διαχείριση του δημοσίου χρέους θα συνεχίσει κανονικά τη δουλειά του που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 χωρίς να έχει κομματική προέλευση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ενεργητικό του μάλιστα έχει τη δημιουργία και εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, καθώς και της προστασίας 1ης κατοικίας και επιδότησης στεγαστικών δανείων από το Κράτος.

Το όνομα του περνούσε στα ψιλά μέχρι να ακουστεί για τη θέση της Κατερίνας Σαββαΐδου τον χειμώνα του 2015, μετά την αιφνιδιαστική καρατόμησή της. Τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών τον «χρέωναν» στον Γιάννη Στουρνάρα λόγω της συνύπαρξής τους στο Υπουργείο Οικονομικών αλλά όπως αποδείχθηκε, εξελίσσεται στον άνθρωπο του Ευ. Τσακαλώτου.

Στη συνέχεια συμμετείχε στην ομάδα που είχε συσταθεί από το τότε  κυβερνητικό συμβούλιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους αναλαμβάνοντας καθήκοντα ειδικού γραμματέα.

Οι αρμοδιότητες του Φώτη Κουρμούση ήταν πολυσχιδείς, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ανάμεσα στα άλλα η επιτροπή καταπιανόταν με τη στρατηγική μη εξυπηρετούμενων δανείων, τον συντονιστικό μηχανισμό δημοσίου – ιδιωτικού τομέα για μεγάλους οφειλέτες, κέντρα εξυπηρέτησης και υποστήριξης δανειοληπτών, τα φορολογικά κίνητρα για εξωδικαστικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών, διαγραφή απαιτήσεων - χρεών

Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους αποτελούσε διαχρονικά σημείο αναφοράς για την απελθούσα κυβέρνηση μαζί με την απομείωση του κρατικού. 

Ό Φώτης Κουρμούσης ανήκει στη γενιά των ανερχόμενων 40άρηδων αφού παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει προλάβει να κάνει και καλές σπουδές και να αποκομίσει σημαντική επαγγελματική εμπειρία από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.

Η αρμοδιότητά του μπορεί να είναι το ιδιωτικό χρέος ωστόσο οι σπουδές του είχαν «πράσινη» κατεύθυνση. Με τις βασικές του σπουδές να είναι στον τομέα της διαχείρισης περιβάλλοντος έχει εργαστεί ως σύμβουλος στο Υπουργείο Γεωργιάς, στην Ευρωπαϊκή Ύπηρεσία Περιβάλλοντος και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο Φ. Κουρμούσης «εξαργυρώνει» εκτός από την εμπειρία του και το πέρασμά του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τις σπουδές πάνω στη διοίκηση επιχειρήσεων στο διάσημο πρόγραμμα «Στρατηγικής Ηγεσίας» του κορυφαίου βρετανικού πανεπιστημίου.

Η πόρτα του Δημοσίου και των υπουργείων άνοιξε μετά το 2009 και την έλευση του ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου στην εξουσία καθώς μέχρι τότε απασχολούταν σε ιδιωτικές εταιρείες όπως ο Άκτωρας.

Ο Φώτης Κουρμούσης ήταν μέλος του επιτελείου του Γιάννη Στουρνάρα την περίοδο που ο τελευταίος βρισκόταν στην πλατεία Συντάγματος παραμένοντας εκεί μέχρι τον ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές και την έλευση του Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο περιβαλλοντολόγος έπεσε θύμα της «εκκαθάρισης» που έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, απομακρύνοντας την πλειονότητα των στελεχών της περιόδου Στουρνάρα. Οι πληροφορίες τότε τον ήθελαν τον Φώτη Κουρμούση να αναλαμβάνει ειδικές αποστολές σε ολόκληρη την Ελλάδα έχοντας παράλληλα στην ευθύνη του την υλοποίηση σημαντικών έργων, όπως ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων το γνωστό σε όλους TAXIS, που πιστώθηκε στον νυν υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, την κωδικοποίηση φορολογικής νομοθεσίας, την απλοποίηση διαδικασιών και την ψηφιοποίηση εντύπων όπως και την βπαρακολούθηση των μνημονιακών υποχρεώσεων μία αρμοδιότητα που συγκέντρωσε πολλά αρνητικά σχόλια για το πρόσωπό του..

Η εμπειρία αυτή και η καλή έξωθεν μαρτυρία που υπήρχε για το πρόσωπό του ήταν από τα βασικά προσόντα που συντέλεσαν στο να συμπεριληφθεί το όνομά του στον κατάλογο με τους υποψήφιους διαδόχους της Κατ. Σαββαΐδου. Το όνομά του τελικά δεν μπήκε στον κατάλογο κάτω από της Κατερίνας Σαββαΐδου και του Χάρη Θεοχάρη αλλά όπως φάνηκε από τις εξελίξεις μπήκε για τα καλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες από την απόρριψη του ονόματός του, επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη ομάδα.

Αυτοδιοίκηση

Ο άλλοτε συνεργάτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου πάντως είχε δοκιμάσει στο παρελθόν να περάσει και στο προσκήνιο της πολιτικής μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κάτοικος Βριλησσίων, στις δημοτικές εκλογές του 2014 αποφάσισε να διεκδικήσει την ψήφο των συμπολιτών του, βάζοντας υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι την ίδια ώρα που ήταν στο Υπουργείο Οικονομικών και επέβλεπε την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου, ζητούσε τον σταυρό των Βριλησσιωτών συμμετέχοντας σε έναν συνδυασμό που παρόλο που δεν είχε τυπικό κομματικό χρίσμα, ήταν κοινό μυστικό στους πρόποδες της Πεντέλης ότι προέρχεται και στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

Ο συνδυασμός του Ξένου Μανιατογιάννη ήταν αυτός που έκοψε πρώτος το νήμα στη δεύτερη Κυριακή, αποσπώντας και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσπεράσει με βραχεία κεφαλή τον «γαλάζιο» συνδυασμό. Παρά την επιτυχία του συνδυασμού ο Φώτης Κουρμούσης απέτυχε παταγωδώς.

Προβεβλημένο στέλεχος στο επιτελείο του Γιάννη Στουρνάρα και με καλό βιογραφικό κατάφερε να πλασαριστεί μέσα στην πρώτη δεκάδα, αλλά από το τέλος, συγκεντρώνοντας ελάχιστους σταυρούς.