Η κορυφαία εμπορική έκθεση της χώρας, με διεθνή προσανατολισμό άνοιξε τις πύλες της στις 3 Οκτωβρίου 1926.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) είναι μια ετήσια εμπορική εκθεσιακή εκδήλωση μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που λαμβάνει χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης έκτασης 180.000 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση αποτελεί κατά κάποιο τρόπο διάδοχο παλαιοτέρων αντίστοιχων εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη: των «Καβειρίων» της προχριστιανικής περιόδου και των «Δημητρίων» των βυζαντινών χρόνων.

Η ιστορία
Η ίδρυση του εθνικού εκθεσιακού φορέα μετρά περισσότερες από οκτώ δεκαετίες ζωής. Πνευματικός πατέρας της διοργάνωσης ήταν ο βουλευτής Νικόλαος Γερμανός, ο οποίος στις 28 Απριλίου του 1925 υπέβαλε αίτηση στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ζητώντας άδεια για την πραγματοποίηση μιας διεθνούς εκθέσεως, της πρώτης στη χώρα. Στις 30 Απριλίου 1925 η κυβέρνηση Σοφούλη ένα αποδεκτό το αίτημα, εκτιμώντας ότι για πολιτικούς και στρατιωτικούς λόγους έπρεπε να ενθαρρυνθούν οι αναπτυξιακές δραστηριότητες στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που είχε αποκοπεί μετά την απελευθέρωσή της από τη φυσική της ενδοχώρα. Με τον νόμο 5184 η ΔΕΘ ιδρύθηκε ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με πρόεδρο τον Δημήτρη Βαρλαμίδη και γενικό διευθυντή τον εμπνευστή της Νικόλαο Γερμανό.

Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1926, σε χώρο 38 στρεμμάτων που παραχώρησε το Γ’ Σώμα Στρατού στο τότε πεδίο του Άρεως (σημερινή Πλατεία Βέμπο), σηματοδοτώντας την έναρξη ενός σημαντικού κεφαλαίου για την οικονομία της περιοχής. Η πρώτη ΔΕΘ κάλυψε χώρο 7.000 τ.μ., είχε 600 εκθέτες (310 από το εξωτερικό), 2 κρατικές συμμετοχές (Σοβιετική Ένωση και Ουγγαρία) και την επισκέφθηκαν πάνω 150.000 άνθρωποι, αριθμός σημαντικός για την εποχή.


Στις σημερινές της εκθεσιακές εγκαταστάσεις η ΔΕΘ-Helexpo μεταφέρθηκε οριστικά το 1937. Η λειτουργία της διακόπηκε προσωρινά εξαιτίας του πολέμου, ενώ το 1950 χρηματοδοτήθηκε από το σχέδιο Μάρσαλ για την αποκατάσταση του λεηλατημένου εκθεσιακού χώρου.
Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι Έλληνες εκθέτες που συμμετείχαν στις διοργανώσεις ανέρχονταν σε 400, ενώ οι ξένοι έφταναν τους 1.500 κατά μέσο όρο ανά διοργάνωση. Το 1967 μάλιστα οι επισκέπτες άγγιξαν τον αριθμό ρεκόρ του 1,7 εκατομμυρίου. Στη δεκαετία του ’70 κατασκευάστηκαν τα μεγαλύτερα περίπτερα της ΔΕΘ-Helexpo, τα οποία λειτουργούν μέχρι και σήμερα, ενώ το 1973 διοργανώθηκαν οι πρώτες κλαδικές εκθέσεις, η Διεθνής Έκθεση Γούνας και η Διεθνής Έκθεση Μαρμάρου. Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας διασπάσθηκε σε δύο εταιρείες, τη ΔΕΘ και τη Helexpo, το 1999 και επανενώθηκε σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα το 2013. Στις οκτώ δεκαετίες της ζωής της η ΔΕΘ συσσώρευσε τεράστια εμπειρία και τεχνογνωσία στη διαχείριση εκθεσιακών υποδομών, αλλά και στη διοργάνωση εκθέσεων. Σήμερα αποτελεί επίσημο σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα εκθεσιακής πολιτικής, διοργανώνει μεγάλες κλαδικές εκθέσεις, περιφερειακές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, συμμετέχει σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού με εθνικά περίπτερα και διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Αθηνών.

Οι εκθεσιακές δραστηριότητες
Το εκθεσιακό ημερολόγιο του εθνικού εκθεσιακού φορέα περιλαμβάνει πάνω από 15 κλαδικές εκθέσεις, οι οποίες παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία διατηρούν τη δυναμική τους, ενώ διευρύνεται συνεχώς και ο αριθμός εμπορικών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η εταιρεία έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία στις αγορές των Βαλκανίων, με συμμετοχές στις μεγαλύτερες εκθεσιακές διοργανώσεις στους κλάδους των τροφίμων, των δομικών υλικών και του μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει άνοιγμα και στην Iβηρική Xερσόνησο, αλλά και σε αγορές όπως αυτές της Πολωνίας και της Ρωσίας. Χρόνο με τον χρόνο η ΔΕΘ-Helexpo γίνεται το «όχημα» για όλο και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν την ανάπτυξη εξωστρεφών δράσεων.

deth_kosmos

Περιφέρεια
Με γνώμονα την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια των τοπικών οικονομιών κινείται η ΔΕΘ-Helexpo όσον αφορά στην άσκηση της περιφερειακής της πολιτικής. Στόχος της είναι η ανάδειξη της τοπικής παραγωγής, η αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων περιοχών που συχνά στερούνται της απαιτούμενης προβολής και η ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει προχωρήσει στη δημιουργία δικτύου περιφερειακών εκθεσιακών και συνεδριακών κέντρων, που με τη στήριξη και τη συνεργασία των τοπικών φορέων ανά την Ελλάδα, αποτελεί εργαλείο για τη διάχυση της εκθεσιακής ιδέας. Η ΔΕΘ-Helexpo διοργανώνει ετησίως την περιφερειακή έκθεση «Ανατολική Μακεδονία Θράκη», ενώ τα προηγούμενα χρόνια διοργάνωνε και την έκθεση «Κρήτη».

kritiDETH