Ο χαρακτηριζόμενος ενίοτε και ως «νούμερο δύο» του ΙSIS με τις ελληνικές ρίζες.

Το «δεξί χέρι» του Αλ Μπαγκντάντι, που πολέμησε στη Συρία, ήταν κάποτε ένας φυσιολογικός έφηβος, ένα ελληνορθόδοξο «παπαδοπαίδι» που αγαπούσε τα βιντεοπαιχνίδια, τον Μπομπ Μάρλεϊ και ήταν ένθερμος πασιφιστής… Λίγα 24ωρα μετά την είδηση για την εξουδετέρωση του «χαλίφη» του τρόμου στη Συρία, οι κουρδικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν τον θάνατο του εκπροσώπου της τζιχαντιστικής οργάνωσης και για κάποιους ενός από τους πιθανούς διαδόχους του Αλ Μπαγκντάντι στην ηγεσία του «ΙΚ», του Αμπού Χασάν αλ Μουχατζίρ.

Tο επιβεβαίωσε μέσω Τwitter ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαζλούμ Αμπντί, τονίζοντας ότι η συμμαχία του συνεργάστηκε με τον αμερικανικό Στρατό για να τον εντοπίσουν κοντά στην Τζαραμπλούς της Βορειοδυτικής Συρίας.

«Ο “νούμερο ένα” αντικαταστάτης του Αλ Μπαγκντάντι εξουδετερώθηκε από αμερικανικά στρατεύματα. Το πιθανότερο είναι ότι θα έπαιρνε τη θέση του ως επικεφαλής - Τώρα είναι επίσης νεκρός», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον αναφέρεται.

O μυστηριώδης εκπρόσωπος του ISIS παραμένει ανώνυμος και μετά τον διακηρυχθέντα θάνατό του. Το πραγματικό του όνομα και η εθνικότητά του δεν έγιναν γνωστά, αλλά το nom de guerre του -«Μετανάστης- (Αλ Μουχατζίρ) οδήγησε σε εικασίες ότι δεν ήταν ούτε Ιρακινός ούτε Σύριος. Τα σενάρια για την ταυτότητά του δίνουν και παίρνουν, με ορισμένες ιστοσελίδες να θεωρούν πως πρόκειται για τον Γιάχια αλ-Μπαχρούμι ή Γιάχια Αμπού Χασάν - τον κατά κόσμον Τζον Γεωργελά ή Ιωάννη Γεωργελάκη, που γεννήθηκε στο Τέξας και έχει καταγωγή από την Κρήτη.

Σε άρθρο του στο «Atlantic» το 2017, ο δημοσιογράφος Γκρεμ Γουντ είχε αναφέρει για πρώτη φορά ότι ο Αμπού Χασάν αλ Μουχατζίρ είναι ο Γεωργελάς. Αργότερα άρχισε να αμφιβάλλει για τη θεωρία του, η μυστικότητα όμως γύρω από τον προπαγανδιστή του ISIS φούντωσε και πάλι τα σενάρια και επανέφερε στο προσκήνιο τη ζωή και τον «θάνατο» (;) του Ελληνοαμερικανού του «Ισλαμικού Κράτους».

Είναι η δεύτερη φορά που ανακοινώνεται ο… θάνατός του, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πεθάνει το 2017 στις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πόλης Μαγιαντίν, βασικό προπύργιο των τζιχαντιστών στην Ανατολική Συρία, από τις δυνάμεις του Ασαντ.

Οι τζιχαντιστές αφήνουν συχνά να αιωρούνται πληροφορίες για τον θάνατο στελεχών τους, για να συνεχίζουν τη δράση τους με διαφορετικό ψευδώνυμο.

Ο Γκρεμ Γουντ, συγγραφέας του βιβλίου «Τhe Way of the Strangers: Encounters With the Islamic State», αποκάλυψε πρώτος την αναρρίχηση του Ελληνοαμερικανού στην ιεραρχία της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Τον αναζητήσαμε και ανταποκρίθηκε στα ερωτήματα που του θέσαμε. Μιλώντας στα «Π» τόνισε με νόημα: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες σχετικά με το πρόσωπο του Τζον Γεωργελά / Γιάχια αλ-Μπαχρούμι. Η εικασία ότι μπορεί να είναι ο Αμπού Χασάν αλ-Μουχατζίρ βασίζεται στην ομοιότητα του ονόματός τους (ο Γεωργελάς χρησιμοποίησε ένα πανομοιότυπο nom de guerre) αλλά και στην προσωπική γνωριμία του με τον προκάτοχο του Αλ Μουχατζίρ, Aμπού Μοχάμεντ - Αλ Αντνάνι. Ο Γεωργελάς είχε σίγουρα επισκεφθεί την Ελλάδα και είχε αναπτύξει πολύ στενούς δεσμούς ειδικότερα με την Κρήτη, τον τόπο καταγωγής του».

φγηφγηφγηφγ


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Γόνος ελληνοαμερικανικής οικογένειας με στρατιωτική παράδοση, ο Τζον Γεωργελάς γεννήθηκε το 1983 από τον Τίμοθι -πρώην στρατιωτικό γιατρό, συνταγματάρχη ε.α. του αμερικανικού Στρατού- και τη Μάρθα, ελληνικής καταγωγής και οι δύο και περήφανοι για την καταγωγή τους.

Ο παππούς του, ο συνταγματάρχης Ιωάννης Γεωργελάς, είχε τραυματιστεί δύο φορές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και εργάστηκε για το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Στην παιδική του ηλικία, ο Τζον υπέφερε από καλοήθεις όγκους και εύθραυστα οστά και στα 11 του έμεινε αρκετό καιρό στο κρεβάτι για να ανακάμψει από ένα σπασμένο πόδι. Τότε άρχισε να ενδιαφέρεται έντονα για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, γράφει o Γουντ.

Παρακολούθησε το γυμνάσιο της Ακαδημίας Αεροπορίας στο Κολοράντο Σπρινγκς, «ήταν χαρούμενος, κοινωνικός, έκανε σπορ, έπαιζε βιντεοπαιχνίδια, πειραματίστηκε με τα ναρκωτικά», θυμάται ο επίσης Ελληνοαμερικανός κολλητός του φίλος τότε, Νταν Τοπάκας, μιλώντας στην «Daily Mail».

Ολα άλλαξαν στο κολέγιο «Blinn» του Τέξας, όπου ως φοιτητής συναναστράφηκε με μουσουλμάνους, γοητεύθηκε από το Ισλάμ και προσηλυτίστηκε τον Νοέμβριο του 2001, δύο μόλις μήνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Δύο χρόνια μετά, σε μία μουσουλμανική ιστοσελίδα γνώρισε και τη μετέπειτα σύζυγό του, την (Τζόγια) Τάνια Τσάουντρι, Βρετανίδα με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, η οποία είχε επίσης αρχίσει να ριζοσπαστικοποιείται, την επομένη της 11ης Σεπτεμβρίου.

Παντρεύτηκαν στο Λονδίνο και ακολούθησε ένα διάστημα με πολλά ταξίδια από τη Δαμασκό, όπου μελέτησε την αραβική γλώσσα, στο Λονδίνο, όπου συναναστρεφόταν με εξτρεμιστές, και τις ΗΠΑ, όπου ο Γεωργελάς ήθελε να γίνει ιμάμης. Αντ’ αυτού, εργάστηκε για λίγο στην εταιρεία παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών Rackspace.

Τον Απρίλιο του 2006 συνελήφθη από τις αμερικανικές Αρχές και καταδικάστηκε σε 34 μήνες κάθειρξη, επειδή προσπάθησε να θέσει εκτός λειτουργίας την ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων.

Με την αποφυλάκισή του μετακόμισε στην Αίγυπτο, όπου απέκτησε φήμη και οπαδούς, τελειοποίησε τις αραβικές σπουδές του και από εκεί μετά την πτώση της ισλαμιστικής κυβέρνησης Μόρσι, πέρασε στη Β. Συρία. Φέρεται ότι πολέμησε στην πρώτη γραμμή, όμως τραυματίστηκε σοβαρά και, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέλαβε την προπαγάνδα της οργάνωσης.


ξηκηξκηξκηξκ

γφηφηφηφγηφγ

Η ΠΡΩΗΝ «ΝΥΦΗ ΤΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤ»

H «πρώην πρώτη κυρία του ISIS», η «νύφη της τζιχάντ», Τάνια (Τζόγια), όπως τη βάφτισαν τα μέσα ενημέρωσης, ελπίζει να διαλυθεί το «Ισλαμικό Κράτος» και έχει πλέον αφιερώσει τη ζωή της στη βοήθεια πρώην συζύγων μελών της οργάνωσης.

«Μητέρα, σύζυγος, ουμανίστρια, με κεντρώες πολιτικές πεποιθήσεις, ακτιβίστρια για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού», γράφει στο προφίλ της στο Facebook.
Η πρώην σύζυγος του Γεωργελά και μητέρα των 4 παιδιών του έχει ξαναπαντρευτεί και μένει πλέον στο Τέξας με τον δεύτερο σύζυγό της. «Δεν ήθελα τα παιδιά μου να γίνουν σαν τον μπαμπά τους ή τους φίλους του και να φέρονται άσχημα στις γυναίκες.

Ηθελα να ζήσουν τη ζωή τους και να βοηθούν τους ανθρώπους, όχι να τους καταστρέφουν», λέει σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις που έχει παραχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Με τον πρώην σύζυγό της έχει να επικοινωνήσει από το 2015, έλεγε πριν από λίγους μήνες στην εφημερίδα «Sun», και αγνοεί αν είναι νεκρός ή ζωντανός.

Σήμερα, μαζί με άλλους πρώην τζιχαντιστές, συμμετέχει στο πρόγραμμα Πρόληψης Βίαιου Εξτρεμισμού (PVE) του Clarion Program και έχει στόχο να προσφέρει ό,τι μπορεί από την οδυνηρή της εμπειρία για να «σπάσει τον κύκλο του μίσους», όπως λέει.

«Δεν είναι μόνον η τζιχάντ, αλλά και ο λευκός εθνικισμός, ο μαύρος εθνικισμός, η Αντίφα, οι νεοναζί… Αυτές οι βίαιες ομάδες θέτουν τη ζωή μας σε κίνδυνο», επισημαίνει