Σαν σήμερα, 22 Νοεμβρίου 1963, δολοφονείται ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κέννεντι.

Ο 35oς κατά σειρά πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δέχθηκε δυο σφαίρες κατά την περιοδεία του στο Τέξας ενώ επέβαινε σε μία ανοιχτή λιμουζίνα, επικεφαλής μιας πομπής αυτοκινήτων, συνοδευόμενος από την γυναίκα του Τζάκι Κένεντι.

er

 Στις 12:30 το μεσημέρι, τοπική ώρα, ένας ελεύθερος σκοπευτής άρχισε να πυροβολεί. Ο Κέννεντι δέχθηκε δύο σφαίρες, μια στον αυχένα και μια στο κεφάλι, μεταφέρθηκε άμεσα στο τοπικό νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.


Το μοναδικό βίντεο- ντοκουμέντο δείχνει τον πρόεδρο να πέφτει αιμόφυρτος στη γυναίκα του Τζάκι η οποία αμέσως μετά αρχίζει να σέρνεται στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Η ίδια όπως δήλωσε λίγα χρόνια αργότερα δεν θυμάται την κίνηση αυτή. «Τζακ, Τζακ, μπορείς να με ακούσεις; Σε αγαπώ» ήταν τα τελευταία λόγια που είπε στο σύζυγό της.





Δυο ώρες αργότερα, ορκίστηκε ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον.

ορκομωσια



Ο Δολοφόνος:

Υπεύθυνος για την δολοφονία ήταν ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ. Ένας Αμερικανός στρατιώτης που έζησε στην Σοβιετική Ένωση και φαίνεται να ήταν φανερά επηρεασμένος από τις τότε κομμουνιστικές ιδεολογίες.

Ο δράστης πυροβόλησε τρείς σφαίρες από τον 5ο όροφο ενός κτιρίου, αμέσως μετά προσπάθησε να ξεφύγει χωρίς να γίνει αντιληπτός.Ωστόσο εντοπίστηκε και συνελήφθη από δυο αστυνομικούς, πυροβολήθηκε δυο μέρες αργότερα στη φυλακή από τον Τζακ Ρούμπι, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση.

Η σορός του προέδρου μεταφέρθηκε αεροπορικά στην Ουάσινγκτον όπου και κηδεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου.



κηδεια2


κηδεια



Η επίσκεψη του προέδρου στο Τέξας έγινε στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης περιοδείας με σκοπό την άνοδο του δημοκρατικού κόμματος και την συγκέντρωση ψήφων στις επικείμενες εκλογές.


κενεντι