Μέσα της δεκαετίας του 1920, η Ελληνική πολιτική σκηνή «βράζει», η Μικρασιατική καταστροφή έχει περάσει και οι πληγές που άφησε πίσω της προσπαθούν να επουλωθούν.

Σαν σήμερα, 30 Νοεμβρίου 1926, ανάμεσα στις δεκάδες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, έρχεται και μία… παράξενη ανακοίνωση από τον τότε πρωθυπουργό Θεόδωρο Πάγκαλο. Με ένα αστυνομικό διάταγμα που επρόκειτο να μείνει στην ιστορία, ο γνωστός δικτάτορας απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν μίνι φούστες σε δημόσιους χώρους.

Συγκεκριμένα ως «κοντές» ορίστηκαν οι φούστες άνω των 30 πόντων από το έδαφος.

Έπρεπε δηλαδή το ύφασμα να καλύπτει το πόδι σχεδόν ως τη μέση της γάμπας, πρόκειται για ενα μήκος που σήμερα θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις.

Μια γνωστή εκδοχή για το πώς ο Πάγκαλος «εμπνεύστηκε» το διάταγμα λέει ότι ο στρατηγός πήρε την απόφαση σε μια προσπάθεια να... ηρεμήσει την σύζυγό του, η οποία έγινε έξαλλη όταν επισκεπτόμενη το γραφείο του, είδε μία νεαρή κοπέλα να κυκλοφορεί με κοντή φούστα.

Τότε, η πρώτη κυρία διαμαρτυρήθηκε στον αστυνομικό διευθυντή γιατί άφηνε τις γυναίκες να κυκλοφορούν, όπως είπε η ίδια, προκλητικά ντυμένες.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του διατάγματος, αστυνομικοί «οπλισμένοι» με... μεζούρες κυκλοφορούσαν στους δρόμους. Μάλιστα προχωρούσαν και σε συλλήψεις, σε περίπτωση που διαπίστωναν ότι κάποια κοπέλα είχε υποπέσει σε παράβαση και κυκλοφορούσε με φούστα πιο κοντή από το προβλεπόμενο.


gynaikes-foustes-pagkalos-570


Η διάταξη απασχόλησε τον Ελληνικό λαό και διακωμωδήθηκε από πολλούς. Σημειώνεται ότι το περιστατικό ενέπνευσε τον γνωστό συνθέτη Γιώργο Μητσάκη που έγραψε τραγούδι με τίτλο «Στην εποχή του Πάγκαλου».






Ποιός ήταν ο Πάγκαλος 

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν Έλληνας στρατιωτικός, κινηματίας και συνωμότης κατ΄ επανάληψη, που αναδείχθηκε δικτάτορας πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συμμετείχε στο κίνημα στο Γουδί, στους Βαλκανικούς πολέμους, στο κίνημα της Θεσσαλονίκης, στη Μικρασιατική εκστρατεία, στην επανάσταση του 1922, ενώ από το 1925, με το κίνημα της 25ης Ιουνίου ανέλαβε την πρωθυπουργία, ουσιαστικά ως δικτάτορας.

Στη συνέχεια υποχρεώνοντας σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη, μετά από μια εκλογική παρωδία εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 1926, συλλαμβάνοντας και εκτοπίζοντας άνευ δίκης τους πολιτικούς του αντιπάλους στην Νάξο, οπότε και ανατράπηκε από το κίνημα του Κονδύλη. Από το 1926 μέχρι το θάνατό του, το 1952, αποσύρθηκε, με μερικά μικρά διαλείμματα, από την πολιτική ζωή του τόπου. Από τους ιστορικούς έχει χαρακτηριστεί ως αρκετά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Θεωρείται πως είχε ανάμειξη στον σχηματισμό των δωσιλογικών Ταγμάτων Ασφαλείας κατά την Κατοχή.