Κάνοντας µια µικρή ανασκόπηση του 2019, διαπιστώνουµε ότι τα είχε όλα, αλλά πιο πολύ... κάλπες. Με τρεις διαδοχικές εκλογικές αναµετρήσεις και αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της χώρας, το 2019 αναδεικνύεται σε µια κατεξοχήν εκλογική χρονιά, µε βασικούς πρωταγωνιστές τους Ελληνες πολιτικούς. Οι βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης διήνυσαν πολύµηνη προεκλογική περίοδο, µε τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να αποτελούν «όαση» ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Σε ένα διάλειµµα από τις κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις, ορισµένοι από αυτούς µοιράζονται µε το «Secret» αναµνήσεις από τα αγαπηµένα τους Χριστούγεννα και τις πιο ξεχωριστές πρωτοχρονιάτικες εµπειρίες τους. Ξεχωριστά Χριστούγεννα ήταν για τον βουλευτή Α’ Αθηνών της Ν.∆. Κωνσταντίνο Μπογδάνο αυτά των τελευταίων ετών, όπου υποδέχεται µπροστά στο τζάκι του σπιτιού του την οικογένειά του. Γύρω από το γιορτινό τραπέζι -όπως αναφέρει στο «S»- κάθονται οι γονείς του, ο αδελφός του, η σύζυγός του, ο σύζυγος της µητέρας µε τα παιδιά του σε ένα µοντέλο «σουηδορθόδοξο», όπως το χαρακτηρίζει ο «γαλάζιος» πολιτικός.



Μάλιστα, για τον ίδιο τα Χριστούγεννα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή περίοδος, αφού στις 27 ∆εκεµβρίου έχει τα γενέθλιά του. Οσο για το αν άλλαξε κάτι στον εορτασµό των Χριστουγέννων µετά την εκλογή του στο Κοινοβούλιο, απαντάει «όχι».

∆ΩΡΟ ΖΩΗΣ

Ο βουλευτής Σερρρών της Ν.∆., Τάσος Χατζηβασιλείου, µας αποκάλυψε πως τα αγαπηµένα του Χριστούγεννα ήταν αυτά του 1988, όταν ήρθε στη ζωή η αδελφή του. Οπως είπε ο επίσης γραµµατέας ∆ιεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Ν.∆., ο ίδιος ήταν στην ηλικία των επτά ετών και µοναχοπαίδι µέχρι τότε, αλλά αδηµονούσε για τον ερχοµό της µικρότερης αδελφής του, η οποία γεννήθηκε εκείνη τη χρονιά και ήταν το «δώρο» του Αη-Βασίλη προς εκείνον.

Εκλογικό ή µάλλον... προεκλογικό χαρακτήρα είχαν τα καλύτερα Χριστούγεννα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη. Οπως θυµάται, ξεχωριστές ήταν οι γιορτές του 2014 πριν από τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. «Ηταν διαφορετικά, είχαν εγρήγορση και δεν θύµιζαν Χριστούγεννα, αλλά ανταµειφθήκαµε από το αποτέλεσµα», αναφέρει στο «Secret».



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Για τον βουλευτή ∆υτικής Αττικής της Ν.∆. Γιώργο Κώτσηρα αξέχαστα θα µείνουν τα Χριστούγεννα του 2007, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από τη Νότια Γαλλία, όπου έκανε το µεταπτυχιακό του. Οπως θυµάται, του είχε λείψει η οικογένειά του και η Ελλάδα, οπότε αδηµονούσε για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές στο σπίτι του. Ωστόσο, ένα γεγονός έκανε εκείνες τις γιορτές... αξέχαστες. Οπως αναφέρει στο «Secret», είχε αγοράσει δώρα για τους φίλους και την οικογένειά του από την τοπική αγορά της Νότιας Γαλλίας, τα οποία «επειδή δεν είχα βάλει στη βαλίτσα, έµειναν στο αεροδρόµιο». «Από όλα τα δώρα που είχα αγοράσει, κατάφερα να φέρω στην Ελλάδα ένα µπουκάλι κόκκινο κρασί. Φαντάζοµαι ότι µε τα υπόλοιπα δώρα... στόλισαν το γιορτινό τους τραπέζι οι υπάλληλοι του αεροδροµίου», σχολιάζει µε χιούµορ.

Από την πλευρά της, η βουλευτής Κυκλάδων της Ν.∆., Κατερίνα Μονογυιού, ανέφερε ότι τα πιο ροµαντικά Χριστούγεννα ήταν εκείνα του 2018, όπου λίγους µήνες µετά τον γάµο της ταξίδεψε στο Μπριζ µε τον σύζυγό της. «Αλλάξαµε χρόνο µε τον σύζυγό µου σε ένα παγκάκι µπροστά στην παγωµένη λίµνη του Μπριζ και ήταν µαγικά», θυµάται µιλώντας στο «Secret» η κυρία Μονογυιού.

Συγκινηµένος περιγράφει τις οµορφότερες χριστουγεννιάτικες στιγµές και ο βουλευτής Ηλείας της Ν.∆., Ανδρέας Νικολακόπουλος. «Τα πιο ξεχωριστά Χριστούγεννα ήταν εκείνα του 2009 και του 2012, όταν ήρθαν στον κόσµο οι δύο κόρες µου». «Ηρθαν στον κόσµο τον Νοέµβριο, συνεπώς τα Χριστούγεννα µε ένα νεογέννητο µωρό στο σπίτι είναι µαγικά», εξηγεί.

Τα πιο έντονα Χριστούγεννα για τον βουλευτή Ηλείας του ΚΙΝ.ΑΛ., Μιχάλη Κατρίνη, ήταν εκείνα του 2006, µόλις τέσσερις ηµέρες πριν από τον γάµο του. «Ετοιµασίες, αγωνία, αλλά και προσµονή, τα έκαναν ξεχωριστά», δηλώνει στο «Secret», ενώ για την 29χρονη βουλευτή Ανατολικής Αττικής του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, ήταν στη Θεσσαλονίκη το 2014 µε την οικογένειά της. «Αυτές τις ηµέρες επιδιώκω να βρίσκοµαι δίπλα σε ανθρώπους που το έχουν πραγµατικά ανάγκη, προσπαθώντας να τους δίνω αγάπη και κουράγιο», προσθέτει η ίδια.





Στη γενέτειρά του, τη Χαλκιδική, πέρασε τις γιορτές ο νεόνυµφος βουλευτής του Κινήµατος Αλλαγής, Απόστολος Πάνας, ο οποίος θυµάται ότι τα αγαπηµένα του Χριστούγεννα ήταν εκείνα του 2008 στη Βιέννη, όπου ταξίδεψε µε τους φίλους του και αποτέλεσαν µια ξεχωριστή εµπειρία.

Στιγµές ηρεµίας και οικογενειακής θαλπωρής είχε η ηµέρα των Χριστουγέννων για την 34χρονη βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.∆., Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, η οποία αναφέρει ότι τα ιδανικά Χριστούγεννα είναι τα ήσυχα και τα οικογενειακά.



Για τη βουλευτή Αχαΐας της Ν.∆. Χριστίνα Αλεξοπούλου µοναδικό χαρακτήρα είχαν τα Χριστούγεννα του 2018, καθώς τότε γεννήθηκε η κόρη της. Η ίδια περνά κάθε χρόνο τις γιορτές στο παραµυθένιο χριστουγεννιάτικο χωριό της Ζαρούχλας, «το οποίο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα χριστουγεννιάτικα χωριά του εξωτερικού».



Από την πλευρά του, ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.∆., Φίλιππος Φόρτωµας, θυµάται ότι τα πιο ξεχωριστά Χριστούγεννα είναι τα οικογενειακά, γύρω από το γιορτινό τραπέζι του σπιτιού του, ενώ η βουλευτής ∆υτικού Τοµέα Αθηνών του Κινήµατος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, δηλώνει ότι «τα Χριστούγεννα είναι η αγαπηµένη µας περίοδος. Με τις κόρες µου κάνουµε βόλτες στις στολισµένες γειτονιές µας και µαγειρεύουµε στο σπίτι παραδοσιακά γλυκά». «∆εν µπορώ να επιλέξω ποια Χριστούγεννα είναι τα αγαπηµένα µου, καθώς η µαγεία αυτής της γιορτής κάνει τα Χριστούγεννα κάθε χρόνου ξεχωριστά», συµπληρώνει.

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Αννα Ευθυµίου πέρασε την ηµέρα των Χριστουγέννων στα Γρεβενά, ενώ τις ηµέρες της Πρωτοχρονιάς θα γιορτάσει οικογενειακά στη Θεσσαλονίκη. Θυµάται πως ξεχωριστά για εκείνη Χριστούγεννα ήταν το 2018, όταν ήρθε στον κόσµο ο πρώτος της γιος, ενώ τα φετινά Χριστούγεννα ήταν µαγικά για τη βουλευτή της Ν.∆., αφού ήταν τα πρώτα µε το νέο µέλος της οικογένειας, τη µικρή της κόρη.

Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπηµένη γιορτή του βουλευτή Ηµαθίας της Ν.∆., Λάζαρου Τσαβδαρίδη, ο οποίος φέτος γιόρτασε µε την οικογένειά του στην Ηµαθία. Ο βουλευτής δηλώνει στο «S» ότι τα αγαπηµένα του Χριστούγεννα ήταν στα παιδικά του χρόνια, όταν µάλιστα συνειδητοποίησε πως «τα Χριστούγεννα δεν τελειώνουν µε τη γέννηση του Θεανθρώπου, αλλά µπορούµε να τα βιώνουµε κάθε µέρα του χρόνου αν έχουµε αισιοδοξία, ελπίδα, δοτικότητα προς τον συνάνθρωπο και ζεστασιά στην ψυχή µας».