Λίγο πριν αναχωρήσει για µια ακόµη φορά µε προορισµό τις Βρυξέλλες, η Ελίζα Βόζεµπεργκ µάς υποδέχτηκε στο διαµέρισµά της, στο Κολωνάκι. Η γοητευτική ευρωβουλευτής της Νέας ∆ηµοκρατίας µάς µίλησε για την προσωπική της ζωή, την απόφαση του Αλέξη Γεωργούλη να συνεχίσει στο «Your face sounds familiar», ενώ µας εξήγησε γιατί η Μαρέβα Μητσοτάκη ήταν καλύτερα ντυµένη από τη Μελάνια Τραµπ κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο.

Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη αδιαφορεί για εµάς στο Μεταναστευτικό; Πώς µπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιδράσει σε βάρος των χωρών που έκλεισαν τα σύνορα και δεν δέχονται πρόσφυγες;
Στην πενταετία που πέρασε η Ευρώπη απέτυχε να διαχειριστεί δίκαια και αποτελεσµατικά το Μεταναστευτικό. Συγκεκριµένα κράτη-µέλη µετά το 2015 έκλεισαν τα σύνορά τους και αρνούνται να εφαρµόσουν τις αποφάσεις που έχουµε λάβει και να δεχθούν τον αριθµό προσφύγων που τους αναλογεί, µε τα κριτήρια που έχουν τεθεί. Έχω προσωπικά καταθέσει πάνω από 70 ερωτήσεις για τις κυρώσεις που οφείλει η Ευρώπη να εφαρµόσει σε βάρος αυτών των χωρών, αλλά µέχρι σήµερα το θέµα δεν έχει διευθετηθεί αποτελεσµατικά. Η νέα Επιτροπή και η πρόεδρος, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχουν δηλώσει κατηγορηµατικά ότι επίκειται τάχιστα αλλαγή του κανονισµού για τη µετανάστευση και το άσυλο, έτσι ώστε οι αδικίες να διορθωθούν. Είµαστε τυχεροί που ο Έλληνας αντιπρόεδρος και επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς -βαθύς γνώστης της ευρωπαϊκής πραγµατικότητας-, έχει προτάξει την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και µετανάστευσης ως απόλυτη προτεραιότητα για την τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία.

54545656
Εκλεγήκατε αντιπρόεδρος της επιτροπής για τα θέµατα που αφορούν τις γυναίκες. Τι πρωτοβουλίες θα πάρετε;
Θα εισηγηθώ στην επιτροπή µου εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα, σε συνεργασία µε πολλές δραστήριες γυναίκες όλων των επαγγελµατικών κλάδων, για την προώθηση της γυναικείας επιχειρηµατικότητας, της καινοτοµίας και ίσων ευκαιριών για τις νέες γυναίκες. Ήδη µου ανατέθηκε έκθεση για τη βία κατά των γυναικών στο ∆ιαδίκτυο, στην οποία δίνω µεγάλη σηµασία, καθώς επίσης τροπολογίες και παρεµβάσεις νοµοθετικού περιεχοµένου για την όσο το δυνατόν αποµείωση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων, εξαιτίας των οποίων δεν προωθείται µε γρήγορους ρυθµούς η δίκαιη αξιολόγηση των γυναικών καριέρας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στην έρευνα, την τεχνολογία και το πανεπιστήµιο. Επίσης, θα οργανώσω και θα συµµετάσχω προσωπικά σε καµπάνιες, ιδιαίτερα σε σχολεία, για την ενηµέρωση των νέων, καθώς επίσης και για την προώθηση των ευρωπαϊκών προγραµµάτων που τους αφορούν. Τέλος, έχει σηµασία το γεγονός ότι στην Επιτροπή Γυναικών συµπίπτουν οι στόχοι, οι πρωτοβουλίες αλλά κυρίως οι αντιλήψεις όλων των συναδέλφων, ανεξάρτητα από την πολιτική οµάδα από την οποία προέρχονται, διότι τα προβλήµατα και οι τρόποι επίλυσής τους είναι κοινά.

Ποια είναι η γνώµη σας για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου;
Είναι αλήθεια ότι οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών λόγω στερεοτύπων και προκαταλήψεων έχουν µειωθεί σηµαντικά σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσµου, πλην όµως το πρόβληµα εξακολουθεί να υφίσταται. Ενα ηχηρό µήνυµα συµβολισµού δόθηκε µε την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και µε τη συµµετοχή πολλών άξιων και δραστήριων γυναικών σε όλες τις κυβερνήσεις κρατών-µελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι επίσης εξαιρετικά σηµαντική η επιλογή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας. Οχι µόνο γιατί είναι γυναίκα, αλλά κυρίως γιατί είναι ένας µορφωµένος άνθρωπος, γλωσσοµαθής, δραστήρια και επιτυχηµένη δικαστική λειτουργός.

Επιπρόσθετα, η κυρία Σακελλαροπούλου µε τη δουλειά της, που έχει αποτυπωθεί και σε έκδοση σηµαντικών δικαστικών αποφάσεων, χαρακτηρίζεται προοδευτικός άνθρωπος, με ανοιχτό μυαλό, και είναι βέβαιο ότι με την επιλογή της επιτεύχθηκε η μέγιστη συσπείρωση ώστε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εθνικών βουλευτών να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητά της. Έχει σημασία, σε αυτό που με ρωτάτε, οι γυναίκες που αναδεικνύονται αξιοκρατικά στα ανώτατα αξιώματα να γίνονται πρότυπα στους νέους ανθρώπους και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και κίνητρο επιδίωξης υψηλών στόχων, με σκληρή δουλειά και προσπάθεια, έτσι ώστε μετά από κάποια χρόνια να μπορούμε να μιλάμε για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Ο διαχρονικός αγώνας των γυναικών για ισότητα δικαιώνεται σταδιακά, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Έχω συμφιλιωθεί με τον χρόνο, αντιδικούμε μέχρι στιγμής... με συναινετικές διαδικασίες. Προσωπικά, θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι όταν χαμογελούν, όταν αγαπούν, όταν είναι αισιόδοξοι!


Η επιλογή του ευρωβουλευτή Αλ . Γεωργούλη να συμμετέχει στην επιτροπή του τηλεοπτικού προγράμματος «Your face sounds familiar» σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ποια είναι η γνώμη σας γι’ αυτό;
Η επιλογή του είναι νόμιμη, διότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Αν θεωρεί ότι μπορεί να συνδυάζει τη δουλειά του στο Ευρωκοινοβούλιο με αυτήν τη δεύτερη απασχόληση, είναι θέμα που αφορά τον ίδιο. Άλλωστε, συμμετείχε και προ της εκλογής του στο πρόγραμμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι ευρωβουλευτές έχουμε εκλεγεί με ισχυρή εντολή και στο τέλος της θητείας μας θα κριθούμε, ο καθένας ξεχωριστά, για το σύνολο της δουλειάς μας στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ποια είναι τα μυστικά ομορφιάς σας;
Έχω συμφιλιωθεί με τον χρόνο, αντιδικούμε μέχρι στιγμής... με συναινετικές διαδικασίες! Εξαρτάται, λοιπόν, από το τι εννοείτε με τη λέξη «ομορφιά»: χαμόγελο, αισιόδοξη αύρα, θετική ενέργεια ή μόνο την εξωτερική εμφάνιση μίας γυναίκας; Δεν υπάρχουν μυστικά. Προσωπικά, θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι είναι όμορφοι όταν χαμογελούν, όταν αγαπούν, όταν είναι αισιόδοξοι!

4234324

Εξακολουθείτε να κοιμάστε 3,5 - 4 ώρες την ημέρα;
Τόσο χρειάζεται ο οργανισμός μου. Θα κοιμηθώ μια και καλή όταν... το αποφασίσει ο Κύριος!

Είστε ερωτευμένη αυτή την περίοδο;
Ο έρωτας δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι στάση ζωής. Έχω βιώσει αυτό το συναίσθημα κατά τη διάρκεια της ζωής μου πολύ έντονα και για πολλά χρόνια και δεν μου λείπει. Η ζωή κάνει κύκλους και δεν προ - ειδοποιεί κανέναν και για τίποτα! Δεν επιδιώκω μία προσωπική σχέση, δεν μου λείπει κάτι αυτή την περίοδο. Είμαι ιδιαίτερα απασχολημένη και ευχαριστημένη από το πώς περνώ τον ελεύθερο χρόνο μου.

Φοβάστε τον θάνατο;
Δυστυχώς, συναντήθηκα μαζί του από μικρή ηλικία, πολλές φορές. Έχασα τους γονείς μου, τον έναν μετά τον άλλον, έχασα τον άντρα μου, έχασα φίλους και φίλες και ανθρώπους που αγαπώ. Ο θάνατος είναι χωρισμός, αλλά ουσιαστικός θάνατος επέρχεται όταν ξεχνάμε τους ανθρώπους που έχουν «φύγει», δεν τους αναφέρουμε συχνά και δεν ανακαλούμε στη μνήμη μας όμορφες στιγμές που έχουμε μοιραστεί. Με αυτή την έννοια, οι αγαπημένοι δεν πεθαίνουν ποτέ! Ζει και υπάρχει η αύρα τους στο περιβάλλον μας. Δεν φοβάμαι ότι θα πεθάνω, γιατί δεν το γνωρίζω. Φοβάμαι να «φεύγουν» οι άνθρωποι που αγαπώ.

Είστε χρόνια μόνη σας. Νιώθετε μοναξιά;
Δεν είμαι μόνη μου. Η αδελφή μου, η δουλειά μου, οι συνεργάτες μου, οι ευθύνες, οι φίλοι μου... δεν με αφήνουν σε ησυχία! Επιζητώ συχνά τη μοναχικότητα, που δεν είναι μοναξιά. Είστε υπέρ ή κατά των πλαστικών επεμβάσεων; Είμαι 100% υπέρ του δικαιώματος των ανθρώπων να θέλουν να βελτιώσουν την εξωτερική τους εμφάνιση ή να καθυστερήσουν τα σημάδια του χρόνου. Πριν από 20 χρόνια ρωτήθηκα το ίδιο και απάντησα ότι η μόνη πλαστική επέμβαση που εγώ δεν θα έκανα είναι... αλλαγής φύλου! Μπορεί να αστειευόμουν, αλλά το εννοώ.

Με ποιον πολιτικό θα βγαίνατε για φαγητό;
Θα έβγαινα με πολλή χαρά με τον ΖανΚλοντ Γιούνκερ! Τον γνώρισα ως πρόεδρο της Επιτροπής την περασμένη πενταετία. Είναι ένας άνθρωπος με οράματα, που πιστεύει βαθιά στις αξίες της Ευρώπης, οραματιστής και ταυτόχρονα προοδευτικός, πολύπλευρα μορφωμένος και καλλιεργημένος. Με εντυπωσίασε σε μία συνομιλία μας στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου με τις γνώσεις του για την Ελλάδα, την ιστορία της πατρίδας μας και τον πολιτισμό μας.

Η κυρία Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο ήταν κατά γενική ομολογία φινετσάτη και υπέρκομψη. Αντιθέτως, η καλλονή Μελάνια με την καρό επιλογή της αδίκησε την καταπληκτική σιλουέτα της και τη γενική εικόνα της


Σας άρεσε η εμφάνιση των κυριών στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πλανητάρχη;
Μου αρέσουν τα μονόχρωμα και τα διακριτικά εμπριμέ, τα μεταξωτά και μάλλινα υφάσματα, καθώς και τα διακριτικά κοσμήματα και αξεσουάρ, ιδιαίτερα σε επίσημες εμφανίσεις. Η κ . Μητσοτάκη ήταν κατά γενική ομολογία φινετσάτη και υπέρκομψη. Αντιθέτως, η καλλονή Μελάνια με την καρό επιλογή της αδίκησε την καταπληκτική σιλουέτα της και τη γενική εικόνα της.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 25/1