Ως µητέρα πέντε παιδιών, τα οποία µάλιστα µεγάλωσαν µπαινοβγαίνοντας στα πιο ιστορικά παλάτια της Ευρώπης και στα πιο αριστοκρατικά σαλόνια του Μανχάταν, η Μαρί-Σαντάλ µπορεί να θεωρηθεί και ειδική σε θέµατα καλών τρόπων. Γι’ αυτό και το πρώτο της βιβλίο δεν θα µπορούσε παρά να είναι «ένας απαραίτητος οδηγός για όλους τους γονείς που ενδιαφέρονται να µεγαλώσουν ισορροπηµένα παιδιά, µε αυτοπεποίθηση», όπως το περιγράφει ο εκδοτικός οίκος.
«Είµαι ενθουσιασµένη», έγραψε η σύζυγος του πρίγκιπα Παύλου στον λογαριασµό της στο Instagram, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά το εξώφυλλο του βιβλίου της, που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές Μαρτίου. Με τίτλο «Οι τρόποι ξεκινούν στο πρωινό - Μοντέρνα εθιµοτυπία για οικογένειες», το βιβλίο της Μαρί-Σαντάλ καλύπτει θέµατα όπως η συµπεριφορά των παιδιών στο τραπέζι, η χρήση των social media, τα «dos» και τα «don’ts» του παιδικού ντυσίµατος και οι κανόνες των playdates.

Με τη δική της σειρά παιδικών ρούχων, ένα δηµοφιλές blog και περισσότερους από 170.000 ακόλουθους στο Instagram, η Μαρί-Σαντάλ αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια σε «γκουρού» του lifestyle. Αλλωστε, πριν καν ο γάµος της µε τον πρίγκιπα Παύλο τής ανοίξει την πόρτα στα σαλόνια της ευρωπαϊκής µοναρχίας, αυτή η κοσµοπολίτισσα κληρονόµος πρωταγωνιστούσε στους κοσµικούς κύκλους του Upper East Side, του Παρισιού, του Λονδίνου, του Χονγκ Κονγκ και του Γκστάαντ.
Η Μαρί-Σαντάλ γεννήθηκε στο Λονδίνο, αλλά µεγάλωσε στο Χονγκ Κονγκ, από όπου ο πατέρας της ξεκίνησε µια αυτοκρατορία duty free καταστηµάτων, για να χτίσει µια περιουσία δισεκατοµµυρίων. Πριν καν κλείσει τα 20 χρόνια της, η πανέµορφη µεσαία κόρη του Ρόµπερτ Μίλερ είχε ζήσει σε όλο τον κόσµο, είχε γίνει η µούσα του Αντι Γουόρχολ, έκανε παρέα µε προσωπικότητες της µόδας όπως ο Βαλεντίνο, ο Μάικλ Κορς και ο Μάριο Τεστίνο, ενώ έβλεπε τις φωτογραφίες της να δηµοσιεύονται στις κοσµικές στήλες όλων των µεγάλων περιοδικών.

Τη δεκαετία του ’90, οι αδελφές Μίλερ ήταν τα απόλυτα «it girls», αλλά και οι πιο περιζήτητες νύφες. Η Πία, η µεγαλύτερη από τις τρεις, παντρεύτηκε τον εγγονό του Αµερικανού µεγιστάνα του πετρελαίου Ζαν-Πολ Γκετί, Κρίστοφερ Γκετί. Η Αλεξάντρα, η µικρότερη, παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Αλεξάντερ φον Φίρστενµπεργκ, που είναι ο εγγονός της σχεδιάστριας Νταϊάν φον Φίρστενµπεργκ.

78678678
ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ
Όσο για τον γάµο της Μαρί-Σαντάλ µε τον πρίγκιπα Παύλο, ήταν το αποτέλεσµα ενός καλοσχεδιασµένου… προξενιού. Ο Αλέκος Παπαµάρκου, ο Ελληνας τραπεζίτης που είχε στην προσωπική του ατζέντα το «who is who» της διεθνούς αριστοκρατίας και των δισεκατοµµυριούχων της λίστας του «Forbes», ήταν αυτός που σκηνοθέτησε τη γνωριµία τους. Η Μαρί-Σαντάλ δέχθηκε κάπως απρόθυµα να παρευρεθεί στο πάρτι για τα 40ά γενέθλια του Φίλιππου Νιάρχου στη Νέα Ορλεάνη, χωρίς να γνωρίζει ότι το ραντεβού στα τυφλά που της είχαν κανονίσει ήταν µε έναν πρίγκιπα. «Ηταν έρωτας µε την πρώτη µατιά. Γνώριζα ότι ήταν ο άνθρωπος που θα παντρευόµουν», θα έλεγε χρόνια αργότερα στο «Vanity Fair». Η πρόταση γάµου έγινε τα Χριστούγεννα του 1994, στη πίστα του σκι στο Γκστάαντ, µε τον Παύλο να γίνεται ίσως ο πρώτος από τους πρίγκιπες της γενιάς του που παντρεύτηκε κοινή θνητή. Στον γάµο τους, που τελέστηκε στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο, παραβρέθηκε σχεδόν ολόκληρη η βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, γαλαζοαίµατοι από την Ισπανία, τη Σουηδία, το Βέλγιο, τη Ρουµανία, τη Βουλγαρία, την Ιορδανία, το Λουξεµβούργο και το Λιχτενστάιν, καθώς και εκπρόσωποι από όλες τις µεγάλες εφοπλιστικές δυναστείες της Ελλάδας. Η Μαρί-Σαντάλ φόρεσε νυφικό του Βαλεντίνο, που φηµολογείται ότι κόστισε 250.000 δολάρια, ενώ ο πατέρας της λέγεται ότι την προίκισε µε 200 εκατ. δολάρια, όπως έκανε και µε τις δύο αδελφές της.

Η «πριγκίπισσα των duty free» ήταν πια µια κανονική πριγκίπισσα, όµως δεν αρκέστηκε ποτέ σε αυτό τον τίτλο. Το 2000, και ενώ ήταν έγκυος στο τρίτο της παιδί, η Μαρί-Σαντάλ αποφάσισε να δηµιουργήσει το δικό της brand παιδικών ρούχων, στο οποίο έδωσε το όνοµά της. «Η επιχείρηση είναι αυτό που µε κάνει να είµαι εγώ. Γι’ αυτό την ονόµασα Μαρί-Σαντάλ, χωρίς το “πριγκίπισσα” ή κάτι άλλο. Μου δίνει την ανεξαρτησία µου», έχει πει στο «Vanity Fair». Ως κοινή θνητή που παντρεύτηκε γαλαζοαίµατο, η Μαρί-Σαντάλ δεν είχε διστάσει, το καλοκαίρι του 2018, να δώσει και µία συµβουλή στη Μέγκαν Μαρκλ για τον γάµο της µε τον πρίγκιπα Χάρι. Η πρώην ηθοποιός του «Suits» πρέπει «να αποµακρυνθεί από τον κόσµο των celebrities και του Χόλιγουντ, ώστε να µπει αθόρυβα στον κόσµο των άλλων αστέρων: της βασιλικής οικογένειας», έλεγε τότε µε συνέντευξή της στο περιοδικό «Paris Match». Και οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι είχε απόλυτο δίκιο.