Φέρει ένα από τα εμβληματικότερα επώνυμα του Πειραιά, καθώς ο πατέρας της, Σταύρος A. Νταϊφάς, ήταν ένας αυτοδημιούργητος εφοπλιστής, που εξελίχθηκε σε μια σημαντική προσωπικότητα της ναυτιλιακής κοινότητας ύστερα από τη Μεταπολίτευση στην Ελλάδα. Η ίδια, συνεχίζοντας την παράδοση της οικογένειάς της, δραστηριοποιείται στον χώρο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα είναι ενεργή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού στον Δήμο Πειραιά. Ο λόγος για την κυρία Ειρήνη Στ. Νταϊφά, έναν άνθρωπο της αλληλεγγύης και της προσφοράς, που μιλά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για το πλούσιο έργο της στο μεγάλο λιμάνι της χώρας και τον Ολυμπιακό, ενώ ανοίγει την καρδιά της για την προσωπική της ζωή.

Πώς αισθάνεστε τα τελευταία 5,5 χρόνια που είστε εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού στον Δήμο Πειραιά και ποιο είναι το όραμά σας για τον δήμο;

Είναι για εμένα ιδιαίτερη τιμή, χαρά, αλλά και μεγάλη ευθύνη. Ο πολιτισμός, η ναυτιλία και ο τουρισμός είναι το τρίπτυχο στο οποίο μπορεί και πρέπει να στηριχθεί η ελληνική οικονομία, εάν θέλει να αξιοποιήσει μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία. Η δημοτική Αρχή του Πειραιά, του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας και ενός από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, έχει ως κύριο μέλημά της την προστασία, αλλά και την ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλούτου διεθνώς. Ενα εγχείρημα που μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα εάν συνδεθεί με τον τουρισμό, ο οποίος μαζί με τη ναυτιλία αποτελούν τους δύο πιο εξωστρεφείς και επιτυχείς πυλώνες της εθνικής μας οικονομίας. Το όραμά μας, το όραμά μου, έχει υλοποιηθεί κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, αφού αναδείξαμε το πλήρως ανακαινισμένο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, που μέσα σε μόλις λίγα χρόνια εξελίχθηκε σε λαμπρό φάρο για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης αλλά και της χώρας, προβάλλοντας έτσι το δυναμικό πολιτιστικό αποτύπωμα του Πειραιά. Σύμφωνα με το ίδιο σχέδιο, ενισχύουμε την αξιοποίηση και των υπόλοιπων σημαντικών πολιτιστικών υποδομών της πόλης, όπως η Δημοτική Πινακοθήκη, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Βεάκειο Θέατρο και το Δημοτικό Ωδείο. Μέσω της διασύνδεσης αναδείξαμε τα μουσεία που εδρεύουν στην πόλη μας, το εξαιρετικό Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, με τα παγκοσμίως μοναδικά ευρήματα, προβάλλοντας δυναμικά τις δραστηριότητές τους. Δημιουργήσαμε και υποστηρίζουμε ενεργά τις «Ημέρες Θάλασσας», έναν σημαντικό θεσμό εξωστρέφειας, που προβάλλει μέσα από ένα πλέγμα ενεργειών τον πολιτισμό και την οικονομία της θάλασσας, με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης και του ιδιωτικού τομέα. Θεωρούμε επίσης κομβικό σημείο της πολιτικής μας ως δημοτική Αρχή τη δημιουργία του Μουσείου Ενάλιων Αρχαιοτήτων στο λιμάνι του Πειραιά. Προσπάθειά μας είναι, με συνέργειες μεταξύ του πολιτισμού και άλλων τομέων, όπως η Ιστορία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, η επιχειρηματικότητα, ο αθλητισμός και η γαστρονομία, να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τη διοργάνωση καινοτόμων πολιτιστικών δρωμένων σε δημόσιους χώρους του Πειραιά.

Παράλληλα, είστε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά. Τι έχετε καταφέρει να κάνετε τα τελευταία τέσσερα χρόνια που είστε πρόεδρος;

Η εκλογή μου ως πρώτης γυναίκας προέδρου της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά μού δημιούργησε αισθήματα χαράς, υπερηφάνειας, αλλά και ευθύνης, μια και η αναγνώριση προέρχεται από τον κόσμο της μεγάλης ναυτιλιακής οικογένειας. Αισθήματα που απέκτησαν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα μετά την ανανέωση της θητείας μου ως προέδρου για 2η τριετία, μια και αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και οι δράσεις μου ως προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου για μια ναυτιλιακή λέσχη με σημαίνοντα ρόλο στον χώρο της ναυτιλίας και της κοινωνίας.

Για καλύτερη κατανόηση του κοινού, θα παραθέσω την πιο σημαντική παράγραφο του καταστατικού μας, όπου και τονίζεται ο μη κερδοσκοπικός της χαρακτήρας και επισημαίνεται ότι σκοπός της είναι: «Η ανάπτυξη και σύσφιγξη των φιλικών δεσμών μεταξύ όλων όσων ασχολούνται με την εμπορική ναυτιλία, η δημιουργία ευκαιριών για συναντήσεις των μελών με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε επαγγελματικά θέματα και η από κοινού αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που αφορούν την ελληνική και διεθνή ναυτιλία». Με δεδομένο ότι η ναυτιλία είναι ένας επιχειρηματικός κλάδος που δεν γνωρίζει σύνορα και στον οποίο οι Ελληνες διαπρέπουμε, σκοπός μας είναι η ενδυνάμωση των επαφών με τα clubs του εξωτερικού, όπως το Naval Club στο Λονδίνο, το Indian House Club στη Νέα Υόρκη, το ιστορικό club Circolo Artistico Tunnel στη Γένοβα και πρόσφατα το The Forest and Stream Club στο Μόντρεαλ του Καναδά, καθώς και οι συνέργειες με άλλες λέσχες, ιδρύματα και οργανισμούς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουμε προσδώσει στην υποστήριξη και ανάπτυξη του θεσμού των «Γευμάτων Εργασίας». Με την πρόσκληση σε αυτά πρωθυπουργών, αρχηγών κομμάτων, υπουργών, πρέσβεων χωρών με μακρά ναυτιλιακή παράδοση, αλλά και όλων των πρωταγωνιστών της πολιτικής, οικονομικής, επιχειρηματικής και επιστημονικής ζωής της χώρας, προσφέρονται έγκυρες και έγκαιρες θέσεις και απόψεις από τα πλέον έγκριτα πρόσωπα. Οι εκδηλώσεις αυτές γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία, με ιδιαίτερη απήχηση και προβολή τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή Τύπο, καθώς μέσα από αυτές προκύπτουν οικονομικές και πολιτικές ειδήσεις μεγάλης βαρύτητας για τη ναυτιλία και όχι μόνο.

Είστε μέλος σε 40 ιδρύματα και οργανισμούς που αφορούν τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Πότε προλαβαίνετε και είστε σε όλα αυτά;

Είναι γεγονός ότι το εύρος των δραστηριοτήτων μου είναι πολύ μεγάλο και γι’ αυτό έχω επιλέξει να αντιμετωπίζω την καθημερινότητά μου -με τις όποιες αντιξοότητεςμε δυναμισμό, αισιοδοξία και πολύ θετική ενέργεια, χωρίς να επιτρέπω να με επηρεάζουν βαθιά! Αν και, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουν έρθει στιγμές που αισθάνθηκα πιο ευάλωτη, δεν έχω διανοηθεί ποτέ ούτε να σκεφτώ τη λέξη «εγκαταλείπω», γιατί είμαι αγωνίστρια και, ελπίζω, επαρκώς δυνατή, ώστε να αντεπεξέρχομαι στις δυσκολίες, να ξαναβρίσκω τον δρόμο μου και να συνεχίζω το έργο μου στα σωματεία, τα ιδρύματα και τους οργανισμούς όπου συμμετέχω ενεργά εδώ και χρόνια, όπως εδώ και 14 χρόνια που είμαι γενική γραμματέας της HELMEPA (Ελληνική Ενωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος), αντιπρόεδρος του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού σωματείου «Εταιρεία Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά», αρωγό μέλος, από την ίδρυσή του, του Συλλόγου Φί λων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», επίτιμο μέλος, υποστηρικτής και χορηγός της MEDASSET (του Μεσογειακού Συνδέσμου για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών), μέλος του Δ.Σ. του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και πολλά άλλα, που μου δίνουν την ευκαιρία να προσφέρω το ξεχωριστό φιλανθρωπικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που πάντα ονειρευόμουν!

Είστε και φαν του Ολυμπιακού. Λόγω του πατέρα σας ξεκίνησε η αγάπη αυτή;

Είμαι φίλαθλος! Με τον Ολυμπιακό με συνδέει μια σχέση αγάπης και θαυμασμού, που ξεκίνησε από τη λατρεία που είχε ο πατέρας μου, ο αείμνηστος Σταύρος Νταϊφάς, για την ένδοξη ομάδα του Πειραιά, την οποία και στήριξε με όλες του τις δυνάμεις και όλη του την αγάπη. Μάλιστα, για τέσσερα χρόνια ήμουν και μέλος του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη, όπως και για δύο χρόνια βοηθούσα σημαντικά στις διεθνείς σχέσεις της. Η «ομάδα μας» όμως είναι τρόπος σκέψης, στάση ζωής και είμαι πάντα ένθερμη φίλαθλος του Ολυμπιακού μας, σε όλα ανεξαιρέτως τα αθλήματα!

Είστε φυσική κοκκινομάλλα. Σκεφτήκατε ποτέ να αλλάξετε χρώμα;

Το ρητό της ζωής μου είναι: «Το πρωτότυπο είναι πάντα καλύτερο από οποιαδήποτε κόπια!» Είμαι φυσική κοκκινομάλλα, φέροντας το DNA του παππού μου Αντώνη, του πατέρα του πατέρα μου! Ηταν και ο πατέρας μου κοκκινομάλλης!

Σας έκαναν ποτέ πρόταση γάμου;

Πολλές φορές, κατευθείαν σε εμένα και μέσω του πατέρα μου, ο οποίος κολακευόταν μεν, αλλά τους «κακοκαρδούσε» πάντα, λέγοντας: «Παιδιά, κατ’ ευθείαν στην κόρη μου! Είναι υπερβολικά δυναμική για να έχω λέγειν σε τέτοιο θέμα...».

Χτύπησε το καμπανάκι της μητρότητας;

Δεν πιστεύω σε «καμπανάκια μητρότητας...». Πιστεύω σε συνειδητές επιλογές, κατάλληλες συνθήκες, σωστό χειρισμό, κοινά όνειρα και κοινούς στόχους του ζευγαριού!

Σκεφτήκατε ποτέ να υιοθετήσετε παιδί;

Λατρεύω τα παιδιά και, επειδή το διαισθάνονται, δημιουργούνται αυτόματα σχέσεις τρυφερότητας, αγάπης και εμπιστοσύνης. Ναι, το έχω σκεφτεί, αλλά επειδή πιστεύω ακράδαντα στην «παραδοσιακή μορφή» της οικογένειας, δεν θα το κάνω ποτέ αν δεν υπάρχει ένα άξιο και γερό πρότυπο πατέρα. Εχω πάντως επτά βαφτιστήρια, τα οποία έχουν ήδη δικά τους παιδιά και κρατώ εξαιρετικές σχέσεις με όλους!

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας;

Ο θάνατος των γονιών μου, γιατί είναι μοναδικοί, αναντικατάστατοι και καταλυτικά σημαντικοί στις ζωές μας. Και όπως είχε γράψει ο μοναδικός Oscar Wilde: «Δεν κλαίω που έφυγε η μητέρα μου. Κλαίω που έφυγε ο μοναδικός άνθρωπος επί της Γης που με έβλεπε ακόμη σαν παιδί».

Τι σας λείπει περισσότερο από τον πατέρα σας;

Η ανθρωπιά του, ο δυναμισμός του, η αποφασιστικότητά του, η τρομερή ευστροφία του, η κατανόησή του, η αγάπη του και η προστασία που σε έκανε να νιώθεις πάντα, οι άμεσες λύσεις σε όλα τα προβλήματα, η σιγουριά που έκανε όλη την οικογένεια να νιώθουμε με τη στιβαρή οντότητά του, οι σοφές συμβουλές του και, πάνω απ’ όλα, η «φιλία» μας!

Είστε και φιλόζωη. Εχετε σπίτι σας κατοικίδια;

Αγαπώ πάρα πολύ όλα τα ζώα και λατρεύω τα σκυλιά, παρ’ όλα αυτά στον κήπο μου έχω πολλές γάτες και δύο υπέροχες χελώνες!

Υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε για εσάς;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει για μένα, τα οποία, αν σου αποκαλύψω, θα πάψει να υφίσταται όλη η γοητεία του αγνώστου και του μυστηρίου. Παρ’ όλα αυτά, μπορώ να σου αποκαλύψω ότι, ενώ δεν είμαι σχεδόν ποτέ μόνη μου και είμαι ένα έντονα κοινωνικό ον, είμαι ένας βαθιά σκεπτόμενος και μοναχικός άνθρωπος.