Είναι καλοκαίρι του 1967 και ο Τζον Λένον έχει βαρεθεί την Αγγλία. Εχει κουραστεί από τα αδιάκοπα κλικ των φωτογράφων, το συνεχές κυνήγι των θαυμαστών και αυτόν, τον απαίσιο καιρό. Και ενώ οι Beatles συναντώνται για να συζητήσουν την επόμενη ταινία τους, εκείνος ρίχνει στο τραπέζι μια απροσδόκητη ιδέα: Γιατί να μην αγοράσουν το δικό τους νησί στην Ελλάδα, όπου θα ζήσουν όλοι μαζί σε ένα κοινόβιο, μακριά από όλους και από όλα; «Υποθέτω ότι το βασικό κίνητρο για κάτι τέτοιο ήταν πως κανείς δεν θα μας απαγόρευε να καπνίζουμε. Τα ναρκωτικά ήταν πιθανότατα ο κύριος λόγος για να αγοράσουμε ένα νησί», θα παραδεχόταν χρόνια αργότερα ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ.

Όμως, κάπως έτσι τα Σκαθάρια βρέθηκαν να γυρίζουν το Αιγαίο με ένα σκάφος, για να διαλέξουν το νησί που θα γινόταν δικό τους. Μόλις είδαν την Αγία Τριάδα, ξετρελάθηκαν. Αυτό το νησάκι, απέναντι από την Ερέτρια, έχει το σχήμα μιας κιθάρας, κάτι που οι Beatles θεώρησαν καρμικό. Όμως μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που θα επέτρεπαν στο θρυλικό συγκρότημα να αποκτήσει τον ιδιωτικό παράδεισό του στην Ελλάδα, οι Beatles είχαν πια χάσει το ενδιαφέρον τους. Η αγοραπωλησία δεν έγινε ποτέ.

65756

ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Σήμερα, το ιδιωτικό νησάκι που πριν από 50 χρόνια εντυπωσίασε τους Beatles αναζητά τον επόμενο ιδιοκτήτη του, αφού πωλείται μέσω του κτηματομεσιτικού γραφείου Sotheby’s International Realty σε όποιον έχει να διαθέσει 12 εκατ. ευρώ. «Ολοι ονειρεύονται να έχουν το δικό τους, ιδιωτικό νησί, όπου θα νιώθουν ότι είναι βασιλιάδες μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι τους. Το μέρος αυτό υφίσταται και το όνομά του είναι Αιθέριο: Ενα μικρό, ειδυλλιακό καταφύγιο, που απέχει μόλις 15 λεπτά με το ελικόπτερο από την Αθήνα και υπόσχεται απόλυτη ιδιωτικότητα και αποκλειστικότητα για εκείνους που θέλουν να δραπετεύσουν από τα πάντα». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει ο Σάββας Σαββαΐδης, πρόεδρος και CEO της Sotheby’s International Realty, την Αγία Τριάδα, που πλέον έχει μετονομαστεί σε «Αιθέριο Νησί» και απευθύνεται σε εύπορους αγοραστές του εξωτερικού.

8678

Το Αιθέριο θεωρείται εφάμιλλο του Σκορπιού (που το 2013 πουλήθηκε από την Αθηνά Ωνάση στον Ρώσο μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ) και της Σπετσοπούλας των Νιάρχων. Αλλωστε, και αυτό το ιδιωτικό νησί έχει ζήσει στιγμές μεγάλης δόξας τα τελευταία 60 χρόνια. Ηταν το 1958 όταν το αγόρασε ο Σοφοκλής Παπανικολάου, ένας οικονομολόγος, που υπήρξε γενικός επιμελητής της βασιλικής περιουσίας για τον Γεώργιο Β’ και στη συνέχεια τον Παύλο και τον Κωνσταντίνο. Μάλιστα, οι φήμες της εποχής έλεγαν ότι το νησάκι πουλήθηκε πάμφθηνα από τρεις ψαράδες, οι οποίοι χρειάζονταν χρήματα για να παντρέψουν την αδελφή τους. Ο Σοφοκλής Παπανικολάου ασχολήθηκε προσωπικά με τη δενδροφύτευση των 50 στρεμμάτων του νησιού, με αποτέλεσμα αυτός ο χέρσος τόπος να μεταμορφωθεί σε έναν καταπράσινο παράδεισο. Ελιές, πεύκα, κυπαρίσσια, φιστικιές, αμυγδαλιές, συκιές, ροδιές, ροδακινιές και βερικοκιές διαμορφώνουν ένα ονειρικό σκηνικό, το οποίο απόλαυσαν τις προηγούμενες δεκαετίες γαλαζοαίματοι από όλο τον κόσμο.

568568

Η σύζυγος του Παπανικολάου, Λιλίκα, ήταν κυρία επί των τιμών των ανακτόρων, για αυτό και τόσο η βασίλισσα Φρειδερίκη όσο και τα παιδιά της επισκέπτονταν συχνά την Αγία Τριάδα. Από αυτόν τον ιδιωτικό παράδεισο πέρασαν, επίσης, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο τελευταίος αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ, καθώς και πολλοί ακόμα φίλοι της οικογένειας Παπανικολάου, σημαντικές προσωπικότητες των Τεχνών και των επιχειρήσεων. Αλλωστε, στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, που έδωσε και το όνομά του στο νησί, έχουν τελεστεί πολλοί γάμοι και βαφτίσεις μίας οικογένειας που κρατούσε πάντα χαμηλό προφίλ, όμως άφησε εποχή με τα καλέσματά της. Εκεί έγινε και η κηδεία της Λιλίκας Παπανικολάου, που πέθανε πλήρης ημερών το 2013.

ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

Λίγο πιο πέρα βρίσκεται και ο Ενετικός Πύργος, όπου η οικοδέσποινα είχε στήσει το ατελιέ της. Εκεί, με θέα προς τη θάλασσα, η Λιλίκα Παπανικολάου ζωγράφισε πολλά από τα έργα που την έκαναν γνωστή και εκτός συνόρων. Η εμπνευσμένη από το Διάστημα ζωγραφική της εκτέθηκε σε γκαλερί του εξωτερικού και αποκτήθηκε από αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ ένας πίνακάς της αγοράστηκε για τα γραφεία της NASA στην Ουάσινγκτον!

75686

Πλέον, η Αγία Τριάδα αναζητά νέους ιδιοκτήτες, με το μεσιτικό γραφείο να ενημερώνει ότι πάνω στο νησί υπάρχουν κτίσματα συνολικής επιφάνειας σχεδόν 600 τ.μ. Η κεντρική κατοικία αποτελείται από τέσσερα υπνοδωμάτια, η καμπάνα, που έχει χτιστεί στη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, λειτουργεί ως ξενώνας, ενώ το σπιτάκι υπηρεσίας διαθέτει άλλα δύο υπνοδωμάτια.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 7/3