Πριν από λίγο καιρό, η περιπέτεια με την υγεία του προκάλεσε σοκ στον πολιτικό κόσμο και το Κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο ίδιος κατάφερε έπειτα από μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση να κερδίσει τη μάχη της ζωής και σήμερα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Ο λόγος για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, που μιλά στα «Π» για το λιποθυμικό του επεισόδιο σε συνεδρίαση της Βουλής, το οποίο «αποκάλυψε» έναν όγκο στον εγκέφαλο που έπρεπε να χειρουργηθεί, και για την αξία τού να ξυπνάς ύστερα από ένα δύσκολο χειρουργείο. Ο ίδιος δηλώνει με νόημα ότι «τον Ιούλιο γίνομαι 60 και, σίγουρα, πρέπει οι πολιτικοί να καταλαβαίνουν τα όριά τους και να δίνουν χώρο σε νεότερες γενιές».

Θέλω να ξεκινήσουμε με την περιπέτεια της υγείας σας. Κάνατε μια δύσκολη επέμβαση. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι συνέβη;
Ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, αλλά και για τον χώρο που διαλέξατε να την κάνουμε. Ανταποκρίθηκα με σκοπό να μιλήσω για το θέμα της υγείας μου, όχι με τη λογική του οίκτου ή για προσωπική προβολή, αλλά με τη λογική ότι πρέπει να υπάρχει ελπίδα, πίστη και αγώνας στους ανθρώπους και στις οικογένειές τους που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, ειδικά όταν αυτά αφορούν παιδικές και νεαρές ηλικίες. Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας θέλω να στείλω και, φυσικά, συμπαράστασης και αλληλεγγύης.
Όπως δημοσιοποίησα από την πρώτη στιγμή, χωρίς μισόλογα και στρογγυλοποιήσεις, ένα λιποθυμικό επεισόδιο (χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη ένδειξη) σε συνεδρίαση στη Βουλή αποκάλυψε έναν όγκο στον εγκέφαλο που έπρεπε να χειρουργηθεί. Χρωστάω τη ζωή μου, αλλά και το ότι συνεχίζω χωρίς προβλήματα (γιατί οι εγχειρήσεις αυτές πολλές φορές προκαλούν αναπηρίες) στον χειρουργό Ν. Γεωργακούλια στο «Γεννηματάς», στον Μ. Ζαμπάτη στον «Άγιο Σάββα» για τις ακτινοβολίες και στην ογκολόγο που με παρακολουθεί, την κ. Ε. Ραζή. Δεν τους κάνω διαφήμιση (δεν έχουν ανάγκη, λόγω του επιστημονικού κύρους που ήδη διαθέτουν), αλλά θέλω να εκφράσω, για ακόμα μία φορά, την ευγνωμοσύνη μου για τη βοήθεια που προσέφεραν, την ανθρωπιά και το χαμόγελό τους. Και, φυσικά, στους συνεργάτες τους, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το προσωπικό των νοσοκομείων, των οποίων τη μεγάλη προσφορά διαπίστωσα στις δύσκολες έως εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, καθώς και το πόσα τους οφείλουμε ως κοινωνία.

Έχοντας περάσει αρκετός καιρός από τότε, σας άλλαξε ως άνθρωπο αυτή η περιπέτεια;
Τέσσερις μήνες μετά και με θετική πορεία θεραπειών, εξετάσεων κ.λπ., σίγουρα διαπιστώνω και φιλοσοφώ διαφορετικά τα πράγματα. Ξαναδιάβασα το «Περί της συντομίας της ζωής» του Σενέκα, κατάλαβα λάθη μου, υπερβολές και αντιφάσεις... Κατάλαβα όρια, ανακάλυψα χαρές και αξίες που είχα παραμελήσει. Έγινα σοφότερος ως προς την πραγματική αξία των πραγμάτων. Οταν ξυπνάς ύστερα από ένα δύσκολο χειρουργείο, καταλαβαίνεις την αξία να λειτουργούν σωστά τα πόδια και τα χέρια σου, όλες οι αισθήσεις και οι δυνάμεις σου. Κυρίως, καταλαβαίνεις το βάρος των συμπολιτών μας, που αγωνίζονται με αναπηρίες, θεραπείες και δύσκολες καταστάσεις. Κι εκεί, μέσα από την ψυχή σου, ακούς το «Δόξα τω Θεώ».

Φοβηθήκατε;
Σίγουρα, και μάλιστα πολύ, όταν κατάλαβα πιθανότητες, εξελίξεις, θεραπείες κ.λπ. Η συμπαράσταση, όμως, που έλαβα από οικογένεια, φίλους, συντρόφους, ακόμα και από άγνωστους πολίτες, με συγκίνησε και με βοήθησε πάρα πολύ. Ειδικά η συμπαράσταση από πολιτικούς αντιπάλους με τον πολιτικό πολιτισμό που έδειξαν με κάθε τρόπο με προβλημάτισε πάρα πολύ ως προς την οξύτητα της πολιτικής αντιπαράθεσης που είχα μαζί τους στο παρελθόν. Αλλά, όπως είπα και πριν, έγινα σοφότερος!

Η περίοδος που φεύγει ήταν πρωτόγνωρη για ολόκληρο τον κόσμο και την Ελλάδα. Θα αλλάξει, πιστεύετε, τη ζωή μας από εδώ και πέρα;
Θα αλλάξει σίγουρα! Θα πρέπει να επανεξετάσουμε δογματισμούς και βεβαιότητες του παρελθόντος, όπως τον ρόλο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα Υγείας, τα θέματα της ανάπτυξης, του περιβάλλοντος, της απασχόλησης, της ανεργίας, του ρόλου του κράτους και πολλά άλλα. Πάνω απ’ όλα, τα θέματα των δικαιωμάτων, στην εργασία και όχι μόνο, γιατί έχουν πληγεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Εσείς προσέχετε περισσότερο;
Βεβαίως, και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι. Δυστυχώς, οι πρόσφατες εικόνες στην Πλατεία Ομονοίας, στο Μαξίμου και η αντίφαση με τις αστυνομικές επιθέσεις στους νέους σε Κυψέλη και Αγία Παρασκευή στέλνουν λανθασμένο μήνυμα.

Μιλήστε μας για την εγγονούλα σας. Τι κάνετε μαζί της;
Τον Ιούνιο του 2019, στα 59 μου, πήρα το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή μου. Ήρθε ένα αγγελούδι, που ομόρφυνε την καθημερινότητα όλης της οικογένειας. Και η σκέψη της ήταν και είναι το καλύτερο φάρμακο για όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες. Απολαμβάνω (και ανυπομονώ για) την κάθε στιγμή μαζί της. Βασιλική θα τη βαφτίσουμε (το όνομα του συγχωρεμένου του παππού της), στην Παναγία Χρυσολεόντισσα της Αίγινας, αλλά πολλές φορές τη φωνάζω «Αγγελική», γιατί, για μένα, είναι ένας άγγελος μέσα στο σπιτικό μας.
Όταν ξυπνάς ύστερα από ένα δύσκολο χειρουργείο, καταλαβαίνεις την αξία να λειτουργούν σωστά τα πόδια και τα χέρια σου, όλες οι αισθήσεις και οι δυνάμεις σου

Πόσα χρόνια είστε παντρεμένος; Η σύζυγός σας είναι ο φύλακας άγγελός σας;
Με τη Σοφία είμαστε μαζί από το 1979 και παντρευτήκαμε το 1985. Ήταν και είναι το στήριγμα της ζωής μου σε όμορφες, αλλά και σε δύσκολες στιγμές. Μαζί με τις δύο κόρες μας και τους γαμπρούς μας μου χαρίζουν απίστευτη σιγουριά και αγαλλίαση. Η Σοφία, δίπλα μου συνέχεια στο νοσοκομείο, αλλά και μετά, φροντίζει για την κανονική λήψη φαρμάκων και θεραπειών. Μετά το επεισόδιο, είναι μαζί μου και στο γραφείο λόγω και της προφανούς αναγκαιότητας, αλλά και της σχετικής εμπειρίας της. Με προβληματίζει το μέγεθος της αγάπης που της δείχνει η εγγονή μας (λόγω της βοήθειας που προσφέρει και εκεί), αλλά πιστεύω ότι θα... επανορθώσω την κατάσταση σύντομα.

Τα «πόθεν έσχες», που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα, δημιούργησαν πολλά ερωτήματα στους πολίτες. Ποια είναι η δική σας θέση;
Σίγουρα υπάρχουν ερωτήματα, κυρίως για τον πλούτο ορισμένων πολιτικών, και θα τους συμβούλευα να διαβάσουν (όπως έχω ξαναπεί) την ομιλία του Μ. Βασιλείου «Προς πλουτούντας». Ερωτήματα, σίγουρα, προκύπτουν για τις τράπεζες, για τη δυσαναλογία μεταξύ εισοδημάτων και δανείων που χορηγούν σε πολιτικούς, για το ότι υπάρχουν πολιτικοί που έχουν χρέη σε τράπεζες και ταυτόχρονα καταθέσεις και, τέλος, για το ότι κάποιοι πολιτικοί επιλέγουν να επενδύουν σε επενδυτικά προϊόντα στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα. Για όλα αυτά, πρέπει να γίνει ένας ανοιχτός, δημοκρατικός διάλογος, μακριά από χρυσαυγίτικες γενικεύσεις και στοχοποιήσεις προσώπων. Το θεσμικό πλαίσιο για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών ειδικά πρέπει σύντομα να επανεξεταστεί, για να προστατευτεί το ίδιο το κύρος της Βουλής.

Θα μπορούσατε να αναγνωρίσετε έναν σωστό και έναν λάθος χειρισμό του κ. Μητσοτάκη την περίοδο της κρίσης του κοροναϊού;
Σωστό είναι ότι εγκατέλειψε τις υπερβολές της Ν.Δ. (όταν ήταν αντιπολίτευση) και ότι στο θέμα του κοροναϊού πήρε έγκαιρα υγειονομικά μέτρα. Ορισμένα, βέβαια, έπρεπε να τα πάρει νωρίτερα. Λάθος είναι ότι δεν αξιοποιεί τις προτάσεις, την υπευθυνότητα και τη συναίνεση που επέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά ταυτίζεται με ακρότητες υπουργών του. Μπορεί να το διορθώσει σύντομα...

Εσείς θα συνεχίσετε να ασχολείστε με την πολιτική ή υπήρξε στιγμή που είπατε «φτάνει»;
Τον Ιούλιο γίνομαι 60 και, σίγουρα, πρέπει οι πολιτικοί να καταλαβαίνουν τα όριά τους και να δίνουν χώρο σε νεότερες γενιές. Η πολιτική για μένα δεν είναι επάγγελμα, αλλά ένας συνεχής αγώνας, με νίκες και ήττες, με ανιδιοτέλεια και προσφορά. Χωρίς προσωπικές ατζέντες, παραγοντισμούς, εξουσιολαγνεία και υποκρισία. Όσο μπορώ θα προσφέρω από τη θέση του απλού πολίτη, μέχρι και όποια ευθύνη μου ανατεθεί οπουδήποτε. Δεν προέρχομαι από τον «κομματικό σωλήνα» και τα αντίστοιχα παρασκήνια. Η διαδρομή μου ήταν πάντα σαφής, με λάθη και αυταπάτες σίγουρα, αλλά πάντα με στόχο την προσφορά στον πολίτη, στον συνάνθρωπο. Και έτσι θα συνεχίσω να προσφέρω, ειδικά σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για αλληλεγγύη και κοινωνική μέριμνα.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά