Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών η Αμαλία Μεγαπάνου, η γυναίκα που ταυτίστηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμαλή, καθώς υπήρξε σύζυγός του από το 1951 έως το 1972 όταν εκδόθηκε το διαζύγιό τους.

Η πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή έμεινε στην ιστορία τόσο για τον γάμο της με τον Εθνάρχη, όσο και για το απαράμιλλο στιλ και την φινέτσα της, γεγονός που την καθιέρωσε στην κομψότερη πρώτη κυρία της Ελλάδας. 

Ωστόσο το αριστοκρατικό στιλ της τότε πρώτης κυρίας δεν έκανε μόνο την Αθήνα της εποχής να παραμιλάει, καθώς η Αμαλία Μεγαπάνου μάγεψε και την Ουάσινγκτον, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργικού ζεύγους στον Λευκό Οίκο το 1961, με τον Αμερικανικό Τύπο να κάνει τότε λόγο για την «Ζακλίν της Ελλάδας» στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού. 

Το πρωθυπουργικό ζεύγος στον λευκό Οίκο

Μία από τις εμβληματικές στιγμές της Μεγαπάνου δίπλα στον Καραμανλή ήταν η επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 17 Απριλίου του 1961.

Η επίσκεψη Καραμανλή στο Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκε τρεις μήνες μετά την εκλογή Κένεντι στην Προεδρία και την ημέρα που χιλιάδες αντίπαλοι του Κάστρο εισβάλουν στην Κούβα με ορμητήριο το Μαϊάμι και φυσικά με αμερικανική υποστήριξη. Παρά το «βαρύ» πρόγραμμα ο Κένεντι συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στη συνέχεια είχε δύο θερμές μακρές συνομιλίες.

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα «κοιτίδα του πολιτισμού»  και τόνισε ότι η απόφαση για τη χορήγηση χρημάτων στην Ελλάδα με το Δόγμα Τρούμαν ήταν ομόφωνη, εξαιτίας της τεράστιας σημασίας που είχε χώρα για την παγκόσμια πολιτική. Ο Καραμανλής, με τη σειρά του, τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε σθεναρά το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ο Τύπος σχολίαζε ότι από την επιτυχία της επίσκεψης θα κρινόταν η παραμονή του Καραμανλή στην εξουσία και η νίκη της ΕΡΕ στις επερχόμενες εκλογές. Παράλληλα, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης έγραψαν πως η ελληνική κυβέρνηση είχε επηρεαστεί από κακόβουλα σχόλια των Σοβιετικών και φοβόταν ότι οι Αμερικάνοι δεν παρέμεναν πιστοί σύμμαχοι της Ελλάδας. Οι υποψίες της κυβέρνησης διαψεύστηκαν, έγραφαν οι Τάιμς, με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού.

μεγαπάνου
Η Μεγαπάνου εντυπωσίασε τον Τύπο

«Αν ήμουν Αμερικάνα, θα τον ψήφιζα», είπε στους δημοσιογράφους η σύζυγος του Κ. Καραμανλή όταν την ρώτησαν τι πίστευε για τον πρόεδρο Κένεντι. Μάλιστα, η Αμαλία Μεγαπάνου τον χαρακτήρισε πολύ γοητευτικό. Δεν ξέχασε να παινεύσει και τον δικό της σύζυγο: «Δεν ασχολούμαι με τη δουλειά του άντρα μου, γιατί την κάνει πολύ καλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους, με την απάντησή της να αναπαράγεται μέχρι και σήμερα.
μεγαπάνου
Η ντελικάτη εμφάνιση της συζύγου του Κωνσταντίνου Καραμανλή και οι ευγενείς τρόποι της, που αποτέλεσαν το σήμα κατατεθέν της δεν άφησαν ασυγκίνητη την Τζάκι Κένεντι, με τις εφημερίδες της εποχής να σχολιάζουν ότι η σύζυγος του Έλληνα πρωθυπουργού εντυπωσίασε ακόμη την First Lady των ΗΠΑ.