Είναι υφυπουργός σε ένα κομβικό υπουργείο, που έχει αναλάβει μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους. Ο λόγος για τον υφυπουργό Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, Γιώργο Γεωργαντά, τον οποίο συναντήσαμε στο γραφείο του και μας μίλησε για τον άμεσο προγραμματισμό του χαρτοφυλακίου του, μας εξήγησε τι είναι ο νέος Κώδικας Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, μας ανέλυσε γιατί δεν ήταν τυχαίο που η χώρα μας κατάφερε να αναχαιτίσει τον ιό, ενώ χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική και άνευ περιεχομένου τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές. Ο βουλευτής Κιλκίς της Νέας ∆ημοκρατίας αποκάλυψε επίσης στα «Π» τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι γεννήθηκε σε ένα ταξί!

Το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης προχώρησε σε μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Τι άλλο ετοιμάζετε;

Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, κληθήκαμε να διασφαλίσουμε ότι οι συμπολίτες μας δεν θα συνωστίζονται στις δημόσιες υπηρεσίες, διακινδυνεύοντας την υγεία τους. Το υπουργείο μας έπρεπε επίσης να εγγυηθεί ότι οι πολίτες θα εργάζονται, θα ψυχαγωγούνται και θα πραγματοποιούν την εκπαίδευσή τους μέσω της τεχνολογίας, ομαλά και λειτουργικά. Η πανδημία δεν γέννησε τις μεταρρυθμίσεις, απλώς τις επέσπευσε λόγω της κρισιμότητας της συγκυρίας. Οι πρωτοβουλίες μας δεν έχουν λοιπόν συγκυριακό και προσωρινό χαρακτήρα. Ήρθαν για να παγιωθούν ως καθημερινότητα και μετά την κρίση. Υπάρχουν πολλές ακόμη δράσεις στον άμεσο προγραμματισμό μας. Μία από τις σημαντικότερες είναι ο νέος Κώδικας Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, τον οποίο παρουσίασε πριν από λίγο καιρό στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο νέος Κώδικας θα θέσει τις αναγκαίες βάσεις για την εξέλιξη της ψηφιακής διακυβέρνησης την επόμενη δεκαετία, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες θα διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους με το κράτος.

Τελικά το γεγονός ότι η Ελλάδα γλύτωσε από τον κοροναϊό ήταν τύχη ή αποτέλεσμα σχεδίου της κυβέρνησης;

Η έκρηξη της πανδημίας δημιούργησε μια κρίση που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ούτε μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όλον τον κόσμο. Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας κατάφερε να αναχαιτίσει τον ιό αποτελεσματικότερα από πολλά, μεγαλύτερα και πλουσιότερα κράτη του δυτικού κόσμου. Προφανώς αυτό δεν ήταν θέμα τύχης. Οφείλεται στο δεδομενοκεντρικό και στοχοθετημένο μοντέλο διαχείρισης κρίσεων, που εφάρμοσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αξιοποιήθηκε έγκαιρα η επιστημονική γνώση, αλλά και κάθε διαθέσιμη πληροφορία σχετικά με τον ιό. Η κυβέρνηση και οι κρατικές δομές κινήθηκαν ταχύτατα, με αποτέλεσμα την υλοποίηση ενός δομημένου σχεδίου, που είχε ως αποτέλεσμα τόσο την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και την ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβάρυνσης για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Θα ήταν σωστό να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο, για να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στην κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση ασχολείται με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την επανεκκίνηση του τουρισμού και της οικονομικής δραστηριότητας συνολικά. Εργαζόμαστε όλοι για την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα. Κάθε συζήτηση πέραν αυτού του πλαισίου είναι αποπροσανατολιστική και άνευ περιεχομένου.

Σας φοβίζουν οι εκτιμήσεις για αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα λόγω της προβλεπόμενης δύσκολης κατάστασης στην οικονομία;

Γνωρίζετε ότι η απασχόληση στηρίχθηκε και θα συνεχίσει να στηρίζεται, περιορίζοντας σημαντικά την απώλεια θέσεων εργασίας και ελαχιστοποιώντας ενδεχόμενες μισθολογικές απώλειες των εργαζομένων που επλήγησαν. Δυσκολίες όντως θα υπάρξουν. Ωστόσο, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο στοχευμένα σχέδια στην Ευρώπη, τονώνοντας την απασχόληση στην πράξη, στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στην οικονομία. Να είστε, λοιπόν, βέβαιη ότι, όπως ακριβώς καταφέραμε να περιορίσουμε τον ιό, έτσι θα καταφέρουμε να επανεκκινήσουμε και την ελληνική οικονομία.

Μιλήστε μας για τα δύσκολα παιδικά σας χρόνια.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κιλκίς, ένα τόσο προσφυγικό και περήφανο μέρος, με όλες τις στερήσεις, αλλά ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια και το φιλότιμο των παιδιών της ελληνικής υπαίθρου. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν δύσκολα, αλλά την ίδια στιγμή και όμορφα. Με σκλήρυναν, διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα μου και μου έδωσαν αρχές, οι οποίες με ακολουθούν έως σήμερα. Θυμάμαι να πηγαίνω κάθε μέρα με τον πατέρα μου στα χωράφια και να τον βοηθώ με τις αγροτικές δουλειές. Θυμάμαι επίσης την παρέα μου, καμιά εικοσαριά παιδιά, να περπατάμε δύο χιλιόμετρα κάθε πρωί για να φτάσουμε στο σχολείο, καθότι στο χωριό όπου μεγάλωσα δεν υπήρχε εκπαιδευτική δομή. Δεν ήταν εύκολα, αλλά, ξέρετε, κάθε άνθρωπος δημιουργείται από τις δυσκολίες που έχει περάσει. Τα παιδικά μου χρόνια με έκαναν ανθεκτικό. Και αυτό που θα ήθελα να πω σε όλα τα παιδιά της επαρχίας είναι ότι δεν θα πρέπει ούτε στιγμή να αισθάνονται μειονεκτικά επειδή δεν μεγαλώνουν σε μητροπόλεις. Μπορούν να φτάσουν όπου θελήσουν, αρκεί να έχουν πίστη και επιμονή.

Τα παιδιά σας σάς ασκούν κριτική;

Φυσικά, όπως άλλωστε όλα τα παιδιά. Ο Βασίλης, ο μικρός μου γιος, είναι βέβαια ο αυστηρότερος κριτής μου. Πριν από την πανδημία, όταν πηγαίναμε συνέχεια βόλτες, φρόντιζε πάντα να με προειδοποιεί: «Μπαμπά, τώρα που θα βγούμε έξω μαζί, μη μιλάς σε όλους τους ανθρώπους». Πάντως, νομίζω ότι το σημαντικότερο πράγμα και παράλληλα το πιο δύσκολο είναι να είσαι φίλος με τα παιδιά σου. Και νομίζω ότι το έχω καταφέρει.

Με τη σύζυγό σας πώς γνωριστήκατε; Ήταν κεραυνοβόλος έρωτας;

Με την Έφη γνωριστήκαμε σε ένα φιλικό σπίτι. Έψαχνα συνεχώς ευκαιρία να της μιλήσω, να έρθουμε πιο κοντά. Τελικά το κατάφερα. Άρα, ναι, ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος και δεν διαψεύστηκα ποτέ από τότε. Είμαστε μαζί από το 2002 και η σχέση μας συνεχώς αναβαθμίζεται. Πια, οι ζωές μας αλληλοσυμπληρώνονται. Παντρευτήκαμε, κάναμε μαζί δύο παιδιά και η κοινή μας ζωή έχει αποδείξει ότι εκείνη είναι το καταλληλότερο πρόσωπο για να μοιράζομαι τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μου. Και νομίζω ότι νιώθει και εκείνη το ίδιο. Η σχέση μας είναι μια συνειδητή επιλογή ζωής και τα αισθήματα αμοιβαία.

Είναι αλήθεια ότι γεννηθήκατε σε ένα ταξί;

Είστε ενημερωμένη βλέπω (γέλια). Όντως, γεννήθηκα μέσα σε ένα ταξί στην πλατεία της ΧΑΝΘ, κατά τη μεταφορά της μητέρας μου στο νοσοκομείο, ξημερώματα μιας μέρας αρχών του Μαΐου. Ευτυχώς που τη μητέρα μου συνόδευε η γιαγιά μου και έκανε τα πράγματα ευκολότερα (γέλια).

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καλλιτέχνης, ποιο το αγαπημένο σας τραγούδι και γιατί;

Η επιλογή είναι δύσκολη. Ακούω διάφορα είδη μουσικής, περισσότερο λαϊκά και τραγούδια του τόπου μου, του Κιλκίς. Αυθόρμητα, όμως, θα σας πω το «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη» του Δημήτρη Μητροπάνου. Για εμένα δεν συμβολίζει απλώς έναν έρωτα που τυχόν έζησα στη Θεσσαλονίκη, όπως για τους περισσότερους. Όπως σας είπα και προηγουμένως, γεννήθηκα την ώρα της αναζήτησης ενός μαιευτηρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ήταν και ξημερώματα.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας;

Ο θάνατος του πατέρα μου, παραμονή Χριστουγέννων, πριν από τρία χρόνια. Τον θυμάμαι να μου λέει, μόλις είχα πάρει το πτυχίο της Νομικής, ότι τώρα πια δεν είναι πρέπον να ξαναπάω μαζί του στα πρόβατα. Ήταν ένας άνθρωπος αυθεντικός, που έκανε τα πάντα για να μορφωθούν τα παιδιά του, που με στήριξε ανιδιοτελώς σε όλες τις περιστάσεις της ζωής μου. Η φυγή του μου στοίχισε και τον θυμάμαι πάντα περήφανο και ζεστό, όπως έζησε.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 30 Μαΐου