«Εγώ θα κρατήσω την αγάπη σας, που εισέπραξα αυτόν τον καιρό, και θα ήθελα να με συνοδεύουν οι ευχές σας», ανέφερε συγκινημένος στις αρχές της εβδομάδας ο Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ανακοίνωση της διακοπής των τακτικών συνεντεύξεων Τύπου για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία του νέου κοροναϊού, και συνέχισε διαβάζοντας ένα απόσπασμα που κατέληγε: «Μπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα και με τα πιο μικρά».

Η εξέλιξη αυτή σφράγισε την ολοκλήρωση της πολύμηνης πρώτης φάσης της προσπάθειας της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας -ειδικότερα- για τον «έλεγχο» της εξάπλωσης του COVID-19 στη χώρα μας, που, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, ήταν επιτυχής, καθώς και τη μετάβαση στη «νέα κανονικότητα». Κεντρικός «παίκτης» του υγειονομικού αυτού αγώνα ήταν ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος την 1η Φεβρουαρίου, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ορίστηκε εκπρόσωπος του υπουργείου για τον νέο κοροναϊό, αναλαμβάνοντας την καθημερινή ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία, ενώ εντάχθηκε και στην επιτροπή των 26 εμπειρογνωμόνων, η οποία και εισηγήθηκε όλα τα μέτρα αντιμετώπισης του Sar S-C OV.

Τον Σωτήρη μού τον πρότεινε ο Βασίλης Κικίλιας, λέγοντάς μου ότι είναι ο καλύτερος γι’ αυτήν τη δουλειά», είχε πει σε συνέντευξή του πριν από έναν μήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «αποκτήσαμε πολύ γρήγορα μια πολύ καλή προσωπική επαφή». «Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είναι απλώς εξαιρετικά καταρτισμένος επιστημονικά, αλλά και κάποιος με πολύ μεγάλες προσωπικές και ανθρώπινες ευαισθησίες», είχε προσθέσει ο ίδιος, δείχνοντας την απεριόριστη εκτίμησή του προς το πρόσωπο του καθηγητή Λοιμωξιολογίας. «Τολμώ να πω ότι έχουμε γίνει φίλοι», συμπλήρωσε.

Κάθε πρωί, ο κ. Τσιόδρας έφευγε από το σπίτι του, στο Ηράκλειο Αττικής, στις 8.00. Στις 8.30 βρισκόταν στο υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους, και είχε την πρώτη σύσκεψη της ημέρας με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Στις 9.30 συνδεόταν σε τηλεδιάσκεψη με το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του είχαν μόλις ολοκληρώσει τη σύσκεψη του «πρωινού καφέ». Παράλληλα, ο καθηγητής Ιατρικής συμμετείχε στις καθημερινές συνεδριάσεις της 26μελούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα πήγαινε ο ίδιος στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώνει τον πρωθυπουργό. «Έχω βρει έναν άνθρωπο που σκέφτεται όπως εγώ και νομίζω ότι αυτό βοηθάει και τους δυο μας», είχε τονίσει ο κ. Μητσοτάκης. Γι’ αυτό και δεν εξέπληξε κανέναν η απόφασή του να ορίσει στο εξής τον κ. Τσιόδρα σύμβουλο για θέματα δημόσιας υγείας.

«ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΩ»

Μετά την ολοκλήρωση της δύσκολης αυτής αποστολής του, ο γνωστός, πλέον, σε όλη την Ελλάδα γιατρός επιστρέφει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. «Θα βοηθήσω τις επόμενες εβδομάδες, όπως έκανα τόσο καιρό, τον υπουργό και την επιτροπή σε θέματα που σχετίζονται με τον νέο ιό και σταδιακά θα ασχοληθώ και εγώ με θέματα που αφορούν τους αγαπημένους μου ασθενείς και τους φοιτητές μου στο πανεπιστήμιο», αποκάλυψε προ ημερών, κάνοντας γνωστό ότι επιστρέφει στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν» και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι θα έχει περισσότερο χρόνο για να βλέπει τη σύζυγό του, Μίνα, και τα επτά παιδιά τους.

«Η αποχώρησή του από τη δημοσιότητα δείχνει έναν άνθρωπο, έναν επιστήμονα, τον οποίο ποσώς ενδιαφέρει να αξιοποιήσει το “γκελ” του στην κοινή γνώμη ως εφαλτήριο για κάποια θέση εξουσίας», σχολίαζαν άνθρωποι που τον ξέρουν καλά. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσιόδρας βρέθηκε στην κορυφή της δημοτικότητας τους προηγούμενους μήνες, συγκεντρώνοντας έως και 94,6% θετικές γνώμες. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών, γνωρίσαμε έναν γιατρό που υποστηρίζει με σθένος το δημόσιο σύστημα Υγείας. «Είναι ντροπή να βγαίνουμε και να καταγγέλλουμε τα νοσοκομεία μας, τα οποία αυτήν τη στιγμή κάνουν θαυμάσια δουλειά αφιλοκερδώς και δωρεάν στους Ελληνες πολίτες, και τους Ελληνες γιατρούς, οι οποίοι με αυτοθυσία υπηρετούν τον Ελληνα πολίτη», είχε πει για ορισμένους που μίλησαν αρνητικά για τη διαχείριση του πρώτου κρούσματος του νέου κοροναϊού στην Ελλάδα.

Ο ίδιος είχε απαντήσει ξεκάθαρα και σε όσους τον κατηγόρησαν για τη διενέργεια περιορισμένου αριθμού τεστ στη χώρα μας. «Αν πηγαίναμε και ελέγχαμε 10.400.000 Έλληνες ή 10.700.000, θα είχαμε αυτήν τη στιγμή καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα; Αύριο δεν θα έπρεπε να τους ελέγξουμε ξανά;», είχε αναρωτηθεί, ενώ στις 21 Μαρτίου είχε συγκινηθεί λέγοντας ότι «η Ιατρική του 2020 πρέπει να ενισχύσει την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων. Είναι οι μανάδες και οι πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες». Ο κ. Τσιόδρας δέχθηκε και πολιτικές επιθέσεις, χωρίς ο ίδιος να απαντήσει. Όπως από τον πρώην σύμβουλο του Αλ. Τσίπρα, Θανάση Καρτερό, και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο. Ωστόσο, δέχθηκε και... απρόσμενη υποστήριξη από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «ιδανική επιλογή».