Ογδόντα εννέα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τη γέννηση του Ραϊμόν Κοπά. Ο Κοπασέφσκι ή «Ναπολέων του ποδοσφαίρου», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, υπήρξε ένας από τους πιο ταλαντούχους Γάλλους ποδοσφαιριστές. Πέθανε το 2017 στην πόλη Ανζέ της Γαλλίας, ενώ ήταν ο πρώτος Γάλλος που κέρδισε τη «Χρυσή Μπάλα» το 1958.

Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του με την Ρεμς (1951-1956 και 1959-1967), αλλά ήταν παρών επίσης στις μεγάλες επιτυχίες της Ρεάλ Μαδρίτης, από το 1956 έως το 1959, με τρία διαδοχικά Κύπελλα Πρωταθλητριών. Ο χαρισματικός επιθετικός, γεννημένος από φτωχούς γονείς -ο πατέρας του ήταν ανθρακωρύχος- έζησε την τραγωδία του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου από κοντά. Από το '52 έως το '62 ήταν μόνιμο μέλος της εθνικής Γαλλίας και υπήρξε απόλυτος πρωταγωνιστής στα Παγκόσμια Κύπελλα του '54 και του '58. Ένας ταλαντούχος παίκτης με ισχυρή προσωπικότητα και εκτός γηπέδου, ο Κοπά διακρίθηκε για διάφορες πρωτοβουλίες συμπεριλαμβανομένης, μαζί με τον φίλο και έτερο «ιερό τέρας» του γαλλικού ποδοσφαίρου, Ζιστ Φοντέν, την «μάχη» για συμβόλαια ορισμένου χρόνου στο ποδόσφαιρο. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, οι παίκτες μπορούσαν να υπογράψουν συμβόλαια μόνο επ' αόριστον και γι αυτόν τον λόγο, ο Κόπα θεωρούσε τους ποδοσφαιριστές «σκλάβους».

Στην καριέρα του, εκτός από τη «χρυσή μπάλα» (Ballon d'Or), έχει κερδίσει 4 πρωταθλήματα Γαλλίας, 2 πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα γαλλικό Super Cup, 2 Latin Cups και 3 Κύπελλα Πρωταθλητριών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ