Ταλανίζει, προβληματίζει και απασχολεί . Δημιουργεί αμφιθυμικά συναισθήματα και αλλάζει τις καθημερινές μας συνήθειες μια για πάντα . Ο κοροναϊός συστήθηκε στην ελληνική κοινωνία σχεδόν ένα χρόνο πριν , το όχι και τόσο μακρινό 2019 . Ένα χρόνο μετά , με τους Έλληνες να υποδέχονται 2021 , ευελπιστώντας σε ένα καλύτερο έτος , ενδιαφέρον έχει να εντρυφήσουμε στις προβλέψεις και στα συναισθήματα του Έλληνα όπως παρουσιάζονται από το γράφημα του ΑΠΕ – ΜΠΕ .

Τι συναισθήματα προκαλεί όντως ο κοροναϊός ; 

Η λίστα περιλαμβάνει όπως είναι αναμενόμενο μια γκάμα αρνητικών συναισθημάτων με την ανησυχία να βρίσκεται στην πρώτη θέση . Σε μια αβέβαιη συνθήκη όπως σε αυτή της πανδημίας κυριαρχούν αισθήματα ανασφάλειας και φόβου για το τι το μέλλον επιφυλάσσει. Ακολουθεί η απογοήτευση και η οργή που εύκολα την αντιλαμβάνεται κανείς συνομιλώντας με απλούς συμπολίτες του . Οργή που δεν πηγάζει απαραίτητα από κάπου αλλά και οργή για την λάθος κρατική διαχείριση της κατάστασης .

Πράγματι , γιατί ανησυχούν ;

Περισσότεροι όπως φαίνεται ανησυχούν για την υγεία των κοντινών τους προσώπων και λιγότεροι για την υγεία των ίδιων . Ο άνθρωπος έχει άλλωστε την τάση να θέτει σε προτεραιότητα τους δικούς του ανθρώπους αντ’ αυτού .

Πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για τα «οικονομικά του νοικοκυριού» , αν μπορεί να υπάρξει τέτοια διάκριση από την γενικότερη ανησυχία γύρω από την οικονομική κατάσταση. Δεν είναι εξάλλου λίγοι οι τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί .

Τι παύουν να αγοράζουν ;

Λόγω της οικονομικής στενότητας που πλήθος κόσμου αντιμετωπίζει οι «περιττές» αγορές έχουν περιοριστεί αν όχι διακοπεί. Οι Έλληνες έχουν περιορίσει τις αγορές σε προϊόντα ένδυσης και υπόδησης – που θα τα φορέσουν άλλωστε; - σε προϊόντα τεχνολογίας και σε οικιακές συσκευές . Οι περισσότεροι όμως έχουν περιορίσει τις σημαντικές αγορές , την αγορά επίπλων για παράδειγμα . Οι σημαντικές αγορές έχουν … μετατεθεί για το 2021.

Που θα πάει αυτή η … βαλίτσα ;

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του γραφήματος έχουν οι προβλέψεις. Προβλέψεις για το πότε θα «απαλλαγούμε» από τον κοροναϊό και πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Σχεδόν οι μισοί θεωρούν ότι μέσα στο 2021 το θέμα θα θεωρείται λήξαν , ενώ το 40% θεωρεί πως θα χρειαστεί ακόμα ένας χρόνο .

Υπάρχουν φυσικά οι λιγότερο αισιόδοξοι , εκείνοι που θεωρούν ότι η κανονικότητα δεν θα επανέλθει ποτέ , ο αριθμός εκείνων αγγίζει μάλιστα το ικανοποιητικό ποσοστό των 14%.

γραφημα