Ο όρος «Gauche Caviar» (η «Aριστερά του χαβιαριού», δηλαδή) είναι γαλλικής προέλευσης, αλλά χρησιµοποιείται διεθνώς προκειµένου να στιγµατίσει συµπεριφορές αριστερών πολιτικών, οι ιδεολογικοπολιτικές αρχές των οποίων «πνίγηκαν» στον εθισµό τους στην πολυτελή ζωή, που, όπως αποδείχθηκε, ήταν πολύ πιο ισχυρός από τις παραδόσεις που εκπροσωπούσαν.

Τις περισσότερες φορές, µάλιστα, η τάση για µια χλιδάτη καθηµερινότητα συνέπιπτε µε την ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, γεγονός που καθιστά ακόµα πιο δυνατούς τους σχετικούς συµβολισµούς. Στη Γαλλία, ως γνήσιοι εκπρόσωποι αυτής της συνιστώσας είχαν υποδειχθεί, µεταξύ άλλων, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μπερνάρ Κουσνέρ.

Στην Ελλάδα η φράση αυτή εισήλθε για τα καλά στο πολιτικό λεξιλόγιο, όταν το άλλοτε «παιδί των καταλήψεων» εµφανιζόταν να κάνει διακοπές µε κότερο, καπνίζοντας πούρο και µε στυλ που θα ζήλευαν και οι µεγαλύτεροι εφοπλιστές, όπως και ο πάλαι ποτέ συγκυβερνήτης του, Πάνος Καµµένος, ο οποίος φαίνεται πως είχε πάρει από νωρίς χαµπάρι τις αδυναµίες του Αλέξη Τσίπρα και, έτσι, κάθε άλλο παρά έκοψε συνήθειες όπως το καζίνο, τις βόλτες µε το σκάφος του στις ελληνικές θάλασσες και τις πανάκριβες διακοπές σε θερινά και χειµερινά resorts ανά την υφήλιο.

Ωστόσο, η ελληνική Αριστερά στην περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού και κάποιων κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ζουν σαν µικροί Ωνάσηδες έχει µια σηµαντική ιδιαιτερότητα. Βλέπετε, εδώ δεν µιλάµε για «Αριστερά του χαβιαριού», αλλά (όπως προκύπτει από το «πόθεν έσχες» κορυφαίων στελεχών µετά των συζύγων τους) για «Αριστερά του real estate».

Πρώτος και καλύτερος ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, αφού απέτυχε να πείσει µέσω των ανακοινώσεων της Κουµουνδούρου πως η επίµαχη οικία στα Λεγραινά ήταν η ίδια µε αυτήν όπου παραθέριζε τα προηγούµενα χρόνια, παρέδωσε µαθήµατα διαπραγµάτευσης, µέσω της γνωστής ιστορίας µε το ύψος του ενοικίου και τις συνθήκες υπό τις οποίες εγκαταστάθηκε σε µια από τις πιο ακριβές περιοχές του Λεκανοπεδίου Αττικής η οικογένειά του.

Ισως ένας από τους ανθρώπους που θα τον είχαν συµβουλεύσει περί ακινήτων να ήταν ο πολιτικός του «πατέρας» και µηχανικός στο επάγγελµα Αλέκος Φλαµπουράρης, που, εκτός των άλλων, διαθέτει µια ζηλευτή εξοχική κατοικία στην Αίγινα (ένα από τα 20 ακίνητα που δηλώνει), µε θέα αντίστοιχη εκείνης του Τσίπρα.

3

Στον ρόλο του συµβούλου, βεβαίως, θα µπορούσε να ανταποκριθεί επάξια ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και µετρ της συγκεκριµένης αγοράς ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, που όχι µόνο έχει στην κατοχή του 38 ακίνητα, αλλά φρόντισε να συνάψει και συµφωνίες µε ΜΚΟ προκειµένου κάποια εκ των διαµερισµάτων του να εκµισθωθούν για τις ανάγκες των προγραµµά των διαµονής των µεταναστών. Μάλιστα, µόνο το 2019 απέκτησε ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία, αλλά έξι ακίνητα, γεγονός που καταδεικνύει ότι, αν µη τι άλλο, οι δραστηριότητές του αυτές αυγατίζουν, τον καιρό που ο ίδιος κάθεται στα ίδια έδρανα µε τον Αλέξη Γεωργούλη στις Βρυξέλλες.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Λίγα χρόνια πριν και εν µέσω της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αναδείχθηκε η περίπτωση του ζεύγους ∆. Παπαδηµητρίου - Ρ. Αντωνοπούλου (πρώην υπουργός Ανάπτυξης εκείνος, πρώην υφυπουργός Εργασίας η σύντροφός του), οι οποίοι παραιτήθηκαν άρον-άρον από το τότε κυβερνητικό σχήµα, όταν αποκαλύφθηκε ότι, ενώ είχαν ακίνητο µέχρι και στη Νέα Υόρκη, λάµβαναν επίδοµα ενοικίου από την σε κατάσταση χρεοκοπίας Ελλάδα! Ενα έτερο ΣΥΡΙΖΑϊκό ζεύγος, αυτό των Θοδωρή ∆ρίτσα και Τασίας Χριστοδουλοπούλου, διαµένουν στο κέντρο του Κολωνακίου, αφού ο Πειραιάς, όπου εκλέγεται ο πρώην υφυπουργός, δεν ήταν δυνατόν να τους χωρέσει.

4

Ουδείς, βεβαίως, µπορεί να λησµονήσει τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος, ξεπερνώντας το ρεκόρ του ∆ηµήτρη Παπαδηµούλη, δήλωνε 48 ακίνητα. Στην ίδια κατηγορία ανήκει η κυρία Εύη Καρακώστα, µε καµιά 50αριά ακίνητα όλων των ειδών (φαίνεται να έχει συµµετοχή σε 22 διαµερίσµατα), ο γνωστός Μιχαλογιαννάκης που κινείται ακριβώς στα ίδια επίπεδα µε 51 ακίνητα (µονοκατοικίες, οικόπεδα, δενδροκαλλιέργειες), ενώ µια χαρά κρατιέται, εκτός των άλλων, και η κυρία Θεανώ Φωτίου, µε 10 ακίνητα, ανάµεσα στα οποία κι ένα διαµέρισµα στο Λονδίνο. Οσο για τον αψύ Παύλο Πολάκη, που είχε πάρει το πολυσυζητηµένο δάνειο των 100.000 ευρώ πριν από µερικά χρόνια, επειδή «εδά είχε ανάγκη», διαθέτει 5 σπίτια, το µεγαλύτερο εκ των οποίων είναι 172 τ.µ.