Τα εγχώρια και ξένα ΜΜΕ που ανέδειξαν την τοποθέτησή του στη θέση του υφυπουργού Πολιτισµού, µε απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκαν στο γεγονός ότι είναι το πρώτο ανοικτά gay µέλος του Υπουργικού Συµβουλίου στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο Νικόλας Γιατροµανωλάκης είναι πολύ περισσότερα.

Είναι αριστερόχειρας, έχει τεράστια αδυναµία στον σκύλο του, τον Βρασίδα, που ήταν αδέσποτος, στον γάτο του, τον Πάτρικ, και στον βαφτισιµιό του, και κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας.



Οσοι τον γνωρίζουν ξέρουν ότι µεγάλωσε ανάµεσα σε λογοτεχνικά και επιστηµονικά βιβλία και όχι τυχαία, αφού και οι δύο γονείς του είναι ακαδηµαϊκοί (Γιώργης Γιατροµανωλάκης, οµότιµος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών και συγγραφέας, Ρένα Λεκανίδου, οµότιµη καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας).

giatromanolakis-epidavros-JPG
Από επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου
Ωστόσο, από µικρός δεν έµεινε «κλεισµένος» στα βιβλία. Σε ηλικία 4 χρόνων πηγαίνει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, καθώς οι γονείς του βρίσκονται εκεί σε εκπαιδευτική άδεια, και φοιτά στο νηπιαγωγείο.

Μετά την επιστροφή τους στην Αθήνα οι γονείς του χωρίζουν. Τα καλοκαίρια, τις γιορτές και τα Σαββατοκύριακα ο Νικόλας τα περνάει µε τους παππούδες του, Παναγιώτη και Ελένη (γεννηµένη στην Τανζανία της Αφρικής).

Με το µικρόβιο της ενασχόλησης µε τα κοινά από µικρός, στο σχολείο συµµετείχε στα συµβούλια µαθητών από το ∆ηµοτικό, αλλά και στις θεατρικές οµάδες και τις µαθητικές εφηµερίδες.

Στη συνέχεια σπουδάζει Πολιτικές Επιστήµες στην Ελλάδα και ∆ηµόσια Πολιτική σε ένα από τα διασηµότερα πανεπιστήµια του κόσµου, το Χάρβαρντ, έχοντας λάβει πολλαπλές υποτροφίες, ενώ παράλληλα εργάζεται στο ίδιο πανεπιστήµιο κατά τη διάρκεια των σπουδών, αλλά και µετά την αποφοίτησή του.

Στην Ελλάδα επιστρέφει έπειτα από πρόταση να εργαστεί στο Τµήµα Επικοινωνίας της S&B. Τα επόµενα χρόνια και µέχρι την ανάληψη καθηκόντων γενικού γραµµατέα Σύγχρονου Πολιτισµού εργάζεται σε µεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, όπως στο Κέντρο Πολιτισµού - Ιδρυµα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ) αποσπώντας βραβεία για τη δουλειά του.

giatromanolakis-milosJPG
Από καλοκαιρινές διακοπές στη Μήλο.
Τους 18 µήνες στη θέση του γενικού γραµµατέα κρατάει χαµηλό προφίλ εστιάζοντας στη δουλειά του, στην ανάπτυξη δοµών και υποδοµών και σε εµβληµατικά έργα, όπως η έναρξη της καθηµερινής λειτουργίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), η ψήφιση του νοµοσχεδίου για το «Ακροπόλ» και άλλα.

Κατά τη διάρκεια της πανδηµίας, βρίσκεται συνεχώς σε επικοινωνία µε φορείς του κλάδου, ενώ το περασµένο καλοκαίρι ήταν πίσω από το project της ζωντανής µετάδοσης των «Περσών» του Εθνικού Θεάτρου από την Επίδαυρο, που παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότεροι από 100.000 θεατές και εισέπραξαν πολύ θετικά σχόλια σε ολόκληρο τον κόσµο.