Θλίψη στον καλλιτεχικό χώρο σκόρπισε η είδηση θανάτου του σπουδαίου λαϊκού συνθέτη και στιχουργού Τάκη Μουσαφίρη. 

Ο Τάκης Μουσαφίρης εθεωρείτο ο συνθέτης και στιχουργός πολύ μεγάλων επιτυχιών που ερμήνευσαν μεγάλοι τραγουδιστές όπως ο Στράτος Διονυσίου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Τόλης Βοσκόπουλος.
takis-mousafiris

Η αρχή έγινε το Δεκέμβρη του 1982 με ένα τραγούδι στον πολυσυλλεκτικό δίσκο του Στράτου "Θυμήσου". Ανάμεσα στις λαϊκές δημιουργίες των Τάκη Σούκα, Γιάννη Παλαιολόγου, Αλέκου Χρυσοβέργη και Σπύρου Γιατρά, του παλαίμαχου Μπάμπη Μπακάλη και του Γιάννη Γεροντάκη, ακούγεται το "Δυο άνθρωποι" σε μουσική του Μουσαφίρη και στίχους Τάσου Οικονόμου. Ένα τραγούδι, το οποίο "στολίζει" με τα φωνητικά της, η Χάρις Αλεξίου, χωρίς το όνομά της να αναγράφεται στο εξώφυλλο. Είναι ο δίσκος μέσα στον οποίο βρίσκονται τα "Άκου βρε φίλε", "Δεν τελειώνει", "Θάνατος ο χωρισμός", ο οποίος γνωρίζει πωλήσεις, περισσότερες των 50.000 αντιτύπων.


H επόμενη συνύπαρξή τους, συνοδεύεται από μια τεράστια επιτυχία, σήμα κατατεθέν του τραγουδιστή και ύμνος των απανταχού χωρισμένων, τα κατοπινά χρόνια. "Ο ταξιτζής", με τους στίχους του Βασίλη Παπαδόπουλου, δίνει και τον γενικό τίτλο στο δίσκο, που κυκλοφορεί το Σεπτέμβρη του 1986, στον οποίο ο Στράτος συμμετέχει με πέντε τραγούδια, ενώ μαζί του τραγουδούν η Λίτσα Διαμάντη, η Αθηναϊκή Κομπανία και η Χαρούλα Ντάνου, μια τραγουδίστρια χωρίς ιδιαίτερη συνέχεια.


Εκτός από τον "Ταξιτζή" ο Διονυσίου τραγουδά τα:

Φεύγοντας (στίχοι Β. Παπαδόπουλου)
Όταν θέλει μια γυναίκα (Β. Παπαδόπουλου)
Αλήτισσα (στίχοι Τ. Μουσαφίρη) και
Το παιδί με τα γυαλιά (Β. Παπαδόπουλου)


Και αυτός ο δίσκος σημειώνει πάνω από 50.000 πωλήσεις. Το "Φεύγοντας" μάλιστα ξανακούγεται και σε ένα απρόβλεπτο ντουέτο του Διονυσίου με τον Διονύση Σαββόπουλο, στο δίσκο με τα τραγούδια από την εκπομπή "Ζήτω το ελληνικό τραγούδι" που κυκλοφορεί στα τέλη του 1987.

Ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος Διονυσίου-Μουσαφίρη κυκλοφορεί το Μάρτη του 1988, με τίτλο "Εγώ ο ξένος". Μια δουλειά που αφήνει τουλάχιστον 7-8 σουξέ. Οι στίχοι είναι σε όλα του Μουσαφίρη, δεύτερες φωνές κάνει η Μαρίνα Βλαχάκη, ενώ σε ένα τραγούδι συμμετέχει ο Άγγελος Διονυσίου. Οι πωλήσεις ξεπερνούν τις 150.000 δίσκους, ενώ πολλά από τα τραγούδια του ακούγονται μέχρι και σήμερα στα λαϊκά προγράμματα:


Εγώ ο ξένος
Και του λιμανιού και του σαλονιού
Άνθρωπος είσαι και λυγάς
Κύριος ήρθα, κύριος φεύγω
Λέγε με παλιόπαιδο
Όσο υπάρχουν γυναίκες (συμμετέχει ο Άγγελος Διονυσίου)
Εγώ να δεις
Ο φαντάρος
Και να σου πω και μια κουβέντα
Προσποιείσαι
Ο χάρακας
Γυναίκα μου

Ο Τάκης Μουσαφίρης αφιέρωσε αυτό το δίσκο στο γιο του Βασίλη, που τότε ήταν φαντάρος.
MOYSAFIRIS

Στα πρότυπα των προγενέστερων λαϊκών συνθετών, που στις αρχές της δεκαετίας του ’60 επανέφεραν στην επικαιρότητα παλαιότερες επιτυχίες τους, υπό μορφή ποτ-πουρί, τον Αύγουστο του 1988 ο Τάκης Μουσαφίρης ηχογραφεί τα "Καινούργια χρώματα", ένα δίσκο με 27 δικά του τραγούδια και μια διασκευή, σε τέσσερις ενότητες. Ερμηνεύουν τρεις καταξιωμένοι και τρεις ανερχόμενοι, τότε, λαϊκοί τραγουδιστές, ο Στράτος Διονυσίου, ο Δημήτρης Μητροπάνος, η Πίτσα Παπαδοπούλου, ο Πασχάλης Τερζής, η Σοφία Εμφιετζή και ο Θανάσης Κομνηνός, του οποίου το όνομα εκείνη την εποχή ακουγόταν ιδιαίτερα, μετά την επιτυχία του ντουέτου του με την Ελένη Βιτάλη "Και μαζί και μόνος". Ο Διονυσίου ξαναλέει τον "Ταξιτζή", το "Εγώ δεν ήμουνα αλήτης", που είχε πρωτοπεί ο Δημήτρης Κοντολάζος και το "Θέλω να πω δηλαδή" που είχε δισκογραφηθεί από τη Νανά Χάρμα το 1976 και τον Κώστα Καφάση το 1978.


Το Μάρτη του 1989 κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός δίσκος της μόνιμης παρτενέρ του Στράτου στη δισκογραφία, εκείνα τα χρόνια, με την οποία είναι γνωστό πως διατηρούσαν στενές σχέσεις, της Μαρίνας Βλαχάκη, με τίτλο "Είσαι ο ένας", και με έξι τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη, τρία των Αλέκου Χρυσοβέργη - Σπύρου Γιατρά και τρία του Στράτου Διονυσίου σε στίχους Γιώργου Βρούβα. Όσον αφορά τα κομμάτια του Μουσαφίρη, ο Διονυσίου τραγουδά το "Δηλώνεις τρελός", σιγοντάρει την Βλαχάκη στο "Σε κάθε χωρισμό" σε στίχους του Βασίλη Παπαδόπουλου και τα δυο, ενώ λένε μαζί ένα ντουέτο με στίχους του Μουσαφίρη με τίτλο "Μου λείπεις".

Πληροφορίες από το ogdoo.gr