Ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ., είναι από τα πιο δυναµικά πρόσωπα της νέας γενιάς, όχι µόνο στο κόµµα του, αλλά και γενικότερα στην πολιτική της κεντροαριστεράς. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στην πολιτική, έχοντας περάσει από σηµαντικά πόστα, και είναι ενδεικτικό πως κατέχει τον άτυπο τίτλο του νεότερου εκπροσώπου κόµµατος από το 2015.

Αρχικά ως φοιτητής στη Νοµική εντάχθηκε στην ΠΑΣΠ και έφτασε να γίνει γραµµατέας της. Aργότερα, διετέλεσε γραµµατέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι µέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Κεντρικού Συµβουλίου, αλλά και δηµοτικός σύµβουλος Ναυπλίου, της πόλης που αγαπά και έχει συνδέσει µε όµορφες στιγµές της ζωής του. Εκεί µεγάλωσε, εκεί έµαθε να παίζει µπάσκετ, όπως λέει ο ίδιος, εκεί άνοιξε το δικηγορικό του γραφείο, εκεί έκανε και το πιο σπουδαίο βήµα στην προσωπική του ζωή, όταν το καλοκαίρι παντρεύτηκε την αγαπηµένη του Νάντια. Σήµερα µας µιλάει και µας ξανασυστήνεται, ως χαζοµπαµπάς πλέον, µοιράζεται τους προβληµατισµούς του για τη «νέα γενιά της πανδηµίας», δίνει απαντήσεις για το παρελθόν και το µέλλον του ΚΙΝ. ΑΛ., ενώ δεν παραλείπει να µιλήσει για την πορεία του αγαπηµένου του Ολυµπιακού.

12ς
Πόσο έχει αλλάξει τη ζωή σας η έλευση του παιδιού;
Έρχονται πραγματικά τα πάνω, κάτω, αλλά το συναίσθημα που σου χαρίζει η πατρότητα δεν ανταλλάσσεται με κανένα άλλο στον κόσμο. Τα καλύτερα ξενύχτια είναι αυτά, οι πιο ωραίες μυρωδιές, οι πιο δυνατές στιγμές. Άλλαξε η σχέση σας με τη γυναίκα σας; Οσα ζήσαμε την περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και όλη αυτήν την περίοδο εν μέσω πανδημίας μάς έφεραν πολύ κοντά και όσα έζησα και ζω καθημερινά με κάνουν να τη θαυμάζω ακόμα περισσότερο.

Σας ενοχλεί που η συζήτηση γύρω από το ΚΙΝ.ΑΛ. είναι αν βρίσκεται κατά καιρούς πιο κοντά στη Ν.Δ. ή στον ΣΥΡΙΖΑ;
Με ενοχλεί που κάποιοι δημοσιολόγοι, ειδικά στην τηλεόραση, υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και παίζουν με το συναίσθημά τους. Τις μονές εβδομάδες μάς στέλνουν στον Μητσοτάκη, τις ζυγές στον Τσίπρα. Δεν κουράστηκαν να διαψεύδονται; Εχει γίνει πλέον τόσο γραφικό αυτό που μόνο γέλιο μπορεί να μας προκαλέσει. Παρ’ όλα αυτά, καταλαβαίνουμε τη σκοπιμότητα: όσο έχουμε αυτονομία, έχουμε προοπτική και αυτή είναι κίνδυνος και για τον έναν και για τον άλλον.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της πολιτικής σας καριέρας μέχρι τώρα;
Οι στιγμές πίεσης μπορεί να είναι πολλές, οι δύσκολες στιγμές όμως έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των προσωπικών στιγμών και σχέσεων. Πολλές φορές οι πολιτικές συγκρούσεις γίνονται με ανθρώπους που σέβεσαι και εκτιμάς. Η πρόκληση είναι να τιμάς πάντα τις αξίες σου και να έχεις το θάρρος της γνώμης και της συγγνώμης.

Πώς βλέπετε τον Ολυμπιακό φέτος;
Δυστυχώς από απόσταση... Στο ποδόσφαιρο η ομάδα έχει αλλάξει επίπεδο και αυτό είναι κάτι που παρατηρεί όποιος παρακολουθεί το άθλημα. Αν δεν είχε τραυματιστεί ο Σεμέδο, θα είχαμε περάσει την Αρσεναλ. Στο μπάσκετ, τραυματισμοί και η έλλειψη ενός ψηλού ακόμη στοίχισαν την είσοδο στην οκτάδα. Θα μου επιτρέψεις να σταθώ όμως και στο κομμάτι του ερασιτεχνικού αθλητισμού, στο οποίο, ανεξάρτητα από την τεράστια προσπάθεια που γίνεται στην ομάδα που στηρίζω, χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο και ενδιαφέρον. Η Ελλάδα έχει πάρει σπουδαίες επιτυχίες από αθλήματα όπως το βόλεϊ και το πόλο ανδρών και γυναικών, τον στίβο, τη γυμναστική κ.λπ. Επομένως, σε μια ολυμπιακή χρονιά, όπως η φετινή, πρέπει η κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, αντί να ασχολείται μικροκομματικά με τις εκλογές και μόνο.

Ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει επίπεδο. Αν δεν είχε τραυματιστεί ο Σεμέδο, θα είχαμε περάσει την Αρσεναλ


Αγαπημένο βιβλίο;
Ξαναδιάβασα πρόσφατα μια σειρά βιβλίων για την Επανάσταση του ’21 και όσα πέτυχαν οι Έλληνες 200 χρόνια πριν. Ειδικά «Η ιστορία του νεοελληνικού κράτους» του Ραφαηλίδη μού θύμισε ότι ο Αγώνας που ενέπνευσε όλη την Ευρώπη κόντεψε να καταστραφεί εξαιτίας των εμφύλιων διενέξεων. Τώρα διαβάζω το βιβλίο του πολυπράγμονος επιστήμονα, ιατρού, κοινωνιολόγου και ειδικού στη δημόσια υγεία, καθηγητή Ν. Χρηστάκη «Το βέλος του Απόλλωνα». Περιγράφει τις πιθανές αντιδράσεις της παγκόσμιας κοινότητας και του καθενός μας μετά την πανδημία. Πώς θα αντιμετωπίζουμε τη ζωή, τον έρωτα, τον εαυτό μας μετά τη σύγκρουση με τον θανατηφόρο κορονοϊό. Σου το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Γίνεται πολλή συζήτηση τις τελευταίες εβδομάδες για τα αδέσποτα και τα ζώα συντροφιάς, με αφορμή τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση. Τι πιστεύετε;
Για εμένα ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ο άνθρωπος στα ζώα είναι ζήτημα πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα πολύ δραστήριο κίνημα, που ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά μας καθημερινά. Το κράτος οφείλει να είναι αρωγός σε αυτές τις πρωτοβουλίες, με ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και γρήγορες, εφικτές λύσεις, που δίνουν έμφαση στην προστασία των ζώων συντροφιάς και ειδικά των αδέσποτων. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να έχουν φροντίδα αυτά τα πλάσματα να ελεγχθούν η αναπαραγωγή και ο πληθυσμός τους, αλλά και να βρεθεί ένα σπίτι και ένας άνθρωπος για να τους δώσει τα συναισθήματα που έχουν ανάγκη. Και, πίστεψέ με, η δική μου εμπειρία είναι ότι αυτή την αγάπη θα την πάρει πίσω πολλαπλάσια.



Τι σημαίνει το ΠΑΣΟΚ για εσάς και τι σχέση έχει με το ΚΙΝ.ΑΛ.;
Μου αρέσει να βλέπω την πολιτική στην ιστορική της πορεία, αλλά κυρίως με όρους μέλλοντος. Το ΠΑΣΟΚ είναι το πιο ισχυρό brand της πολιτικής ζωής του τόπου, γεμάτο ανθρώπους και πράξεις που άλλαξαν τη ζωή του Έλληνα. Η στάσιμη Ελλάδα του ’50, του ’60 και του ’70 απογειώθηκε τις δεκαετίες που κυβέρνησε το ΠΑΣΟΚ και οι Έλληνες στάθηκαν στα πόδια τους, εξέλιξαν τις ζωές τους, δημιούργησαν και πέτυχαν. Σήμερα χρειάζεται ένα νέο κίνημα, που θα αποτελεί το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντός μας. Που θα οραματιστεί, θα εμπνεύσει, θα συσπειρώσει τον ελληνικό λαό σε θετικούς στόχους και όχι στο πώς θα βγάλουμε το μάτι ο ένας του άλλου. Για να γίνει αυτό όμως πράξη, πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας. Και εδώ είμαστε να το κάνουμε.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το πιο ισχυρό brand της πολιτικής ζωής του τόπου, γεμάτο ανθρώπους και πράξεις που άλλαξαν τη ζωή του Ελληνα


Τι σημαίνει για τη νέα γενιά το ΠΑΣΟΚ;
Η νέα γενιά ανακαλύπτει το ΠΑΣΟΚ από διηγήσεις, από το Διαδίκτυο, τα memes, τα έργα του και όσα σήμερα λέμε μέσα και έξω από τη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε και με τα αιτήματα των πολιτών για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη, αλλά και με τις απαντήσεις των αιτημάτων αυτών. Ο Ανδρέας Παπανδρέου συνέχισε την παράδοση του Τρικούπη, του Βενιζέλου, του «Γέρου της Δημοκρατίας» και ταυτίστηκε με την πρόοδο της πατρίδας και των πολιτών. Υποστήριξε αταλάντευτα την πίστη στη Δημοκρατία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών. Για τη δική μας γενιά, που βίωσε την παρακμή του πολιτικού συστήματος, η αναγέννηση του πολιτικού μας χώρου έχει πολλαπλή σημασία. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, είναι έργα και πράξεις, είναι θεσμοί και μεταρρυθμίσεις, είναι οι άνθρωποί του, είναι και τα λάθη του. Είναι κυρίως συναίσθημα, πάθος για αλλαγή, μια παρακαταθήκη, που θα δείχνει πάντα ότι μια καλή ομάδα, με αποφασισμένους ανθρώπους, μπορεί να αλλάξει την πορεία μιας χώρας.

Πιστεύετε ότι μπορείτε να εμπνεύσετε τη νέα γενιά;
Αυτή την περίοδο συζητώ με παιδιά 16-17 ετών για το πώς ζουν την πανδημία. Μαθητές λυκείου που κρίνονται σε εξετάσεις μέσα σε αυτές τις συνθήκες και όμως αγωνίζονται, διαβάζουν, περνούν αμέτρητες ώρες μπροστά σε υπολογιστές, χωρίς να έχουν καν τη δυνατότητα να βγουν μια βόλτα για να ξεσκάσουν. Θα έλεγα ότι εγώ εμπνέομαι από αυτά τα παιδιά και τη δύναμη που δείχνουν.

Τι μουσική ακούτε;
Ακούω τα πάντα, ανάλογα με την εποχή και την όρεξη. Αυτή την περίοδο ακούω ροκ, μέταλ και τζαζ κομμάτια, παιγμένα ορχηστρικά, με αφορμή μια συναυλία των Metallica, την οποία ξαναείδα πρόσφατα. Ξέρω, όμως, ότι ακούτε και ραπ και τραπ. Μπαίνεις σε περίεργα μουσικά μονοπάτια, αλλά η αλήθεια είναι ότι, αν και την ανακάλυψα αργά, προσπαθώ να ακούω ό,τι κυκλοφορεί. Είναι κατά βάση μια μουσική που γεννιέται στις πλατείες και θέλει να εκφράζει κοινωνικά προβλήματα. Είναι αυθεντική και γι’ αυτό άμεση και σκληρή.

Αγαπημένος προορισμός;
Το συζητάς; Ναύπλιο.

Γκάλης ή Αντετοκούνμπο;
Γκάλης.Αλλαξε το μπάσκετ στην Ελλάδα. Ο Αντετοκούνμπο είναι ό,τι καλύτερο έχουμε να δείξουμε σήμερα, ένας υπεραθλητής-πρότυπο για εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, αλλά πιστεύω ότι και εκείνος Γκάλη θα διάλεγε.

«Master chef» ή «Αγριες μέλισσες»;
«Μέλισσες». Και μακάρι να έχουμε και άλλες τέτοιες ελληνικές σειρές. Σταμίρη για κοινοτάρχη πού ψηφίζω;

Μια φοιτητική βραδιά στη Θράκη ή ένα εφηβικό απόγευμα στο Ναύπλιο;
Αυτό και αν είναι δύσκολο. Μια φοιτητική βραδιά στη Θράκη και την επόμενη ημέρα διακτινισμός στο Ναύπλιο με τους φίλους μου (γέλια).

Νούμερο 6 για άθληση με καφέ στο χέρι πάει;
Ο καφές κάνει καλό στην καρδιά.

Lockdown 1, 2 ή 3;
Μόνο τόσα είναι; Νομίζω ότι όλοι θα επιλέγαμε το 1. Νιώσαμε τον κίνδυνο και την ευθύνη, μείναμε στο σπίτι, προστατεύσαμε ο ένας τον άλλον. Ολα τα επόμενα είναι μια κατάσταση που όλοι θα θέλουμε να ξεχάσουμε γρήγορα.

Τι θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε όταν όλα ανοίξουν;
Είδα πρόσφατα κάποιες εικόνες από το Τελ Αβίβ, όπου έχουν ανοίξει όλα, και συνειδητοποίησα πόσο μου έχει λείψει να βρίσκομαι με τους φίλους μου έξω με μουσική για ποτό και κουβέντα. Ελπίζω να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό σύντομα. Γενικά η επαφή με τους ανθρώπους είναι αυτό που μου έχει λείψει περισσότερο.

Πώς είναι η σχέση σας με τα social media; Τα χρησιμοποιείτε εσείς ή έχετε κάποιον άλλον;
Μου αρέσουν πολύ, τα χρησιμοποιώ μόνος μου και με φέρνουν σε επαφή με έναν κόσμο με τον οποίο δεν θα βρισκόμουν εύκολα από κοντά. Παρά τους κινδύνους που έχουν και για τους οποίους χρειάζεται ενημέρωση, δίνουν απίστευτες δυνατότητες παρέμβασης, ανάδειξης απόψεων, πληροφόρησης. Τα social media σού δίνουν φωνή να πεις όσα θέλεις αδιαμεσολάβητα.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»