Γενικά µου αρέσει η µαγεία που προκύπτει από τις µικρές ή τις µεγάλες εκπλήξεις», δηλώνει µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήµατος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, περιγράφοντας την απόφασή του να παντρευτεί χωρίς να το γνωρίζουν πολλοί µε πολιτικό γάµο µε τη σύντροφό του, Νάντια.

«Κάναµε µια µικρή έκπληξη πρώτα και κύρια στους εαυτούς µας», προσθέτει. Συναντήσαµε τον νεαρό πολιτικό του ΚΙΝ.ΑΛ. στο Μεταξουργείο, στο cafe-bar-restaurant «Μπλε Παπαγάλος» και µας αποκάλυψε και το φύλο του παιδιού που περιµένουν.

«Προσπαθώ να ζήσω όλη αυτή τη διαδικασία από πολύ κοντά και να στηρίξω όσο µπορώ τη Νάντια τους µήνες της εγκυµοσύνης. Ρωτάω και ακούω, διαβάζω αρκετά και προσπαθώ να ετοιµαστώ. Είναι σίγουρο, όµως, ότι όλα αυτά θα µπουν σε νέα βάση µόλις γεννηθεί η κόρη µας», αναφέρει. Ο ίδιος κρίνει την κυβέρνηση για την πολιτική και τις αποφάσεις της την περίοδο της πανδηµίας, τονίζοντας ότι «έλαβε µε καθυστέρηση µέτρα για τη µάσκα».

υυ56
 Έχεις κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι, όταν τα πράγµατα πάνε καλά στο µέτωπο του κορονοϊού, της «πιστώνεται πλήρως το γεγονός», και, όταν εµφανίζονται προβλήµατα, «ρίχνει αποκλειστικά την ευθύνη στους πολίτες». Είναι πιθανό όµως να µην κάνει τίποτα καλά η κυβέρνηση και οι επιτυχίες να ήρθαν ως διά µαγείας;

Η αντιπολίτευση πρέπει να είναι ουσιαστική. Και εµείς από την πρώτη στιγµή έχουµε πει τα «σύκα, σύκα» και τη «σκάφη, σκάφη». Η κυβέρνηση πελαγοδρόµησε ακολουθώντας την απαίτηση συγκεκριµένων συµφερόντων να ανοίξει τον τουρισµό, χωρίς να κάνει τεστ σε όποιους µπαίνουν στη χώρα. ∆υστυχώς, ούτε ο τουρισµός λειτούργησε, ενισχύοντας την οικονοµία, ούτε η υγεία των πολιτών προστατεύτηκε όσο έπρεπε. Είναι δίκαιη η πίστωση της καλής διαχείρισης του πρώτου µέρους της πανδηµίας για τους πολίτες, στην κυβέρνηση και στην υπεύθυνη αντιπολίτευση. Αδικη όµως είναι η απόφαση της κυβέρνησης να µετατοπίσει την ευθύνη αποκλειστικά στους πολίτες και κυρίως τους νέους, ειδικά από την ώρα που η ίδια πήρε τις λάθος αποφάσεις για τη λειτουργία των καταστηµάτων, την πληρότητα των αεροπλάνων και των πλοίων χωρίς να λάβουν υπόψη τους την επιδροµή του δεύτερου κύµατος του κορονοϊού. Ολος αυτός ο τραγέλαφος συνεχίστηκε µε την ανακοίνωση της ηµεροµηνίας έναρξης των σχολείων. Στην αρχή είπαν στις 7 Σεπτέµβρη, µετά είπαν στις 14, χωρίς σχέδιο αντιµετώπισης της πανδηµίας, µε πάνω από 20 µαθητές ανά τάξη.

Θα µπορούσε να ακολουθήσει το ιταλικό µοντέλο, αλλά δεν το έκανε. Με την υγεία των πολιτών δεν γίνεται να παίζει κανείς. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για «μαθητευόμενους μάγους», οι οποίοι να κάνουν δοκιμές και σενάρια στο κεφάλι μας. Δεν μας παίρνει άλλο για παλινδρομήσεις και αστοχίες. Χρειάζεται στρατηγική, σχέδιο, εμπιστοσύνη και ευλαβική τήρηση των εισηγήσεων των ειδικών, με έμφαση στην απόλυτη προστασία της υγείας των πολιτών, ενίσχυση των υγειονομικών μονάδων της χώρας και αποφασιστικότητα διακυβέρνησης.

γτρηαρτ
Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη Νέα Δημοκρατία στο πολιτικό φάσμα;

Εμείς είμαστε πιο κοντά στους πολίτες και θέλουμε να εκφράσουμε τις αγωνίες κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδας τη νέα δεκαετία που ανοίγεται μπροστά μας. Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ για την πατρίδα και τους πολίτες, χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς. Πιστεύουμε σε ένα νέο κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους, ένα πλήρες σχέδιο νέων ευκαιριών για τους ανθρώπους που παλεύουν καθημερινά με αξιοπρέπεια και μόχθο, χτίζοντας ένα καλύτερο αύριο για αυτούς και την Ελλάδα. Ένα σύστημα διαγενεακής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, το οποίο ενισχύει τους πολίτες που παράγουν. Θέλουμε να δώσουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες μια διαφορετική πολιτική, απαλλαγμένη από ιδεοληψίες, «παραμάγαζα» και ψευτοδιχασμούς.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν αντιμετωπίζει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα με όρους διπολικής αντιπαράθεσης. Από θέση ιδεολογικοπολιτικής αυτονομίας, ασκεί κριτική στη συντήρηση, τις χαμηλές προσδοκίες και ταχύτητες, τη διαχειριστική αντίληψη τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι θα αξιοποιήσει τη νέα δυναμική του θέση για την υπέρβαση του εθνικού διχασμού και την επίτευξη έστω της εθνικής συνεννόησης που είναι αναγκαία για την ανασυγκρότηση τη χώρας, ειδικά σε τόσο κρίσιμες συγκυρίες για τα εθνικά θέματα. Θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας και στην αυτοδύναμη, ριζοσπαστική πορεία μας. Είναι ομόφωνη απόφαση, που πάρθηκε συλλογικά. Η αυτονομία του Κινήματός μας είναι αξιακού, στρατηγικού, πολιτικού χαρακτήρα και έχει ιστορικό βάθος, γιατί ακριβώς η Δημοκρατική Παράταξη υπήρξε πάντα πρωταγωνιστής αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Η κατάσταση με την Τουρκία δείχνει να είναι περίπλοκη και δυσεπίλυτη. Πού βλέπεις να καταλήγει η προκλητικότητα και πώς μπορεί να αποκλιμακωθεί η συσσωρευμένη ένταση;

Οι στιγμές είναι απολύτως κρίσιμες στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών. Έως πότε η Ευρώπη θα κοιτάει το τουρκικό σκάφος να κάνει βόλτες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα; Έχουμε απέναντί μας έναν ταραχοποιό γείτονα, ο οποίος λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, συνεχώς δυναμιτίζει με τις πράξεις του την ευρύτερη περιοχή και διαρκώς παραβιάζει ηθελημένα το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες. Και αυτό δεν το κάνει τυχαία η Τουρκία. Απέναντι σε όλα αυτά, η ελληνική πλευρά δεν μπορεί παρά να πορευτεί με πατριωτισμό, στρατηγική, κόκκινες γραμμές, σαφήνεια στόχων και εθνικό όραμα, όχι απλώς τρέχοντας πίσω από τις πρωτοβουλίες της άλλης πλευράς -όπως συνέβη στο ψευδεπίγραφο τουρκολιβυκό σύμφωνο-, αλλά οδηγώντας τις εξελίξεις μέσα από δικές της πρωτοβουλίες και διαμορφώνοντας το πλαίσιο. Ο διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει όσο η Τουρκία προκαλεί. Με πατριωτική αποφασιστικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης, πρέπει όλοι μας να σταθούμε απέναντι στην απειλή. Για εμάς δεν υπάρχει περιθώριο αποδοχής τετελεσμένων. Πρέπει ενωμένοι και αποφασισμένοι να σταθούμε απέναντι στην απειλή, με αίσθηση καθήκοντος και δύναμης.

Θα επιμείνουμε στον αυτόνομο ρόλο μας και στην αυτοδύναμη, ριζοσπαστική πορεία μας. Είναι ομόφωνη απόφαση, που πάρθηκε συλλογικά


Αν μπορούσες να ιεραρχήσεις τις προκλήσεις και τα προβλήματα για το μέλλον, ποια θα ήταν η σειρά;

Αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, περιβαλλοντική κρίση, εθνικά θέματα, δημογραφικό, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ένα νέο, σύγχρονο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κοινωνική συνοχή και ανάκαμψη οικονομίας, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, πάντα με στόχευση και προσανατολισμό στην προστασία των πιο ευάλωτων στρωμάτων. Τελευταίο, αλλά καίρια σημαντικό για το μέλλον και την επιβίωσή μας τα επόμενα χρόνια, η κλιματική αλλαγή και οι νέες προκλήσεις σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Όπως κάθε μεγάλη κρίση, η πανδημία και γενικότερα οι πολλαπλές κρίσεις που θα καλούμαστε να διαχειριστούμε από εδώ και μπρος θα μας αλλάξουν. Θα χρειαστεί να γίνουμε θεσμικά επινοητικοί. Πρόκειται για μια αξιακά φορτισμένη –άρα, πολιτική– διαδικασία, που αφορά τον πυρήνα του ατομικού και συλλογικού βίου.

Οι μεγάλες ανατροπές είναι λίγες στην ανθρώπινη ιστορία και προκύπτουν, συνήθως, έπειτα από καταστροφικές κρίσεις. Στη μικροκλίμακα της ζωής μας, πρέπει να μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι πολλές επιμέρους αλλαγές. Ίσως η πιο μεγάλη ανατροπή είναι η διαρκής υπενθύμιση στον εαυτό μας, ιδιαίτερα αν κατέχουμε θέσεις ευθύνης, να κάνουμε, όπως λέει ο Αλμπέρ Καμί στην «Πανούκλα», ευσυνείδητα τη δουλειά μας – με τόλμη, φαντασία, υπευθυνότητα και ευθυκρισία. Είναι πια η ώρα της ευθύνης, της σθεναρής ηγεσίας και της αλήθειας και το τέλος της παραμύθας και των απανταχού μπαγαπόντηδων. Τελεία και παύλα.

Προσπαθώ να ζήσω όλη αυτή τη διαδικασία από πολύ κοντά και να στηρίξω όσο μπορώ τη Νάντια τους μήνες της εγκυμοσύνης. Ρωτάω και ακούω, διαβάζω αρκετά και προσπαθώ να ετοιμαστώ


Συχνά αναφέρουν ότι η νεολαία επιδεικνύει ανευθυνότητα με τη στάση της στην πανδημία. Εσύ, ως νέος άνθρωπος, πώς αντιμετωπίζεις αυτήν την κατηγορία; Θέλει να μας πείσει η Νέα Δημοκρατία ότι η νεολαία έγινε ανεύθυνη μέσα σε δύο μήνες;

Πρέπει να αντιληφθεί ότι κάθε άνθρωπος ακολουθεί κανόνες και είναι υπεύθυνος για τις πράξεις και τις παραλείψεις του. Η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα προστασίας των πολιτών, δεν έκανε τεστ και έλαβε με καθυστέρηση μέτρα για τη μάσκα. Κορυφαία στελέχη της κυκλοφορούσαν χωρίς μάσκα σε εγκαίνια και εκδηλώσεις. Είναι προκλητικό, όταν κάποιος αδυνατεί να αντιμετωπίσει μια κρίση, να τα βάζει με μια κοινωνική κατηγορία και δη ευάλωτη και να της φορτώνει όλες τις ευθύνες και τις παραλείψεις του. Για την κυβέρνηση της Ν.Δ. η νεολαία είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος των ευθυνών και των παραλείψεών της. Ε, λοιπόν, ας τελειώνουμε με το blame game! Δεν ήταν οι νέοι αυτοί που αποφάσισαν το άνοιγμα των συνόρων, αυτοί που πανηγύριζαν με φόντο το ηλιοβασίλεμα, που αποφάσισαν 100% πληρότητα στα αεροπλάνα και αύξηση πληρότητας στα πλοία. Δεν ήταν οι νέοι αυτοί που έκαναν εγκαίνια χωρίς μάσκες. Είναι οι νέοι εκείνοι που προστάτευαν τους γονείς και τους παππούδες τους στην καραντίνα. Και ευχαριστούμε τους γονείς και τους παππούδες μας που έκαναν το ίδιο για εμάς. Το να είσαι νέος δεν σημαίνει ότι είσαι ανεύθυνος ή ανώριμος. Το να είσαι νέος δεν σημαίνει ότι είσαι το εύκολο θύμα. Οταν η εκάστοτε εξουσία δεν έχει λύσεις, βρίσκει φταίχτες.

Πώς τα κατάφερες και παντρεύτηκες χωρίς να σε πάρει χαμπάρι κανείς;

Αν χρειάζεται κάποιος τα tips, ας με πάρει τηλέφωνο. Γενικά μου αρέσει η μαγεία που προκύπτει από τις μικρές ή μεγάλες εκπλήξεις. Και έτσι το σκεφτήκαμε και με τη Νάντια. Κάναμε μια μικρή έκπληξη πρώτα και κύρια στους εαυτούς μας.

Πότε θα γίνει ο θρησκευτικός γάμος;

Δεν το έχουμε σκεφτεί ακόμα καθόλου, ειδικά με τις συνθήκες του κορονοϊού. Αυτό που θέλουμε είναι, όταν έρθει η ώρα, να κάνουμε ένα μεγάλο πάρτι, με όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα, που δεν μπορέσαμε να έχουμε κοντά μας.

Πώς αισθάνεσαι που θα γίνεις για πρώτη φορά μπαμπάς;

Υπέροχα. Προσπαθώ να ζήσω όλη αυτή τη διαδικασία από πολύ κοντά και να στηρίξω όσο μπορώ τη Νάντια τους μήνες της εγκυμοσύνης. Ρωτάω και ακούω, διαβάζω αρκετά και προσπαθώ να ετοιμαστώ. Είναι σίγουρο, όμως, ότι όλα αυτά θα μπουν σε νέα βάση μόλις γεννηθεί η κόρη μας.

Όταν μάθατε ότι θα είναι κοριτσάκι, πώς ένιωσες;

Ήμουν σίγουρος από την αρχή ότι θα είναι κορίτσι. Νιώθω πολύ χαρούμενος που επιβεβαιώθηκα. Η μόνη σκέψη μου είναι να πάνε όλα καλά και να ζήσω από κοντά όλες τις στιγμές που έρχονται.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 5/9