Η διακεκριµένη σεφ Αργυρώ Μπαρµπαρίγου αποτελεί µια από τις πιο αναγνωρίσιµες φιγούρες στον τοµέα της εστίασης και η άποψή της για τον χώρο έχει βαρύνουσα σηµασία. Αλλωστε, η ζωή της ξεκίνησε σε µια κουζίνα στην όµορφη Πάρο, εκεί όπου γεννήθηκε και άρχισε να παίζει µε τις γεύσεις και τα αρώµατα στο πλευρό της µητέρας της, Κωστάντζας. Η πορεία της, λίγο-πολύ γνωστή και επιτυχηµένη, σαν τις αµέτρητες συνταγές της, που κατακλύζουν κατά καιρούς τις οθόνες της τηλεόρασης, τις βιβλιοθήκες, αλλά και το ∆ιαδίκτυο. Αλλωστε, τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, που ασχολείται επαγγελµατικά µε τη µαγειρική, έχει πετύχει πάρα πολλά. Εχει συµβάλει καθοριστικά στην αναβάθµιση της ελληνικής γαστρονοµίας, µέσα από διεθνείς διακρίσεις και παρουσιάσεις, έχει αποσπάσει βραβεία, έχει γράψει βιβλία που έγιναν best sellers, αλλά περισσότερο απ’ όλα έχει καταφέρει να «δέσει» µε τον κόσµο, που την ακολουθεί σε όλα τα βήµατά της. Σήµερα µιλάει στα «Π» για την επανεκκίνηση της εστίασης, για το δικό της αγαπηµένο δηµιούργηµα, το εστιατόριο «Παπαδάκης», αλλά και για άγνωστες πτυχές της προσωπικής της ζωής.

Πώς αισθάνεστε για το άνοιγµα της εστίασης;

Αισθάνοµαι χαρούµενη και γεµάτη αισιοδοξία που, έπειτα από σχεδόν εξίµισι µήνες αδράνειας, άνοιξαν οι πόρτες των εστιατορίων µας και «πήραν µπροστά οι µηχανές». Υποδεχτήκαµε τους πρώτους πελάτες µε µεγάλη χαρά και ανυποµονησία, σαν να ανοίξαµε για πρώτη φορά, πριν από 25 χρόνια.

Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήµατα της πρώτης ηµέρας στο εστιατόριο «Παπαδάκης»;

Αισιοδοξία, χαρά, ελευθερία. Αυτά περικλείουν ακριβώς το πώς ένιωσα µόλις άκουσα τα πρώτα τσουγκρίσµατα ποτηριών και πιάτων στα τραπέζια του «Παπαδάκης».

Ολο αυτό το διάστηµα πώς το βιώσατε;

Ολο αυτό το διάστηµα δεν σταµάτησα ποτέ να πειραµατίζοµαι πάνω σε καινούργια πράγµατα, να έχω επαφή µε τους συνεργάτες µου και να οργανώνουµε τα επόµενα βήµατα. Ηταν µια περίοδος που, παρόλο που δεν ταξίδεψα πουθενά, κατάφερα να νιώσω δηµιουργική µέσα από όλα αυτά που φτιάχνουµε καθηµερινά στην εκποµπή, στο argiro.gr και στο κανάλι µου στο YouΤube.

Μιλήστε µας για την ιστορία του εστιατορίου...

Το εστιατόριο «Παπαδάκης» ξεκίνησε το 1996 στην Πάρο και από τότε διαγράφουµε µια πορεία σχεδόν 25 ετών µε µεγάλη επιτυχία και µε ανθρώπους που πιστεύουν σε εµάς και µας προτιµούν. Ενα εστιατόριο που δέχεται καθηµερινά την αγάπη του κόσµου και που, αφού άνοιξε ξανά τις πόρτες του, είναι έτοιµο να υποδεχτεί µε µεγάλη χαρά όλους όσους µας περίµεναν καρτερικά να ανοίξουµε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν ανοίξατε την πρώτη μέρα. Θέλετε να τηρείτε απόλυτα τους κανόνες;

Ναι, δεν ανοίξαμε την πρώτη μέρα. Περιμέναμε να δούμε όλα τα μέτρα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε τηρήσει τα πάντα και να οργανωθούμε σωστά, ελπίζοντας ότι δεν θα κλείσουμε ξανά ποτέ.
Προσπαθείς να βρεις την άκρη, να ξετυλίξεις το κουβάρι και να ξεκινήσεις ξανά από την αρχή. Γιατί στην ουσία αυτό κάνουμε όλοι μας αυτήν τη χρονιά

Πώς αποφασίσατε να κάνετε delivery στη καραντίνα; Θα συνεχιστεί;

Αποφασίσαμε να ανοίξουμε το delivery ως μια διέξοδο για τους μήνες που θα έρχονταν μπροστά μας. Ηταν ένας τρόπος να μη βαλτώσουμε, να μη μας πιάσουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως στην προηγούμενη καραντίνα. Ηταν ένας τρόπος να ξαναγίνουμε δημιουργικοί. Για αυτό τον λόγο αποφασίσαμε να ανοίξουμε το delivery με ένα τελείως διαφορετικό μενού από αυτό του εστιατορίου «Παπαδάκης». Προς το παρόν και με ανοιχτή εστίαση, δεν θα συνεχιστεί το delivery menu μας.

Παράλληλα, είστε και YouTuber. Mιλήστε μας για αυτήν την εμπειρία...

Είναι πολύ ωραία η αίσθηση να μοιράζεσαι τη συνταγή σου μέσα από ένα βίντεο με τον κόσμο, κάτι που κάνω τόσα χρόνια μέσα από την τηλεόραση ζωντανά. Την περίοδο της καραντίνας βρήκα τον χρόνο να ασχοληθώ πάρα πολύ με αυτό και για αυτό και ανεβάζω τρία-τέσσερα βίντεο την εβδομάδα. Γι’ αυτό, άλλωστε, ήδη, το κανάλι μου στο YouΤube έχει εκτοξευθεί από πέρυσι μέχρι φέτος.

Είστε η ίδια που απαντάτε στα social media; Πότε προλαβαίνετε να το κάνετε αυτό;

Η επαφή με το κοινό είναι η αμέσως επόμενη αγάπη μου μετά τη μαγειρική. Λατρεύω να επικοινωνώ και να μοιράζομαι σκέψεις, γνώσεις και απόψεις και αυτό πλέον με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ εύκολο. Εκεί μου στέλνουν τα σχόλιά τους, εκεί τους απαντάω και μέσα από αυτά προκύπτουν και νέες ανάγκες για νέες συνταγές. Είμαι πάντα παρούσα σε όλα τα social media και καθημερινά απαντάω η ίδια σε όσο περισσότερα σχόλια μπορώ. Οπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να απαντάω σε όλα τα σχόλια, αλλά σίγουρα στα περισσότερα «βάζω την καρδιά μου».

Επίσης, παρουσιάζετε την εκπομπή μαγειρικής στο ΣΚΑΪ «Ωρα για φαγητό με την Αργυρώ». Πώς τα περνάτε;

Η εκπομπή «Ωρα για φαγητό με την Αργυρώ» είναι μια καθημερινή εκπομπή μέσα από την οποία μοιράζομαι με το κοινό μου τρεις εύκολες και γρήγορες συνταγές που μπορεί να φτιάξει ο καθένας με υλικά που έχει στο σπίτι του και είναι αυτό που αγαπώ πιο πολύ. Η καθημερινή επαφή και επικοινωνία με τον κόσμο. Ολη αυτή την τηλεοπτική χρονιά περάσαμε υπέροχα, παρά τα ατέλειωτα γυρίσματα. Ολη η ομάδα που εργάζεται για να βγει αυτή η εκπομπή μέσα από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ αγαπά αυτό που κάνει και αυτό είναι το μυστικό της χαράς στον εργασιακό χώρο. Αλλωστε, μόνος δεν πας ούτε στον Παράδεισο. Οι ομάδες κάνουν τη διαφορά. Οπως στο εστιατόριο «Παπαδάκης» και στο site μου, www. argiro.gr, έτσι και στην εκπομπή.

Σκεφτήκατε ποτέ να βάλετε λουκέτο στο μαγαζί λόγω της πανδημίας;

Οχι, βέβαια. Γιατί, όταν έχεις χτίσει κάτι με κόπο και με πάρα πολύ αγώνα και έχεις περάσει από συμπληγάδες πέτρες τα τελευταία 11 χρόνια, δεν σκέφτεσαι να βάλεις μόνος σου λουκέτο. Προσπαθείς να βρεις την άκρη, να ξετυλίξεις το κουβάρι και να ξεκινήσεις ξανά από την αρχή. Γιατί στην ουσία αυτό κάνουμε όλοι μας αυτήν τη χρονιά. Ξεκινάμε και πάλι από την αρχή.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας;
Υποδεχτήκαμε τους πρώτους πελάτες με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία, σαν να ανοίξαμε για πρώτη φορά, πριν από 25 χρόνια

Δεν σταματάω ποτέ να βάζω στόχους στη ζωή μου και να κάνω όνειρα, όπως και οι συνεργάτες μου. Ολοι μαζί σχεδιάζουμε το επόμενο βήμα και να είστε έτοιμοι να δείτε πολλά καινούργια πράγματα που έρχονται. Και από το εστιατόριό μου, το «Παπαδάκης», και από το www.argiro.gr, αλλά και από το κανάλι μου στο YouΤube.

Ποια είναι η αγαπημένη σας σπεσιαλιτέ, που θα προτείνατε στους πρώτους πελάτες;

Τους προτείνω ανεπιφύλακτα να γευτούν και να δοκιμάσουν οτιδήποτε έχει σχέση με θαλασσινό, γιατί ειδικευόμαστε στα θαλασσινά. Καθημερινά ό,τι φρέσκο μας δίνει η θάλασσα παρασκευάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στο εστιατόριό μας. Για αυτό, άλλωστε, μας προτιμούν οι πιστοί μας πελάτες.

Εχω δει με τα ίδια μου τα μάτια πολλές φορές τον πρωθυπουργό της χώρας αλλά και τον Jean Paul Gaultier στο εστιατόριό σας. Για ποιον λόγο πιστεύετε ότι σας προτιμούν;

Ολα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του εστιατορίου στο Κολωνάκι, στη συμβολή των οδών Φωκυλίδου και Βουκουρεστίου, μας τιμούν με την παρουσία τους πολλοί φίλοι, γνωστοί και μη, διάσημοι και άσημοι. Γνωρίζουν πως, πέρα από την άριστη πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε και τις μοναδικές γεύσεις του εστιατορίου μας, εδώ θα βρουν και την εχεμύθεια και τη διακριτικότητα που μας διακατέχει. Ετσι, παρόλο που βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης, μπορεί να τύχει να γευματίζεις στο «Παπαδάκης» δίπλα στον Γάλλο φίλο μου, αλλά να μην το καταλάβεις καν.

Πότε ηρεμείτε και πού;

Το ησυχαστήριό μου είναι το νησί μου και η οικογένειά μου. Οταν βρίσκομαι μαζί τους, είτε είμαστε στην Πάρο, είτε στο Γαλαξίδι, είτε οπουδήποτε στον κόσμο, ηρεμώ, γιατί από αυτούς αντλώ δύναμη και ενέργεια καθημερινά. Η οικογένειά μου είναι ο άξονάς μου και μαζί τους πετυχαίνω το maximum της ψυχικής μου ηρεμίας.

Η κόρη σας έχει πάρει το ταλέντο σας στη μαγειρική;

Η κόρη μου η Κωνσταντίνα είναι μια εξαιρετική μαγείρισσα. Εχει πάρει όχι μόνο το ταλέντο μου στη μαγειρική, αλλά και το επιχειρηματικό μυαλό του άντρα μου. Γενικά, έχει πάρει τα καλύτερα στοιχεία και από εμένα και από τον πατέρα της, τον Μανώλη. Μαγειρεύει και ασχολείται με όλες τις επιχειρήσεις, με μεγάλη αφοσίωση και επαγγελματισμό, και πραγματικά τη χαίρομαι. Είμαι πολύ περήφανη για την Κωνσταντίνα μου, γιατί με ό,τι καταπιάνεται το φέρνει εις πέρας με τεράστια επιτυχία!