Σημαντικές διακρίσεις κατάφερε να αποσπάσει η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής ASPiRE του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη και τρίτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό Spaceport America Cup 2021, στον οποίο συμμετείχαν 153 ομάδες από όλο τον κόσμο.

Ο διαγωνισμός προέβλεπε τη σχεδίαση και κατασκευή ενός πυραύλου στερεών καυσίμων, ο οποίος θα εκτοξευόταν στα 10.000 πόδια και κατά την πορεία του θα λάμβανε μετρήσεις για τις συνθήκες στην ατμόσφαιρα.

Ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος με συμμετοχές από Πολυτεχνικά πανεπιστήμια όλου του κόσμου, ενώ από τις 153 ομάδες κατάφεραν να φτάσουν στην τελική διαγωνιστική διαδικασία μόλις οι 76.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν πανεπιστήμια από χώρες που διαθέτουν μακρά παράδοση στα πυραυλικά συστήματα, τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία και παρόλα αυτά, η ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κατάφερε να φτάσει στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 20 παρουσιάσεις μελετών που ανέλυαν τα χαρακτηριστικά της κατασκευής των φτερών του πυραύλου, λαμβάνοντας το βραβείο Charles Hoult Award for Modeling & Simulation μετά το πανεπιστήμιο Monash, της Αυστραλίας.

Για το γεγονός ότι η φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής σχεδίασε και κατασκεύασε με δικά της υλικά και τεχνογνωσία τον κινητήρα στερεών καυσίμων που μπορεί να ανεβάσει τον πύραυλο στα 10.000 πόδια (κατηγορία SRAD 10k Solid Motor), οι διοργανωτές τους βράβευσαν, δίνοντάς τους την 3η θέση στη γενική κατάταξη, αμέσως μετά το State University of New York at Buffalo και το George Washington University.

Για την κατασκευή του πυραύλου και τη συνολική ολοκλήρωση του πρότζεκτ εργάστηκε σκληρά μια ομάδα 35 φοιτητών αποτελούμενη από Ηλεκτρολόγους, Μηχανολόγους Χημικούς Μηχανικούς Βιομηχανικής σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων και Οικονομολόγων.