Πριν από 74 χρόνια, η νεαρή τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ και ο Φίλιππος, πρίγκιπας της Ελλάδας και της ∆ανίας, ενώνονταν µε τα δεσµά του γάµου στο Αββαείο του Ουεστµίνστερ. Φέτος, για πρώτη φορά µετά από δεκαετίες, η 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η «Λίλιµπετ», όπως την αποκαλούσε χαϊδευτικά εκείνος, δεν γιόρτασε την επέτειο γάµου της µε τον αγαπηµένο της σύζυγο. Ο δούκας του Εδιµβούργου έφυγε από τη ζωή τον περασµένο Απρίλιο.

Από τότε, η πάντα δραστήρια και αεικίνητη βασίλισσα φαίνεται πως δυσκολεύεται να εκπληρώσει τα καθήκοντά της, θλιµµένη προφανώς από την απώλεια, αλλά και καταβεβληµένη από µια πολυετή και γεµάτη θητεία, που σηµαδεύτηκε από ιστορικές αλλαγές στο παγκόσµιο στερέωµα, αλλά και προσωπικές απώλειες. Η µακροβιότερη µονάρχης στην ιστορία του Ηνωµένου Βασιλείου, αλλά και η µακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσµια ιστορία έγινε µάρτυρας, κατά τα πρώτα χρόνια που ήταν στον θρόνο, του µετασχηµατισµού της βρετανικής αυτοκρατορίας σε Κοινοπολιτεία των Εθνών.

Ακολούθησαν η κρίση στο Σουέζ, η σύγκρουση των Φόκλαντ, ο Πόλεµος του Κόλπου και γεγονότα ιστορικής σηµασίας για τη χώρα, όπως το Brexit. Ολα αυτά τα χρόνια, η Ελισάβετ δέχθηκε πολλές επικρίσεις, αλλά παράλληλα χειρίστηκε δύσκολα οικογενειακά θέµατα, σκάνδαλα και κρίσεις, όπως ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα και το πολύκροτο «διαζύγιο» του αγαπηµένου της εγγονού, Χάρι, µε το παλάτι. Παράλληλα, δηµιούργησε νέες πρακτικές για τη µοναρχία και έκανε βήµατα για να εκσυγχρονίσει τον θεσµό.
ELISSAVET
Η βασίλισσα Ελισάβετ φηµίζεται για την καλή κατάσταση της υγείας της και, παρά την προχωρηµένη ηλικία της, εκτελεί αδιαλείπτως τα δηµόσια καθήκοντά της. Το τελευταίο διάστηµα, ωστόσο, αναγκάστηκε να ακυρώσει σηµαντικά ταξίδια και προγραµµατισµένες οµιλίες, από τη Β. Ιρλανδία και τη Σύνοδο για το Κλίµα στη Γλασκώβη µέχρι την τελετή για την Ηµέρα Μνήµης στο κενοτάφιο του Λονδίνου την περασµένη Κυριακή, ένα από τα πιο σηµαντικά γεγονότα στο «ηµερολόγιό» της. Οπως ήταν αναµενόµενο, οι διαδοχικές ακυρώσεις και η απουσία της από σηµαντικά γεγονότα και επετείους αναζωπύρωσαν τις φήµες για την υγεία της και τα σενάρια διαδοχής.

Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα, για όσο χρόνο η 95χρονη µονάρχης θα χρειάζεται να αναπαύεται επτά µέλη της βασιλικής οικογένειας θα αναλάβουν τα καθήκοντά της. Εκτός από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Κάρολο, η πριγκίπισσα Αννα, ο πρίγκιπας Εδουάρδος και η σύζυγός του, Σόφι, ο δούκας και η δούκισσα του Κέιµπριτζ, πρίγκιπας Ουίλιαµ και Κέιτ Μίντλετον, όπως και η σύζυγος του Καρόλου, Καµίλα, δεσµεύτηκαν να βοηθήσουν «όσο χρειαστεί» µέχρι την άνοιξη. Με φόντο τις εξελίξεις στο Μπάκιγχαµ, επανήλθε το σενάριο παραίτησης της βασίλισσας από τον θρόνο - ενδεχόµενο για το οποίο ο πρίγκιπας Κάρολος φέρεται να προετοιµάζεται εδώ και χρόνια.

parapolitika_elisavet
Ο µεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ, ο οποίος γιόρτασε στις 14 Νοεµβρίου τα 73α γενέθλιά του, είναι ο επίσηµος διάδοχος του θρόνου και, παρά το γεγονός ότι µερίδα Βρετανών θα προτιµούσαν να καθίσει στον θρόνο ο γιος του, Ουίλιαµ, ένα τέτοιο σενάριο φαντάζει απίθανο, σύµφωνα µε τους ειδικούς. «Περιµένει γι’ αυτό ολόκληρη τη ζωή του. Είναι ο µακροβιότερος πρίγκιπας της Ουαλίας και ο µακροβιότερος διάδοχος εν αναµονή, άρα δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέτοια περίπτωση», εξηγεί η ιστορικός Αννα Γουάιτλοκ για τον Κάρολο.

Η διαδοχή στον Οίκο των Ουίνδσορ αποτελεί κρίσιµο εθνικό ζήτηµα. Ενδεχόµενη απόφαση του Καρόλου να απαρνηθεί τον θρόνο θα απαιτούσε την έγκριση της Βουλής και µια συγκεκριµένη νοµοθετική ρύθµιση, όπως συνέβη το 1936, όταν ο θείος της Ελισάβετ, Εδουάρδος ο 8ος, απαρνήθηκε τον θρόνο, για να παντρευτεί τη Γουάλις Σίµπσον. Μέσα σε αυτό το όργιο διαδοχολογίας, η βασίλισσα Ελισάβετ φωτογραφήθηκε στις αρχές της εβδοµάδας χαµογελαστή και χωρίς µπαστούνι να υποδέχεται τον βασικό στρατιωτικό σύµβουλο του υπουργού Αµυνας.

Πρόσφατα, µάλιστα, φρόντισε να απαντήσει µε χιούµορ στις φήµες, απορρίπτοντας ευγενικά τα βραβεία Oldie, που απονέµονται κάθε χρόνο στον «ηλικιωµένο της χρονιάς». Με επιστολή της στην επιτροπή είπε ότι δεν αποδέχεται τον τίτλο, καθώς νιώθει νέα στην καρδιά, άρα δεν πληροί τα κριτήρια. «Είσαι τόσο µεγάλος όσο αισθάνεσαι», είπε, στέλνοντας παράλληλα ένα δυνατό µήνυµα. Τον Ιούνιο του 2022 πρόκειται να γιορτάσει το Αργυρό Ιωβηλαίο της, τα 70 χρόνια δηλαδή από την άνοδό της στον θρόνο.