Ο συνασπισµός «Φανάρι» είναι πλέον πραγµατικότητα, δήλωσε το µεσηµέρι της Τετάρτης ο Ολαφ Σολτς, ο άνθρωπος που παραλαµβάνει τη σκυτάλη από την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας τον σχηµατισµό κυβέρνησης στη Γερµανία.

Επειτα από διαπραγµατεύσεις δύο µηνών, οι Σοσιαλδηµοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP) κατέληξαν στην πολιτική που θα εφαρµόσουν την επόµενη τετραετία και «µοίρασαν» υπουργεία.

germania1_2
Το όνοµα «Φανάρι» δεν είναι τυχαίο, είπε µεταξύ άλλων ο Σολτς, επιχειρώντας να απαντήσει εκ των προτέρων στις επικρίσεις για το «αταίριαστο» κυβερνητικό σχήµα.

«Το 1924 το πρώτο φανάρι στον κόσµο ανεγέρθηκε στην πλατεία Potsdamer του Βερολίνου. Θεωρήθηκε ασυνήθιστο τεχνολογικό επίτευγµα και οι άνθρωποι αναρωτιούνταν αν µπορεί να λειτουργήσει.

Τώρα δεν µπορούµε να φανταστούµε τη ζωή µας χωρίς αυτό: µας βοηθά να φτάσουµε εκεί όπου θέλουµε, µε τρόπο γρήγορο και ασφαλή». Στόχος του, όπως είπε, «ο συνασπισµός αυτός να αποδειχτεί εξίσου πρωτοποριακός για τη Γερµανία».

Η νέα κυβέρνηση δεσµεύτηκε να θέσει την προστασία του κλίµατος στην κορυφή της ατζέντας της, τόνισε ωστόσο ότι προτεραιότητά της θα είναι η καταπολέµηση της πανδηµίας του κορονοϊού.

Ο Σολτς, άλλωστε, χρησιµοποίησε την εναρκτήρια οµιλία του για να απευθύνει δραµατική έκκληση στους Γερµανούς να εµβολιαστούν, ανακοινώνοντας ένα σχέδιο επτά σηµείων για την αντιµετώπιση της υγειονοµικής κρίσης. Τα νοσοκοµεία είναι στα όριά τους, είπε, και η κυβέρνηση θα εξετάσει την εισαγωγή του υποχρεωτικού εµβολιασµού.

Το μοίρασμα των υπουργείων

Κατά τα άλλα, ανακοίνωσε έναν «συνασπισµό των ίσων», όπου το SPD παίρνει επτά υπουργεία, οι Πράσινοι πέντε και οι Φιλελεύθεροι τέσσερα. Η
germania2
 Αναλένα Μπέρµποκ των Πρασίνων -που έχει εκφραστεί θετικά υπέρ των ελληνικών συµφερόντων τα τελευταία χρόνια- θα είναι υπουργός Εξωτερικών και ο Ρόµπερτ Χάµπεκ, συµπρόεδρος του κόµµατος, θα λάβει έναν νέο ρόλο «υπερυπουργού», που θα συνδυάζει το υπουργείο Οικονοµικών µε στόχους προστασίας του περιβάλλοντος. Θα είναι, επίσης, αντικαγκελάριος.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης των Ελεύθερων ∆ηµοκρατών (FDP), θα γίνει ο νέος υπουργός Οικονοµικών. «Γεράκι» της λιτότητας, υπόσχεται γρήγορη επιστροφή στην προ πανδηµίας εποχή των ισοσκελισµένων προϋπολογισµών και πολλοί βλέπουν στο πρόσωπό του τον… νέο Σόιµπλε. Ο Ουµπέρτους Χέιλ του SPD φέρεται να είναι ο µόνος υπουργός από την παλιά κυβέρνηση που θα διατηρήσει τη θέση του ως υπουργός Εργασίας.

Οι στόχοι και οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης

Η πρώτη κυβέρνηση που θα θέσει την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής στην κορυφή της ατζέντας της στοχεύει να καταργήσει σταδιακά τη χρήση άνθρακα έως το 2030, θα επιδιώξει να χρησιµοποιήσει το 2% της γερµανικής επικράτειας για αιολική ενέργεια και θα επικεντρωθεί στην ενέργεια που βασίζεται στο υδρογόνο. Επίσης, σχεδιάζει να νοµιµοποιήσει την πώληση κάνναβης σε αδειοδοτηµένες εγκαταστάσεις, µε ελέγχους στην ποιότητα και τη διανοµή.

Η Γερµανία είναι η µεγαλύτερη οικονοµία της Ε.Ε., εποµένως οι αποφάσεις που θα λάβει η νέα κυβέρνηση θα έχουν µεγάλη επίδραση σε ολόκληρο το µπλοκ. Οι κοινωνικές πολιτικές του νέου συνασπισµού περιλαµβάνουν την αύξηση του κατώτατου µισθού κατά 12 ευρώ/ώρα, κάτι που θα ωφελήσει 10 εκατοµµύρια Γερµανούς, ένα νεοϊδρυθέν υπουργείο Στέγασης, που θα επιβλέπει την κατασκευή 400.000 νέων κατοικιών για την αντιµετώπιση της στεγαστικής κρίσης, ένα συµβόλαιο για την αντιµετώπιση της αυξανόµενης παιδικής φτώχειας, καθώς και επιδότηση θέρµανσης για νοικοκυριά µε χαµηλό εισόδηµα.

Στο µέτωπο της πανδηµίας, ο Σολτς θα δηµιουργήσει µια οµάδα διαχείρισης κρίσεων που θα αναφέρεται στην καγκελαρία και θα αποτελείται από ιολόγους, επιδηµιολόγους, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους και θα διαθέσει 1 δισ. ευρώ για τη χρηµατοδότηση των εργαζόµενων στον τοµέα της Υγείας. Υπάρχουν πολλές εικασίες για το πώς θα συνεργαστούν τα τρία κόµµατα, λόγω των σηµαντικών διαφορών τους. Ο συνασπισµός θέλει η Γερµανία να παραµείνει η «άγκυρα σταθερότητας» της Ευρώπης, θα υπάρξουν όµως κάποιες αλλαγές.

Με επικεφαλής ένα κόµµα που υπήρξε εταίρος του συνασπισµού της Αγκελα Μέρκελ για 12 από τα τελευταία 16 χρόνια και δύο κόµµατα που θέλουν να κάνουν τα πράγµατα διαφορετικά, η επόµενη κυβέρνηση της Γερµανίας αντιπροσωπεύει ένα «περίεργο µείγµα στάτους κβο σκέψης και µεταρρυθµιστικών ενστίκτων», λένε οι αναλυτές.

Η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων -που έχει εκφραστεί θετικά υπέρ των ελληνικών συμφερόντων τα τελευταία χρόνια- θα είναι υπουργός Εξωτερικών
Ο κορυφαίος οικονοµολόγος Μαρσέλ Φράτσερ χαρακτήρισε τη συµφωνία συνασπισµού «πολύ πολύ φιλόδοξη», αλλά «καλά µελετηµένη». Οµως πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι οικονοµικοί της στόχοι «δεν ήταν αρκετά προνοητικοί». Και αυτό γιατί το FDP, το οποίο είναι γνωστό για τη δηµοσιονοµική του επιφυλακτικότητα, έχει επανειληµµένα αποκλείσει τις αυξήσεις φόρων, την ώρα που οι Πράσινοι προεκλογικά δεσµεύτηκαν να αυξήσουν τους φόρους και να χαλαρώσουν τους κανόνες για το χρέος, µε σκοπό να εξοικονοµήσουν χρήµατα για να καλύψουν αυξηµένες δαπάνες.

Την περασµένη Τετάρτη, πάντως, οι ηγέτες των τριών κοµµάτων έδειχναν ανακουφισµένοι καθώς πόζαραν για φωτογραφίες στις όχθες του ποταµού Σπρέε στο Βερολίνο. Η νέα κυβέρνηση αναµένεται να ορκιστεί την εβδοµάδα 6-10 ∆εκεµβρίου. Πριν από αυτό, η συµφωνία συνασπισµού πρέπει να εγκριθεί στα συνέδρια των κοµµάτων SPD και FDP, ενώ οι Πράσινοι θα τη θέσουν σε ψηφοφορία των µελών, µια διαδικασία 10 ηµερών που ξεκίνησε την Πέµπτη.