Ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 21 Μαΐου του 2019, μόνο λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πραγματοποιήσει προεκλογική περιοδεία στη Γλυφάδα. «Ευχαριστώ πάρα πολύ, φίλες και φίλοι, γι’ αυτή την πάρα πολύ θερμή υποδοχή εδώ, στη Γλυφάδα», είχε πει μεταξύ άλλων τότε. «Δεν θα πω ότι είναι σαν το σπίτι μου, διότι είναι το σπίτι μου. Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Χρόνια πολλά σε όλες τις εορτάζουσες και σε όλους τους εορτάζοντες - γιορτάζει και ο γιος μου σήμερα. Είναι μια σπουδαία, μια σημαντική ημέρα σήμερα. Πέρασα και άναψα ένα κεράκι στην εκκλησία στην οποία παντρεύτηκαν οι γονείς μου το 1953».

1_4
Στιγμιότυπο από τη γιορτή που είχε γίνει στο σπίτι της Γλυφάδας για τα 50 χρόνια γάμου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τη Μαρίκα

Έναν χρόνο μετά τον γάμο του Κωνσταντίνου με τη Μαρίκα Μητσοτάκη, το 1954, χτίστηκε το καινούργιο σπίτι στο οικόπεδο έκτασης δύο στρεμμάτων περίπου, το οποίο ανήκε από τις αρχές του 20ού αιώνα στην οικογένεια της Μαρίκας Γιαννούκου. Ένα σπίτι στο οποίο έκτοτε γράφτηκαν πολλές σελίδες της νεότερης ελληνικής πολιτικής ιστορίας και το οποίο πλέον, τον περασμένο Νοέμβριο, άλλαξε χέρια, καθώς τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας Μητσοτάκη (Κυριάκος, Ντόρα, Αλεξάνδρα και Κατερίνα) αποφάσισαν ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου να το πουλήσουν, αφού πια ο καθένας μένει με την οικογένειά του στο δικό τους σπίτι. Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες είχαν ήδη κινηθεί από το καλοκαίρι και πλέον το ιστορικό αυτό οίκημα ανήκει σε νέο ιδιοκτήτη, επιχειρηματία από το Ισραήλ. Εκτός από πολιτικά τραπέζια, με ατελείωτες ζυμώσεις και διαβουλεύσεις, το σπίτι αυτό έχει φιλοξενήσει γαμήλια γλέντια της οικογένειας, γιορτές και βαφτίσια. Η γνωστή δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα έγραφε προ αρκετών ετών για τον γάμο της Κατερίνας Μητσοτάκη, το 2003: «Η συνέχεια στο πατρικό σπίτι της Μαρίκας, στη Γλυφάδα, με όλα τα τραπέζια φωτισμένα με κεριά και λευκά λουλούδια, στρωμένα για το φαγοπότι που ακολούθησε -πραγματικά κρητικό-, στην αφθονία και στην ποιότητα, αν και υπήρχε και κινέζικο και ιταλικό και γύρος στους μπουφέδες, με το γαμοπίλαφο, το παραδοσιακό πιάτο του γάμου, να σερβίρεται ζεστό στα τραπέζια!».


Οι δύσκολες στιγμές 

Το σπίτι έχει ζήσει βεβαίως και πολύ δύσκολες στιγμές, όπως το 1967, όταν η δικτατορία συνέλαβε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και στη συνέχεια τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό για έξι μήνες. Εκεί, στο σπίτι τους στη Γλυφάδα, βρίσκονταν ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη το πρωινό της 26ης Σεπτεμβρίου 1989, όταν έμαθαν για τη δολοφονία του γαμπρού τους, Παύλου Μπακογιάννη. Πολλά είναι τα τραπέζια με βουλευτές, υπουργούς και υψηλόβαθμους παράγοντες του πολιτικού και επιχειρηματικού βίου της χώρας που έλαβαν χώρα στην οικία Μητσοτάκη στη Γλυφάδα, γύρω από το τραπέζι του φαγητού. Ένα όμως έγραψε τη δική του ιστορία, το καλοκαίρι του 1989, όταν οι τρεις ηγέτες που συγκεντρώθηκαν γύρω από το τραπέζι συμφώνησαν ουσιαστικά στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης λίγους μήνες αργότερα, με τον Τύπο της εποχής να γράφει ότι γεύτηκαν «τα ντολμαδάκια της Μαρίκας».

oikia_mitsotaki
Στον φιλόξενο κήπο του σπιτιού έχουν πραγματοποιηθεί δεξιώσεις για γάμους και βαφτίσια πολλών από τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα της οικογένειας

Η ίδια, ωστόσο, η Μαρίκα Μητσοτάκη είχε διαψεύσει χρόνια αργότερα το περιβόητο μενού της ιστορικής συνάντησης, σημειώνοντας στο βιβλίο της «Συνταγές με… ιστορία» ότι οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Χαρίλαος Φλωράκης και Λεωνίδας Κύρκος πράγματι βρέθηκαν στο σπίτι στη Γλυφάδα, αλλά «δεν ήταν καν δείπνο, αλλά μια απλή συνάντηση, με εξίσου απλό κέρασμα, καφέ και γλυκό». Στο ίδιο βιβλίο περιγράφει την επίσκεψη του Αριστοτέλη Ωνάση στο σπίτι τους στη Γλυφάδα, τον Μάιο του 1966.

Η επίσκεψη του Αριστοτέλη Ωνάση με τη Μαρία Κάλλας, οι μπουφέδες με το γαμοπίλαφο, οι αναμνήσεις του πρωθυπουργού και τα ντολμαδάκια της Μαρίκας


Το σπίτι του Έλληνα µεγιστάνα εξάλλου ήταν λίγο πιο κάτω, στον ίδιο δρόµο. «Μαρικάκι, έχεις τίποτα να φάω; Πεινάω!», της είπε ο Ωνάσης και εκείνη του απάντησε: «εν ντρέπεσαι; Άνθρωπος µε τόσα καλά να µην έχεις στο σπίτι σου κάτι να φας το βράδυ;». Τελικά, όπως γράφει στο βιβλίο, το µενού που του πρότεινε δεν τον αποθάρρυνε. «Έχω µία γουρουνοκεφαλή, αν θέλεις, φά’ την! Και έκατσε ο Ωνάσης και την έφαγε».

Κάποια άλλη φορά, ο Ωνάσης είχε πάει στο σπίτι µαζί µε τη Μαρία Κάλλας, στη διάρκεια ενός κρητικού γλεντιού. Όπως έχει πει για τη βραδιά εκείνη η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: «Θυµάµαι τη Μαρία Κάλλας ανάµεσα σε κάτι ψηλούς Κρητικούς, µε την παραδοσιακή φορεσιά και µέσα στον καπνό των τσιγάρων τους. Κάποια στιγµή, αργά τη νύχτα, έρχεται και ενώνει τη φωνή της µαζί τους στα τραγούδια τα ριζίτικα».

7