Λένε ότι πίσω από κάθε επιτυχηµένο άνδρα κρύβεται µια δυναµική γυναίκα. Στην περίπτωση του νέου προέδρου της Χιλής, Γκαµπριέλ Μπόριτς, κρύβεται µια χαρισµατική γυναίκα, µε ισχυρή προσωπικότητα και έντονο αποτύπωµα.

Μια φιλελεύθερη ακτιβίστρια, που βρίσκεται στο πλευρό του νέου προέδρου της Χιλής τα τελευταία τρία χρόνια και είναι Ελληνίδα. Πρόκειται για την 32χρονη Ιρίνα Καραµάνος, η οποία έχει κάνει σπουδές στην Ανθρωπολογία και τις Επιστήµες Επικοινωνίας στη Γερµανία, µιλά 4 γλώσσες (ισπανικά, ελληνικά, αγγλικά και γερµανικά) και είναι µέλος του κόµµατος στο οποίο ανήκει ο σύντροφός της, το Convergencia Social, στο οποίο ηγείται του Φεµινιστικού Μετώπου.

IRINA_1
Ο Γκαµπριέλ Μπόριτς κατάφερε να επικρατήσει στις εκλογές της 19ης ∆εκεµβρίου έναντι του ακροδεξιού Χοσέ Αντόνιο Καστ και να γράψει Ιστορία στη χώρα της Λατινικής Αµερικής: Εγινε ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Χιλής και ο νεότερος σε ηλικία, καταγράφοντας µάλιστα ρεκόρ ψήφων, αφού έλαβε τις περισσότερες από κάθε άλλον υποψήφιο για την προεδρία στην ιστορία της χώρας. Η «Guardian» εκτιµά ότι ο millennial ηγέτης της Χιλής «θα θάψει µια και καλή την κληρονοµιά του δικτάτορα Πινοσέτ». ∆ίπλα του διακριτικά στεκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα µέχρι τη µεγάλη νίκη η Ιρίνα Καραµάνος.

Η γοητευτική Ιρίνα δεν παρουσιάζει την παραδοσιακή εικόνα της Πρώτης Κυρίας.

Συγκρατηµένη και low profile, στηρίζει τις αποφάσεις του συντρόφου της σε κάθε του βήµα στην πολιτική του πορεία, ωστόσο είναι έντονα πολιτικοποιηµένη και εκφράζει δηµόσια τις απόψεις της για την πολιτική ζωή της χώρας. Ακτιβίστρια και φεµινίστρια, έχει δώσει αγώνες για τα ανθρώπινα δικαιώµατα και την ισότητα των φύλων, ενώ έχει χαρακτηρίσει το Ρεπουµπλικανικό Κόµµα του δικτάτορα Πινοσέτ «κίνδυνο για τα ανθρώπινα δικαιώµατα». Σε οµιλίες της η Καραµάνος έχει θίξει το ζήτηµα της διαφθοράς της Αστυνοµίας και της σχέσης της µε τους διακινητές ναρκωτικών, καθώς η αύξηση της εγκληµατικότητας στη Χιλή είναι ένα θέµα που την απασχολεί ιδιαίτερα.

Χαμηλών τόνων και έντονα πολιτικοποιημένη 

Τα χιλιανά Μέσα την παρουσιάζουν ως χαµηλών τόνων, σχολιάζοντας ότι κρατά ιδιωτικό τον λογαριασµό της στο Ιnstagram, ενώ αξιοσηµείωτη είναι η αµηχανία που νιώθει κάθε φορά που οι ερωτήσεις που δέχεται σε συνεντεύξεις αφορούν τη σχέση της µε τον Μπόριτς. Αλλωστε, µέχρι τις προεδρικές εκλογές σπάνια συνόδευε τον 35χρονο πολιτικό σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Οπως µαρτυρά το επώνυµό της, η νέα Πρώτη Κυρία της Χιλής έχει ελληνικές ρίζες.
IRINA_KISS_2
Συγκεκριµένα, η καταγωγή των παππούδων της είναι από την Κύµη Ευβοίας. Οπως έχει δηλώσει η ίδια στην ΕΡΤ3, έµαθε ελληνικά πριν από δέκα χρόνια και επισκέφθηκε τη γενέτειρα των παππούδων της, προκειµένου να µάθει την ιστορία της οικογένειάς της. Ο πατέρας της, Χόρχε ή Τζορτζ Καραµάνος, είναι εξέχουσα προσωπικότητα στην ελληνική κοινότητα του Σαντιάγο, καθώς είναι ο δάσκαλος του δηµοτικού σχολείου, ενώ τη δεκαετία του 1980 ήταν ο επικεφαλής της κοινότητας αυτής.

IRINA7_TWITTER__1_
Προσηνής και φιλική, η κόρη του δασκάλου κέρδισε από την πρώτη στιγµή που εµφανίστηκε στο πλευρό του Μπόριτς τον λαό της Χιλής. Αν και είχε ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του συντρόφου της, η πρώτη της επίσηµη εµφάνιση έγινε τη βραδιά που ο 35χρονος πολιτικός προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο της εκλογικής αναµέτρησης.

Πριν από µερικές εβδοµάδες, η Ιρίνα ανέβηκε µαζί του στη σκηνή κατά την οµιλία του τη βραδιά που κατάφερε να πλησιάσει το όνειρο της προεδρίας της Χιλής. Μέχρι εκείνη τη στιγµή, γράφει η «La Nacion», ο αριστερός πολιτικός αποκαλούσε την Καραµάνος «συντρόφισσα». Πλέον την αποκαλεί µε το όνοµά της: Ιρίνα.

Μετά την πρώτη δηµόσια εµφάνισή της στο πλευρό του νέου προέδρου της Χιλής, η δυναµική Ιρίνα πέρασε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μάλιστα, ορισµένοι πίστεψαν ότι η σύντροφος του Μπόριτς πύκνωσε τις εµφανίσεις της σε µια προσπάθεια να προσελκύσει περισσότερους παραδοσιακούς ψηφοφόρους, που θέλουν να βλέπουν έναν υποψήφιο µε µια γυναίκα στο πλευρό του, όταν µάλιστα ο αντίπαλός του, Χοσέ Αντόνιο Καστ, έχει 9 παιδιά, γεγονός που ευνοούσε την προσέλκυση σηµαντικού ποσοστού της συντηρητικής µερίδας του εκλογικού σώµατος.
IRINA_KISS
Σενάριο που θα ήταν εξαιρετικά λογικό, αν η φεµινίστρια Ιρίνα δεν είχε δηλώσει προεκλογικά ότι µόλις ο σύντροφός της κερδίσει τις εκλογές εκείνη θα αποποιηθεί τον τίτλο της Πρώτης Κυρίας, που η ίδια θεωρεί παρωχηµένο, καθώς πλέον «οι εποχές έχουν αλλάξει».

Στις 11 Μαρτίου 2022, ο πρώτος αριστερός πρόεδρος της Χιλής θα αναλάβει επισήµως τα καθήκοντά του, µε την Ιρίνα Καραµάνος να βρίσκεται στο πλάι του. Οσο για το τι περιµένει από τη διακυβέρνησή του, η ίδια έχει δηλώσει ότι το όραµά του είναι να αλλάξει την πολιτική της Χιλής, µε στόχο την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώµατα, µε έµφαση στην κοινωνική δικαίωση και στο ενιαίο σύστηµα υγείας.