Η βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Στέλλα Μπίζιου, αν και είναι από τα νέα πρόσωπα του πολιτικού προσκηνίου, έχει καταφέρει να διαγράψει τη δική της πορεία, με σημαντικές παρεμβάσεις και δράσεις τόσο στην εκλογική της περιφέρεια όσο και γενικότερα.

Τη συναντήσαμε στο Café-Bar - Restaurant «Μαντζάρου 3» και μας μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις και το κίνημα #ΜeΤoo, ενώ αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της προσωπικής της ζωής.

Aναλυτικά η συνέντευξη

Πώς από μια οικογενειακή επιχείρηση βρεθήκατε στη Βουλή;

Η τυροκομία είναι η οικογενειακή μας επιχείρηση. Εγώ είμαι δικηγόρος και ως δικηγόρος εργαζόμουν πριν εκλεγώ. Μέσα από τη δουλειά μου, αλλά και με τις κοινωνικές μου σχέσεις, ερχόμουν σε καθημερινή επαφή με τους συμπολίτες μου στη Λάρισα, με τα άγχη και τα προβλήματά τους. Έχοντας βιώσει και εγώ τα χρόνια της κρίσης, ήθελα να βοηθήσω στην επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν όλους μας, να εργαστώ για ένα καλύτερο αύριο.

Εκτιμάτε ότι ερχόμαστε σε αναπτυξιακό κύκλο; Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει; Τι να περιμένουμε την επόμενη ημέρα;

Οι πρωτοφανείς αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε την τελευταία διετία έχουν ίσως μονοπωλήσει τα φώτα της δημοσιότητας, εμείς όμως δεν έχουμε παραμελήσει την προγραμματική δέσμευσή μας, που είναι η ανάπτυξη και η ανάκαμψη της οικονομίας. Και αυτό αποτυπώνεται και στη συμπεριφορά των διεθνών αγορών. Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν το αξιόχρεο της Ελλάδας. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις, που έχουν αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο. Οι πολιτικές μας αυτές δικαιώθηκαν και υπάρχουν αποτελέσματα μετρήσιμα και απτά, που το αποδεικνύουν. Το αποδεικνύει το γεγονός ότι από την ύφεση του 9% που καταγράψαμε το 2020 κλείνουμε το 2021 με ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 7% και καλύπτει κατά δύο τρίτα τις απώλειες που είχε καταγράψει το ΑΕΠ. Το αποδεικνύει η εμπιστοσύνη που δείχνουν στη χώρα μας μεγάλοι ξένοι επενδυτές, όπως οι Microsoft, Pfizer, Digital Realty, Cisco και Amazon.

Το αποδεικνύει το γεγονός ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στην αναχαίτιση της ανεργίας. Τον Σεπτέμβριο του 2020, η ανεργία στη χώρα ήταν στο 16,5%, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2021 έπεσε στο 13%. Μέσα σε 12 μήνες με πανδημία, επιπλέον 140.839 συμπολίτες μας εντάχθηκαν στο εργασιακό δυναμικό της χώρας. Η επόμενη ημέρα δεν είναι παρά η συνέχεια μιας αποδεδειγμένα επιτυχημένης πολιτικής: ολοκλήρωση ψηφιακής μετάβασης, ανάπτυξη της «πράσινης» οικονομίας, ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.«#MeΤoo». Ειπώθηκαν πολλά, γράφτηκαν περισσότερα.

Ποια είναι η άποψή σας;

Θέλουμε τα θύματα να βρουν τη δύναμη να καταγγείλουν τους θύτες τους και να επουλώσουν τις πληγές τους μέσα από σωστή στήριξη και καθοδήγηση. Αυτό που δεν θέλουμε είναι μια κοινωνία που απλώς να εκτονώνει τα τιμωρητικά της ένστικτα. Οφείλουμε να δώσουμε δύναμη και χώρο στις γυναίκες και τους άντρες που έχουν επιβιώσει από σεξουαλική βία και παρενόχληση να υψώσουν ανάστημα και να οδηγήσουν τους δράστες στη Δικαιοσύνη. Οφείλουμε, όμως, να αφήσουμε τα αρμόδια όργανα ανεπρέαστα να διερευνήσουν τις καταγγελίες και με υπευθυνότητα και γνώση να αποδώσουν δικαιοσύνη. Οφείλουμε να μην παραβιάζουμε το τεκμήριο της αθωότητας.



Είστε ερωτευμένη στην προσωπική σας ζωή;

Είμαι πολύ καλά, είμαι ισορροπημένη. Ο ορισμός που προσωπικά δίνω στη λέξη «ερωτευμένη» σε αυτήν τη φάση της ζωής μου είναι ότι συχνά κάνω πράγματα χωρίς να μου το ζητάει ο σύντροφός μου, προκειμένου να είναι ευτυχισμένος. Ενδιαφέρομαι για την καθημερινότητά του, σέβομαι τα όριά του και τον αντιμετωπίζω ως προτεραιότητα.

Το βασικό είναι να μη στεκόμαστε τόσο στις διακηρύξεις για τα συναισθήματά μας όσο στις πράξεις μας.

Υπάρχει περίπτωση να έχουμε γάμο το 2022;

Ίσως διανύουμε μια εποχή που οι σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι τόσο ρομαντικές, που ίσως και ο θεσμός της οικογένειας να διέρχεται μια κρίση. Για μένα, όμως, η ένωση δύο ανθρώπων είναι βασική ανάγκη. Προσωπικά, μεγάλωσα σε μια παραδοσιακή οικογένεια και εξακολουθώ να πιστεύω στην αγάπη και την αφοσίωση. Ο γάμος αποτελεί για μένα τη φυσική εξέλιξη μιας τέτοιας σχέσης ποιότητας μεταξύ δύο ανθρώπων, με σκοπό τη δημιουργία οικογένειας, και κάπως έτσι -χωρίς να θέτω χρονοδιαγράμματα- θέλω να μου συμβεί.

Το καμπανάκι της μητρότητας έχει χτυπήσει;

Εδώ και αρκετά χρόνια επιθυμώ να αποκτήσω παιδιά. Οι ρυθμοί ζωής, οι εξελίξεις και οι μεταβολές στη ζωή μου ίσως ήταν ανασταλτικοί λόγοι. Τα παιδιά για μένα πρέπει να γεννιούνται σε συνθήκες όπου οι γονείς είναι συναισθηματικά ισορροπημένοι και έτοιμοι να τα αποκτήσουν για τους σωστούς λόγους, μέσα σε μια οικογένεια που να τους προσφέρει αγάπη και σταθερότητα.

Πολλές γυναίκες πλέον μιλούν για την κατάψυξη ωαρίων που έχουν κάνει. Εσείς έχετε κάνει;

Η μητρότητα είναι ένα ζήτημα πολύ ευαίσθητο για κάθε γυναίκα. Και ενώ η φύση έχει βάλει δεσμευτικούς χρονικούς περιορισμούς, η ροή και οι συνθήκες της ζωής μιας γυναίκας δεν συμπίπτουν πάντα με αυτούς τους περιορισμούς. Ευτυχώς, η επιστήμη μάς προσφέρει διεξόδους και επιλογές. Μια από αυτές είναι η κατάψυξη ωαρίων.

Δεν σας κρύβω ότι έχω καταφύγει και εγώ στη διαδικασία αυτή. Και χαίρομαι που το έκανα, γιατί με έχει απαλλάξει σε μεγάλο βαθμό από το άγχος και την πίεση που η πάροδος του χρόνου ασκεί σε μια γυναίκα.

Μαγειρεύετε; Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σας;

Μεγάλωσα με μια μαμά παραδοσιακή. Στο σπίτι μας το καθημερινό φαγητό ήταν η κλασική ελληνική κουζίνα, γεμιστά, όσπρια και αρνί με πατάτες στον φούρνο την Κυριακή.

Αυτή είναι η βάση της μαγειρικής μου. Και να μην ξεχνάμε τα ζυμαρικά. Σε όλες τις εκδοχές τους.

Δημοσιεύτηκε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 22/1