Το όνομα Λεπέν εδώ και πενήντα χρόνια αποτελεί, ως γνωστόν, την... επιτομή του όρου «ακροδεξιά» (στη Γαλλία, και όχι μόνο) με ό,τι αυτό συνεπάγεται... (λαϊκισμός, φασισμός, ρατσισμός, ξενοφοβία κ.ο.κ).

Πέραν τούτου, η οικογενειακή ιστορία των Λεπέν έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας «πολιτικής δυναστείας», γεμάτης σκάνδαλα, ίντριγκες, θυελλώδεις έρωτες, παιχνίδια εξουσίας και «εμφύλιους σπαραγμούς». Μια μυστηριώδης κληρονομιά, ένα διαζύγιο-βόμβα, εξαντλητικές δικαστικές διαμάχες και μια καυτή φωτογράφιση στο «Playboy» είναι κάποια από τα επεισόδια που θα μπορούσαν να συνθέσουν ένα συναρπαστικό πολιτικο-κοινωνικό θρίλερ.

Η Μαρίν Λεπέν, που έχει περάσει στο β’ γύρο των γαλλικών εκλογών με αντίπαλο τον Μακρόν για τη γαλλική προεδρία, είναι το μικρότερο από τα τρία κορίτσια που απέκτησε ο Ζαν Μαρί Λεπέν.

Ο επί σειρά ετών ηγέτης των ακροδεξιών και υμνητής του φασισμού από τη δεκαετία του ’80 βρίσκεται στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας με ακραία ρητορική. Για τους Γάλλους η Μαρίν Λεπέν είναι η «κληρονόμος», που εκτός φυσικά από ένα όνομα «διαβατήριο» για την πολιτική σκηνή, έχει μια αμύθητη ακίνητη περιουσία από τον πατέρα της. Σύμφωνα με το «πόθεν έσχες», διαθέτει μια έπαυλη 633 τ.μ. στην Οτ-Ντε-Σεν, περιοχή στον ευρύτερο τομέα της γαλλικής πρωτεύουσας, και μια οικία 120 τ.μ. στα Ανατολικά Πυρηναία. Επιπλέον, έχει μερίδιο σε άλλο ένα σπίτι 120 τ.μ. στο Μορμπιάν της Βρετάνης, καθώς και σε μία ακόμη οικία 382 τ.μ. στην Οτ-Ντε-Σεν. Τέλος, φαίνεται πως της ανήκουν μετοχές σε δύο εταιρείες ακινήτων, χωρίς να είναι ξεκάθαρο το είδος και η αξία των ακινήτων που αυτές εκπροσωπούν.

Ο Ζαν Μαρί Λεπέν φαίνεται να στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός στα κληρονομικά. Το 1976 πεθαίνει ο τελευταίος της οικογενείας Λαμπέρ, ο Ουμπέρ, υμνητής του φασισμού σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde και κληρονόμος αμύθητης περιουσίας που συνδέεται κατά κύριο λόγο με την τσιμεντοβιομηχανία που παρέλαβε από τον πατέρα του. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Γάλλο «ευγενή», τέτοιες που όταν ο τελευταίος πεθαίνει, έπειτα από μια ζωή καταχρήσεων βουτηγμένη στο αλκοόλ και στα χάπια, γίνεται ο βασικός κληρονόμος του. Μια απόφαση που προκαλεί την έντονη αντίδραση των συγγενών του και σούσουρο στη γαλλική κοινωνία.

Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο ασυνήθιστες προσωπικότητες

Η Μαρίν Λεπέν μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο ασυνήθιστες προσωπικότητες, όπως αριστοκράτες, μέλη της παριζιάνικης μπουρζουαζίας και έκπτωτους μονάρχες.

Γεννημένη στις 5 Αυγούστου 1968 ως Μαριόν Αν Περίν, στο σικ προάστιο Νεϊγί-σιρ-Σεν, μεγάλωσε σε μια όχι και τόσο παραδοσιακή οικογένεια από την οποία δεν έλειψαν ποτέ τα σκάνδαλα. Στα οκτώ της είχε μια τραυματική εμπειρία όταν το σπίτι της οικογένειας στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Είκοσι κιλά εκρηκτικών έσκασαν προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές. Παρ’ όλα αυτά, της αρέσει να λέει: «Η οικογένειά μας, δεν είναι και τόσο διαφορετική από την κάθε γαλλική οικογένεια».

Ήταν μόλις 16 ετών, το 1984, όταν η μεγάλη της αδερφή της φέρνει τα δυσάρεστα νέα: «Η μαμά έφυγε». Μητέρα και κόρη θα έκαναν να ειδωθούν πάνω από 15 χρόνια. Τα τρία κορίτσια, με τη Μαρίν να είναι η μόνη ανήλικη ακόμη, στέκονται στο πλευρό του πατέρα τους, επιρρίπτοντας ευθύνες στη μητέρα τους για το σκάνδαλο. Φήμες θέλουν την επί 25 και πλέον χρόνια σύζυγο του αρχηγού των εθνικιστών να το σκάει με τον άνθρωπο που είχε αναλάβει να συγγράψει τη βιογραφία του.

Η Πιερέτ προσπαθεί τότε να πάρει διατροφή. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν όμως καταφέρνει να του καταβάλει 20.000 φράγκα για ηθική βλάβη. Η Περιέτ βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και ο Ζαν Μαρί Λεπέν της προτείνει: «Αν έχεις ανάγκη από χρήματα, δεν έχεις παρά να εργαστείς ως καθαρίστρια.»

Η φωτογράφιση στο «Playboy»

Η Πιερέτ δεν ξέχασε τα λόγια του πρώην συζύγου της και το 1987 το «Playboy» της προτείνει να φωτογραφηθεί γυμνή για το περιοδικό, κάνοντας φασίνα. Οι υπεύθυνοι του έντυπου «τρίβουν τα χέρια τους», αφού 250.000 αντίτυπα κάνουν αμέσως φτερά.

Η Μαρίν Λεπέν επέλεξε να σπουδάσει Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Είναι δικηγόρος και υπήρξε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισιού από το 1992 έως το 1998. Υπήρξε, μεταξύ άλλων, συνήγορος αλλοδαπών.

Σημαντικό ρόλο στη ζωή της έχει παίξει και ο έρωτας, αλλά μόνο με ομοϊδεάτες της. Έχει κάνει δύο γάμους και από τον πρώτο έχει αποκτήσει και τρία παιδιά. Φροντίζει ωστόσο να κρατά την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το 1999, η μεγάλη κόρη Μαρί - Καρολίν εγκατέλειπε το πατρικό της, με τον Ζαν Μαρί να την καταδικάζει «επί εσχάτη προδοσία». Η Μαρί - Καρολίν και ο σύζυγός της Φιλίπ Ολιβιέ τολμούν να ακολουθήσουν τον «προδότη» της ενότητας του Εθνικού Μετώπου, που ιδρύει νέο κόμμα στο χώρο της ακροδεξιάς. Ο Ζαν Μαρί Λεπέν δεν συγχώρεσε ποτέ στην πρωτότοκη κόρη του, την οποία προόριζε και διάδοχό του για το κόμμα.

Πότε μπήκε στο κόμμα του μπαμπά της

Μερικά χρόνια αργότερα, η νεαρή ποινικολόγος που αναλάμβανε, ως διορισμένη συνήγορος, την υπεράσπιση ακόμα και μεταναστών που δεν είχαν χαρτιά, μπήκε στο κόμμα του μπαμπά. Στα 30 της στελέχωσε το νομικό τμήμα του κόμματος και στη συνέχεια άρχισε να κατεβαίνει στις περιφερειακές εκλογές, όπου αρκετές φορές εξελέγη περιφερειακή σύμβουλος. Το 2004 εκλέγεται πρώτη φορά ευρωβουλευτής (2004-2017).

Η Γαλλία θα την γνωρίσει στις 21 Απριλίου 2002. Τη βραδιά της οδυνηρής ήττας του πατέρα της με 17% και της θριαμβευτικής επανεκλογής του Ζακ Σιράκ για δεύτερη θητεία με το θηριώδες 80%. Την ώρα της εκλογικής συντριβής για τη γαλλική ακροδεξιά, η Μαρίν πήρε το βάπτισμα του πυρός. Η γαλλική τηλεόραση ζητούσε κάποιον από το Εθνικό Μέτωπο να εμφανιστεί στην εκλογική βραδιά. Δεν υπήρχε εθελοντής. Η 34χρονη Μαρίν πήγε να υπερασπιστεί τον πατέρα της και το κόμμα της.

Τα ηνία του κόμματος τα αναλαμβάνει το 2011 και το 2012 δοκιμάζει για πρώτη φορά τις δυνάμεις της στις προεδρικές εκλογές, κατακτώντας την τρίτη θέση στον α’ γύρο με 17,9%.

Το 2017 κι ενώ έχει προηγηθεί ο εκλογικός θρίαμβος των ευρωεκλογών του 2014 όπου το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο με 24%, κατορθώνει να περάσει στον β΄ γύρο, αλλά εκεί, με 33,9% χάνει απέναντι στον Μακρόν που εκλέγεται με το θριαμβευτικό 66%. Η πολύ κακή εμφάνισή της στο ντιμπέιτ των μονομάχων, οι ειρωνείες προς τον Μακρόν, η νευρικότητα, η κούραση, θεωρείται από τους αναλυτές ότι της κόστισαν πολύ.

Το 2018 μετονομάζει το κόμμα σε Εθνικό Συναγερμό, σε μια προσπάθεια να ανανεώσει το κόμμα και να αποκτήσει ένα προφίλ που δεν θα τρομάζει. Στο νέο κόμμα έχει διατηρήσει το σύμβολο – την μπλε και κόκκινη (φασιστικής έμπνευσης) φλόγα που επανασχεδιάστηκε σε πιο διακριτική γραμμή, αλλά στον τίτλο η επιθετική λέξη «μέτωπο» έδωσε τη θέση της στο «συναγερμό».

Έχει προηγηθεί η σύγκρουση με τον πατέρα της το 2015 που την κατηγόρησε για πολιτική πατροκτονία τονίζοντας ότι το «το Εθνικό Μέτωπο είμαι εγώ». Ο επίτιμος πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου αποκαθηλώθηκε από την ίδια του την κόρη. Οι αντισημιτικές δηλώσεις του είχαν δώσει τη λαβή που ανέμενε στο πολιτικό γραφείο του κόμματος για να δείξει έμπρακτα ότι είναι σε θέση να κάνει άνοιγμα προς τη Δεξιά και την Κεντροδεξιά. Ο επίτιμος πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, όμως, δεν ξέρει να χάνει και σέρνει το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, αλλά και την κόρη του στα δικαστήρια για αυτή τους την απόφαση. Η ενδοοικογενειακή δίκη θα τραβήξει έως και το περασμένο φθινόπωρο, με μια απόφαση που επιτρέπει μεν την οριστική διαγραφή του Ζαν Μαρί Λεπέν, αναγκάζει όμως την ίδια ώρα την κόρη του να του αναγνωρίζει την ιδιότητα του επιτίμου.

Στην οικογένεια ωστόσο την αποκαλούν «μετανσάρκωση του μπαμπά». Η Μαρίν Λεπέν του μοιάζει, όσο κι αν θέλει να αποδείξει το αντίθετο. Όποιος βρεθεί εμπόδιο στην πολιτική της διαδρομή, φαίνεται πως το πληρώνει ακριβά. Ακόμη κι αν είναι της οικογενείας. Η Μαριόν Μαρεσάλ - Λεπέν είναι ανιψιά της υποψήφιας και, όταν μπήκε στο «μάτι» της θείας της, με δηλώσεις που έρχονταν σε αντίθεση με την κεντρική πολιτική γραμμή του κόμματος, το άλλοτε πουλέν της είδε την πόρτα της εξόδου. Η Μαριόν Μαρεσάλ - Λεπέν συντάχθηκε με τις απόψεις του μεγάλου πολιτικού αντιπάλου Ερίκ Ζεμούρ και η κίνησή της αυτή μόνο καλό έκανε στη θεία, καθώς η εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς Λεπέν είναι φορέας πιο εξτρεμιστικών και ακραίων θέσεων από ό,τι η εξωραΐσμένη Μαρίν. Είναι η τέταρτη φορά που επιχειρεί να μετακομίσει στο Ελιζέ και, όπως έχει δηλώσει, θα είναι και η τελευταία.

Οι ακραίες θέσεις της για τους μετανάστες και τους ομοφυλόφιλους και η Μαντόνα

Η Μαρίν Λεπέν έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της απαγόρευσης της μετανάστευσης και της θανατικής ποινής και κατά των γάμων μεταξύ ομοφυλόφιλων και την υιοθεσία παιδιών από αυτούς. Ζητά εδώ και καιρό δουλειές, κοινωνικά επιδόματα και κοινωνική στέγαση μόνο για τους Γάλλους. Όταν η Μαντόνα σε συναυλία την εμφάνισε με σβάστικα στο μέτωπο, έγινε έξω φρενών και μίλησε εναντίον της με σκληρά λόγια.

Έχει δηλώσει ότι στις 11 πόλεις που το κόμμα της κέρδισε τις δημοτικές εκλογές, δεν θα επιτρέψει στα σχολεία να προσφέρουν ειδικά γεύματα στους μουσουλμάνους μαθητές, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στις αξίες του κοσμικού κράτους της χώρας. Θεωρεί μάλιστα ότι οι μουσουλμάνοι «μολύνουν τα πεζοδρόμια της Γαλλίας». Επίσης ζητά επιτακτικά την έξοδο της χώρας από το ευρώ (αν και τελευταία αυτό το έχει ξεχάσει) και υπόσχεται να δώσει πάλι στους Γάλλους τη χαμένη τους υπερηφάνεια.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time