Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ένα σχέδιο το οποίο είχε ακουστεί για πρώτη φορά το 2019 και αφορά το κτίριο επί της οδού Ρηγίλλης 18, στην Αθήνα.

Ειδικότερα, στο εν λόγω κτίριο όπου για μακρά περίοδο στεγαζόταν τα γραφεία της Nέας Δημοκρατίας, θα μετατραπούν σε πολυτελές ξενοδοχείο καθώς όπως όπως έχει γίνει γνωστό και προ πανδημίας, το επενδυτικό πρόγραμμα για την ανακατασκευή του αντιστοιχεί σε 1,68 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, με ένα μηνιαίως καταβλητέο μίσθωμα ύψους 16.000 ευρώ, πλέον χαρτοσήμου

To επενδυτικό πρόγραμμα για την ανακατασκευή του κτιρίου θα ανέλθει σε 1,68 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Θυμίζουμε ότι από τα εν λόγω γραφεία αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία στις αρχές του 2011.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου που ξυπνάει μνήμες από σημαντικά γεγονότα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, φαίνεται πως έχει εμπλουτιστεί αν ληφθεί υπόψη ότι στο μακρύ δρόμο των αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού περιλαμβάνεται στην υποβληθείσα μελέτη προς έγκριση αφενός η αποκατάσταση του κτιρίου- μνημείου της οδού Ρηγίλλης 18 και η αναμόρφωσή του σε ξενοδοχείο, αφετέρου η κατασκευή πενταώροφης προσθήκης στον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου σε υπάρχον μεταλλικό κτίριο (επίσης ιδιοκτησίας του ιδρύματος).

Η ιστορία του κτιρίου

Την άνοιξη του 1975, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτής της Ν.Δ, θα επιλέξει ως έδρα του νεοσύστατου κόμματος το νεοκλασικό κτήριο της οδού Ρηγίλλης 18. Την ευθύνη επιλογής του κτηρίου που έως και μερικούς μήνες νωρίτερα στεγάζονταν η Βασιλική Χωροφυλακή, θα έχει ο τότε γενικός διευθυντής του κόμματος, Τιμολέων Λούης.

Τον Δεκέμβριο του 1981 στην Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης εκλέγεται πρόεδρος της ΝΔ ο Ευάγγελος Αβέρωφ.

Το 1993, αμέσως μετά την εκλογή του Μιλτιάδη Έβερτ στην ηγεσία της ΝΔ η Αίθουσα Κήπων της Ρηγίλλης μετονομάζεται σε Αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Το 2011 η ΝΔ εγκαταλείπει το νεοκλασσικό της Ρηγίλλης και μετακομίζει στη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα στο κτήριο μεταφέρεται η έδρα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το 2012 το κτήριο παύει οριστικά να συνδέεται χωροταξικά με τη Ν.Δ, καθώς το Ινστιτούτο Δημοκρατίας αποχωρεί. Έκτοτε παραμένει ξενοίκιαστο.



Ένα παλιό, νεοκλασικό κτίριο έμελλε για σχεδόν 40 χρόνια να στεγάσει ολόκληρη την ιστορία της ελληνικής Κεντροδεξιάς, από τη μεταπολίτευση και έπειτα. Αυτό επέλεξε το 1975 ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, για να γίνει το «γαλάζιο» φρούριο, στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του οποίου γράφτηκε ένα μεγάλο κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, και που έκλεισε οριστικά τις πόρτες του στις αρχές του 2011, μετά την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για μετακόμιση στο κτίριο της Λεωφόρου Συγγρού. Η «καρδιά» της Κεντροδεξιάς χτυπούσε στη Ρηγίλλης σε όλα τα μεγάλα γεγονότα κατά τη στέγαση του κυβερνώντος κόμματος εκεί. 



Οι μεγάλες εποχές δόξας ξεκίνησαν επί Αβέρωφ αλλά και τις περιόδους που η Ν.Δ. βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αφού όλο το βάρος μεταφερόταν στο κόμμα.

Εκεί, στην Αίθουσα Κήπων, εξελέγη τον Δεκέμβριο του 1981 πρόεδρος του κόμματος ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Στην ίδια αίθουσα, το 1984, εξελέγη αρχηγός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έναντι του Κωστή Στεφανόπουλου και, αργότερα, το 1993, ο Μιλτιάδης Εβερτ έναντι του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, όπως και το 1996, με αντίπαλό του αυτή τη φορά τον Γιώργο Σουφλιά. Ο αείμνηστος Έβερτ μάλιστα λίγο μετά την εκλογή του μετονόμασε την Αίθουσα Κήπου σε αίθουσα «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης».

Στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου της Ρηγίλλης, ακριβώς μπροστά από την κεντρική είσοδο, έγιναν μερικές από τις πιο ιστορικές συσκέψεις που έχουν λάβει χώρα μεταξύ των κορυφαίων του κόμματος. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ήταν εκείνη μετά την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ το 2003, όπου γύρω από το μεγάλο στρογγυλό τραπέζι κάθησαν ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Τζαννής Τζαννετάκης, ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης και ο πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης.

Το στρογγυλό τραπέζι το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο για τις επίσημες συναντήσεις, αλλά και για πάσης φύσεως ζυμώσεις όλες τις ώρες, με τα κορυφαία στελέχη να συγκεντρώνονται εκεί μέχρι αργά αναλύοντας στρατηγικές. Ειδικά τις ημέρες των εκλογών, στη Ρηγίλλης τα πάντα άλλαζαν. Το ξενύχτι χτυπούσε κόκκινο και τα παλιά παντζούρια έμεναν σηκωμένα μέχρι αργά τα ξημερώματα. Ειδικά την περίοδο 2000-2004, όταν ετοιμαζόταν η επάνοδος της Ν.Δ. στην εξουσία, η Ρηγίλλης έζησε μεγάλες στιγμές. Τότε ο Κώστας Καραμανλής έμενε μέχρι πολύ αργά στο γραφείο του στον πρώτο όροφο και ο μεγάλος χώρος με το που ανέβαινε ο επισκέπτης τη σκάλα είχε πάντα κόσμο για ένα ραντεβού με τον πρόεδρο.



Οι στιγμές στο μπαλκόνι

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές που έζησε η Ρηγίλλης ήταν το βράδυ της 7ης Μαρτίου 2004. Η Ν.Δ. είχε ανεβεί ξανά στην εξουσία, ύστερα από 11 χρόνια κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Σε μια Ρηγίλλης που από τα τσιγάρα και τους καφέδες θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο, ο Κώστας Καραμανλής ετοιμαζόταν να βγει στο μπαλκόνι του πρώτου ορόφου να χαιρετίσει τον κόσμο, που περίμενε αυτή τη στιγμή από το 2000, όταν η Ν.Δ. είχε χάσει στο νήμα.





Η ιστορική φωτογραφία του Κώστα Καραμανλή με τη Νατάσα να βγαίνει στο μπαλκόνι για να χαιρετίσει τον κόσμο, που φώναζε από κάτω «να τος, να τος ο πρωθυπουργός», είναι μέχρι και σήμερα από τις πιο χαρακτηριστικές που αποτυπώνουν τις μεγάλες στιγμές της Ρηγίλλης.