Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με την παρουσία και την πορεία της στην ελληνική γαστρονομία έχει πάρει δικαίως τον τίτλο της εθνικής μαγείρισσας. Η καταξιωμένη σεφ στα «Π» μιλάει αποκλειστικά για το ταξίδι της στο Λονδίνο, την επιτυχία του εστιατορίου της, αλλά και για τον τόπο που γεννήθηκε και αγάπησε, την Πάρο.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σε πετύχαμε στο Λονδίνο, στο National Geographic Traveller Food Festival. Τι έκανες εκεί;

Είναι η δεύτερη φορά που συμμετείχα στο National Geographic Traveller Food Festival, που λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο. Είναι μια παγκόσμια γιορτή γαστρονομίας, όπου κάθε χώρα προβάλλει τα προϊόντα της και τις τοπικές συνταγές της. Αυτή τη φορά παρουσίασα προϊόντα από τα νησιά του Αιγαίου και συνταγές τοπικές, για να γνωρίσουν όλη τη γαστρονομία της Ελλάδας. Ο ΕΟΤ έχει μεγάλο μερίδιο στην προβολή της χώρας μας σε αυτό το φεστιβάλ και έχει οργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο, με σκοπό να προβληθεί η ελληνική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο. Είναι τιμή μου που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω τη χώρα μου μαζί με άλλους εξαιρετικούς συναδέλφους.

barbarigou
Το www.argiro.gr είναι το Νο1 ελληνικό site μαγειρικής. Πώς τα κατάφερες;

Το www.argiro.gr ξεκίνησε με την ιδέα να καταγράφω όλες τις συνταγές που μοιραζόμουν όλα αυτά τα χρόνια με τον κόσμο, ώστε να τις βρίσκουν ανά πάσα στιγμή σε όποιο μέρος της Γης και αν ζουν. Με τα χρόνια εμπλουτίστηκε με πολλά μυστικά μαγειρικής, ενώ και με τη συμβολή ειδικών συνεργατών εξελίχθηκε σε ένα portal που αφορά τη διατροφή, το μαγείρεμα, το ταξίδι, τη γαστρονομία και την ιστορία του φαγητού. Ο κόσμος το αγάπησε, γι’ αυτό και το κατέταξε στην πρώτη θέση. Πρόσφατα βγήκε η νέα έκδοση του site και δίνει πολλές επιλογές στον χρήστη. Η πλήρως ανανεωμένη έκδοση του www.argiro.gr σας περιμένει να την ανακαλύψετε.

Πώς τα προλαβαίνεις όλα; Βλέπω ότι είσαι και πολύ ενεργή στα social media, με εκατοντάδες χιλιάδες ακολούθους.

Τα social media είναι η μεγάλη μου αγάπη και η άμεση, καθημερινή επικοινωνία με τους φίλους μου. Μέσα από αυτά μοιράζομαι με τον κόσμο στιγμές από την καθημερινότητά μου και την αγάπη μου για την ελληνική κουζίνα.

Με την ίδια λογική διατηρείς και το κανάλι στο Υoutube;

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη που συμμετέχει ο κόσμος και βλέπω πόσο πολύ αγαπούν τις αυθεντικές ελληνικές συνταγές και Έλληνες και ξένοι. Η απόφαση πάρθηκε πριν από μερικά χρόνια βλέποντας την αγάπη του κόσμου. Ήθελα να δείχνω τις συνταγές που φτιάχνω τόσα χρόνια στα κανάλια και να τους παρουσιάζω όλα τα μυστικά γι’ αυτές.

Το εστιατόριο «Παπαδάκης» κλείνει φέτος 26 χρόνια λειτουργίας. Πώς εξελίσσεται η σεζόν;

Έπειτα από δύο χρόνια ταλαιπωρίας για τον ελληνικό αλλά και τον παγκόσμιο τουρισμό, βλέπουμε ραγδαία αύξηση τουριστών υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο στην Ελλάδα. Η ελληνική κουζίνα παίρνει τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο στερέωμα και η χώρα μας επιτέλους κατατάσσεται στους παγκόσμιους γαστρονομικούς προορισμούς, γιατί οι επισκέπτες αναζητούν στη χώρα μας, εκτός από το φυσικό κάλλος, την Ιστορία, τη φιλοξενία και την ελληνική γαστρονομία.

Πίσω από κάθε ελληνική συνταγή κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία και ένας λόγος ή μια συνθήκη που οδήγησε στο να δημιουργηθεί


Κατάγεσαι και ξεκίνησες την καριέρα σου από την Πάρο. Πώς βλέπεις την τουριστική πορεία του νησιού;

Η άνοδος της Πάρου τα τελευταία χρόνια, και ειδικά φέτος, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Το νησί έχει συνεχή ανοδική πορεία και αυτό που πρέπει να προσέξουμε τώρα όλοι οι Παριανοί είναι ο σεβασμός στον τόπο μας, για να συνεχίσει να προσελκύει επισκέπτες, οι οποίοι θα φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Από το 1980 η οικογένειά σου διατηρεί στο νησί ένα ξενοδοχείο στο πιο ωραίο σημείο της Νάουσας. Ασχολείσαι με αυτό;

Ασχολούμαι και εγώ, όπως όλα τα μέλη της οικογένειας.

Μάθαμε ότι ετοιμάζεις ένα βιβλίο μαγειρικής. Ισχύει;

Ναι, ισχύει. Μέσα στο διάστημα της καραντίνας, με τον πιστό συνεργάτη του site μου και διατροφολόγο Τάσο Παπαλαζάρου είχαμε μια ιδέα: να υλοποιήσουμε ένα έργο που θα περιλαμβάνει μια σειρά βιβλίων τα οποία θα αναδείξουν τις ελληνικές συνταγές, διατηρώντας τις στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο. Σκοπός είναι να αναδείξουμε τη σπουδαιότητα της ελληνικής διατροφής και μάλιστα το βιβλίο θα μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες. Αυτό το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη συμμετοχή του κόσμου.

Έτσι λοιπόν συγκεντρώσαμε συνταγές με ονοματεπώνυμο από όλη την Ελλάδα, καθώς και την ιστορία της κάθε συνταγής. Γιατί, όπως γνωρίζουμε καλά, πίσω από κάθε ελληνική συνταγή κρύβεται μια ολόκληρη ιστορία και ένας λόγος ή μια συνθήκη που οδήγησε στο να δημιουργηθεί. Αυτή την κορυφαία ελληνική κουζίνα, με εκατοντάδες άγνωστες στο ευρύ κοινό συνταγές, θέλουμε να αναδείξουμε.